22 yıl sonra adalet için umut ışığı

Gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak’ın dosyası yeniden açılacak. Sulh Ceza Hakimliği, Beykoz Savcılığı’nın ‘zamanaşımı’ kararını...

22 yıl sonra adalet için umut ışığı

Gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak’ın dosyası yeniden açılacak. Sulh Ceza Hakimliği, Beykoz Savcılığı’nın ‘zamanaşımı’ kararını kaldırdı.

GÜNCEL – Hasan Ocak dosyasında Beykoz Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar’a (KYOK) Ocak ailesinin yapmış olduğu itiraz, İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edildi.

Kararda, dosya kapsamında iddia edilen suça ilişkin yeterli şüphenin oluştuğu ve bu aşamada maddi hakikatin değerlendirilmesi ve takdirinin bağımsız mahkemelere bırakılmasının adalet ilkesi ve Yargıtay uygulamalarıyla örtüşmediği kaydedildi.

Ayrıca, kamu davası açılması gerekirken takipsizlik kararı verilmesinin usul, yasa ve dosya gerçekliği ile örtüşmediğine de vurgu yapıldı ve soruşturmanın Ceza Muhakemeleri Kanunu uyarınca genişletilmesine karar verildi.

Dava avukatı Gülseren Yoleri, Beykoz Savcılığı’nın kararının ortadan kaldırılmasının önemine işaret ederek, ‘umarız Savcılık yeni gerekçelere sığınmadan dosyayı tamamlar ve iddianameyi mahkemeye gönderir. Zaten daha önce de dosya mahkemeye sunulacak verilere sahipti’’ dedi.

Yoleri, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Soruşturmanın genişletilmesi kararı çok önemli. Ergenekon Davası’nda yargılanan bazı kişilerin tanıklığını istemiştik. Hanefi Avcı ve Veli Küçük gibi. Şimdi umarım bu talebimiz göz önünde bulundurulur.’’

Yoleri, karanlık bir dönemin bir nebze de olsa aydınlığa kavuşturulması açısından kararı önemsediklerini belirtti.

ZAMANAŞIMI GEREKÇESİ

Hasan Ocak’ın gözaltına alındıktan sonra işkence ile öldürülmesi ile ilgili dosyada Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı "zamanaşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına" karar vermişti.

NE OLMUŞTU?

Hasan Ocak, 21 Mart 1995 tarihinde polisler tarafından gözaltına alındı. Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada başında Bayram Kartal’ın olduğu TİM 3 tarafından işkenceyle sorgulandı.

Onu gözaltında gören, gözaltı listesinde adını gören tanıkları vardı ama gözaltına alındığı inkar edildi. Her yerde Hasan'ı arayan ailesi, arkadaşları ve İHD tüm resmi kurumlardan ‘bizde yok' cevabı aldı. 58 günlük arayışın sonunda Hasan Ocak'ın ağır işkence izlerini taşıyan ve ‘meçhul kişi' olarak işlem gören bedenine, Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaşıldı.

hasan ocak gülseren yoleri