22 yıl hapisle yargılanan gazetecilerin duruşması 5 dakika sürdü

'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekle' suçlanan gazeteci Ayşegül Doğan ve Yusuf Karataş'ın yargılandığı davaların duruşmaları 5 dakika sürdü.

22 yıl hapisle yargılanan gazetecilerin duruşması 5 dakika sürdü

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan İMC TV'nin Program Koordinatörü Ayşegül Doğan ve Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş, hakkında gazetecilik faaliyetleri kapsamında katıldıkları panel, çalıştay, yapılan röportajlar gerekçe gösterilerek "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla 22,5 yıla kadar hapis istemiyle ayrı ayrı açılan davaların duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Art arda görülen duruşmalar 5 dakika sürerek ertelendi.

DİNLEMELER USÜLSÜZDÜR

Gazeteci Ayşegül Doğan sağlık sorunları nedeniyle katılmadığı duruşmada avukatları Mehmet Emin Aktar ve Ahmet Özmen duruşma salonunda hazır bulundu.

Duruşmada, DTK binasından alındığı iddia edilen ses kayıtlarının Ayşegül Doğan'a ait olup olmadığının tespiti için ses karşılaştırma ilişkin yazılan müzakereye henüz cevap verilmediği belirtildi.

İddia makamı, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) ses tespit analizinin gelmesinin beklenilmesi yönünde görüş bildirdi.

Doğan'ın avukatı Mehmet Emin Aktar, müvekkilin sağlık durumu ile ilgili raporu dosyaya sunduklarını kaydederek ATK’ye başvuramadıklarını bu nedenle süre talep ettiklerini söyledi. Ses kayıtlarının hukuka uygun temin edilmediğini belirten Mehmet Emin Aktar, "DTK konulu soruşturma dosyasında müvekkilimiz hangi tarihte şüpheli olduğunu kayıt edildiğini sorulmasını talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılarak sanığın hangi tarihte soruşturma dosyasına şüpheli olarak kayıt edildiğini sorulmasını kararlaştırarak duruşmayı 25 Aralık’a erteledi.

KARATAŞ: ADLİ KONTROL CEZAYA DÖNÜŞTÜ

Doğan'ın duruşması ardından aynı mahkemede, Evrensel gazetesi köşe yazarı Yusuf Karataş hakkında açılan "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" davası görüldü. 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan davanın 6’ncı duruşmasında Karataş hazır bulundu.

İddia makamı dosyadaki eksikliklerin giderilmesi, Karataş hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına devam edilmesi yönünde mütalaa verdi.

Savcının mütalaasına katılmadıklarını belirten gazeteci Karataş, "Emniyet yazısı bana ulaşmadığından ATK’ye gidemedim. ATK’ya gideceğimden bana süre verilmesini talep ediyorum. Emek Partisi’nin yöneticisiyim ayrıca gazeteciyim. Benim parti ile ilgili yaptığım konuşmalar terör örgütüne ilişkin konuşmalar olarak geçmiştir. Atılı suç nedeniyle hakkımda açılan dosya nedeniyle hakkımda uygulanan adli kontrolünde kaldırılmasını talep ediyorum çünkü ben gazeteciyim. Mesleki faaliyetlerimi engellemektedir benim için bu aşamada bu tedbir cezaya dönüşmüştür" dedi.

Karataş'ın avukatı İsmail Koç, yapılan dinlemelerin usulsüz olduğunu belirterek, "Müvekkilinin soruşturma dosyasına şüpheli olarak ne zaman yer aldığını savcılığa sorulmasını talep ediyoruz. Ses kayıtlarına ekleme yapıldığını düşünüyoruz ve tekrar çözümüyle birlikte yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti Karataş hakkındaki adli kontrol tedbirinin devamına, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak soruşturma dosyasına hangi tarihte kayıt edildiğini sorulmasını kararlaştırarak duruşmayı 25 Aralık’a erteledi. (MA)

duruşma gazeteci medya basın özgürlüğü Özgür Basın ava