25 bin ağaç kesilecekti: Kalker ocağına iptal kararı
Artvin'in Şavşat İlçesinde açılması planlanan ve 25 bin ağacın kesilmesine neden olacak kalker ocağı ile ilgili 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edildi.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK - Şavşat'ın Meydancık ve Sebzeli köylerine açılacak olan kalker ocağı ile su regülatörü projesine ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. Devlet Su İşleri (DSİ) 26. Bölge tarafından yapılmak istenen proje hem 25 bin ağacın kesilmesine neden olacak hem de Sahara Milli Parkı'nı hem de tarihi sit alanını tehdit edecek.
PROJE SİT ALANI İÇİNDE KALIYOR
Karagöl Sahara Milli Parkı'na 6, Camili Efeler Tabiat Koruma Alanı’na ise 16 kilometre mesafede bulunan proje sahası tarihi sit alanının da içerisinde kalıyor.
Sit alanı içinde Orta Çağ'dan kalma Carislev Kalesi bulunuyor. 1850'li yıllara kadar kullanıldığı bilinen Kale bölgede egemen olan Hristiyan Gürcü Bagratlı Beylikleri'ne ait. Kale, 1554 yılında Osmanlı Devleti’ne geçti. Ocaklık ve yurtluk sisteminin 1850'de kaldırılmasının ardından terk edilen kalenin, 1878'deki Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra 43 yıl devam eden Rus yönetimi zamanında da herhangi bir amaçla kullanılmadığı biliniyor.
'BİN 500 KİLOMETEREDEN GÖRÜLEBİLEN TAHRİBATI YETKİLİLER GÖRMÜYOR'
Carislev Kalesi, dava devam ederken, köylülerin başvurusuyla 1. derece doğal sit alanı olarak tescillendi.
Köylüler Şavşat Dernekleri Federasyonu aracılığıyla 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı dava açtı. Rize İdare Mahkemesi de köylülerin taleplerini haklı bularak kararı iptal etti.
Mahkeme kararına ilişkin bir açıklama yapan Şavşat Dernekleri Federasyonu şu ifadeleri kullandı:
"Şavşat Dernekleri Federasyonu öncülüğünde İstanbul Şenocak, Mey-Der ve Sebzeli, ve Mısırlı halkının verdiği vekaletnamelerle bir dava açılmış ve 'ÇED gerekli değildir' kararının iptaline ilişkin dava Rize İdare Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucu 'iptal' kararıyla davacılar lehine sonuçlanmıştır. Bu davanın en önemli özelliği; 1500 kilometre uzaktan görülebilen doğa tahribatı için 'ÇED gerekli değildir' kararı veren kurumlarca görülmemesi garabetinin tescillenmesi ve ayrıca köylülerin başvurusuyla tarihi Carishev Kalesi'ne 270 metre mesafede konumlandırmak istenen bu taş ocağının, yetkililerce korunması gereken bu tarihi varlıktan ya da onun değerinden haberdar olmamaları gerçeğidir. Çünkü halkın yaptığı başvuru ile bu kale ve çevresi korunması gereken bir tabiat varlığı olarak saptanarak 1. derece sit alanı olarak tescillenmiş ve kaydedilmiştir."
Şavşat Dernekleri Federasyonu mahkeme kararına ilişkin yarın bir basın açıklaması yapacak.