24 saatlik nöbetin ardından yaşamını yitiren hemşirenin Covid-19 testi pozitif çıktı
'Bakanlığın duyarsız kalması, kurum idarecilerinin bu durum karşısında gösterdiği 'işler yürüsün gerisi ne olursa olsun' şeklindeki tavırları, sağlık emekçilerini ölümün eşiğine getirdi.'
Mersin'de görev yapan hemşire Kadir Saldız, 24 saatlik nöbetin ardından dinlenmek için uzandığı kanepede yaşamını yitirdi. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Saldız'ın Coronavirus testinin pozitif çıktığını duyurdu.
Mersin Tarsus Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan 40 yaşındaki üç çocuk babası Kadir Saldız, 26 Aralık günü, 24 saatlik nöbetin ardından dinlenmek için uzandığı kanepede yaşamını yitirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Saldız hakkında basın açıklaması yayımladı.
"Sağlık emekçilerinin izin, emeklilik ve istifa etme hakları dahi Anayasa’ya aykırı bir şekilde ellerinden alınmıştır. Uzun çalışma süreleri pandemi ile birlikte daha da artmıştır, personel eksikliği ile iş yükleri çok daha fazla artmıştır" denilen açıklamada, Saldız'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi.
Açıklamada, "Sendikamız pandeminin başından beri kronik hastalıkları bulunan sağlık emekçilerinin bu ağır çalışma koşullarında idari izinli sayılmasını defalarca dile getirdi. Bu amaçla birçok kez basın açıklamaları, eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi. Başta bakanlığın buna duyarsız kalması, kurum idarecilerinin bu durum karşısında gösterdiği anlayışsız ve işler yürüsün gerisi ne olursa olsun şeklindeki tavırları, sağlık emekçilerini göz göre göre ölümün eşiğine getirdi" ifadeleriyle sağlık emekçilerinin yaşadıklarına tepki gösterildi.
KRONİK HASTALIĞI OLMASINA RAĞMEN ÇALIŞTIRILDI, TESTİ POZİTİF ÇIKTI
Görevi başında yaşamını yitiren Saldız’ın COVID-19 testinin de pozitif çıktığı yönünde bilgi alındığının belirtildiği açıklamada, "Düşünün hem kronik hastalığı olduğu halde çalıştırılıyor hem de pozitif olduğu anlaşılıyor. Kısacası sağlık emekçisine açıkça ‘ne olursa olsun sen ölümüne çalışacaksın’ deniyor" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, Ankara’da bir sağlık emekçisine yüzde 77 engelli olmasına ve kronik akciğer yetmezliği bulunmasına hatta açmış olduğu davayı kazanmasına rağmen idari izin verilmediğine de dikkat çekildi.
SES, TALEPLERİNI SIRALADI
SES acil taleplerini ise şöyle sıraladı:
- Kronik hastalığı olanlara ve kanser geçmişi olan veya tedavi olanlara derhal idari izin verilmelidir.
- COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalıdır.
- Kronik yorgunluğu olan ve tükenmişliğin sınırına gelen sağlık emekçilerine yönelik yeterli dinlenme, beslenme ve dönüşümlü çalışma koşulları sağlanmalıdır. Diğer kamu çalışanlarına yönelik yapılan günlük altı saat çalışma sağlık emekçileri içinde bir hak olarak görülmeli ve fazla yaptırılan mesai karşılığı izin verilmelidir.
- Sağlık emekçilerinin sağlığı ve toplum sağlığı için kadrolu ve güvenceli istihdamla sağlık emekçisi sayısı artırılmalıdır.