25 yılda Konya büyüklüğünde tarım arazisi yok oldu
16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir açıklama yapan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal '25 yılda yaklaşık 4 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi' dedi.
ARTI GERÇEK - TEMA Vakfı Edirne il temsilcisi Şirin Çoğal, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayımladı. Çoğal, "Verilere bakıldığında 2014-2017 yılları arasında dünyada aç insanların sayısının giderek arttığı görülüyor. 2017 yılında ise yaklaşık 821 milyon kişinin açlık içinde yaşadığı tespit edildi. Diğer bir deyişle her dokuz kişiden biri açlık çekiyor ve bu insanların yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor. Gıda hakkı yaşam hakkı olduğundan açlığın önlenmesi ve her bireyin yeterli ve sağlıklı gıdaya fiziksel ve ekonomik olarak erişebilir kılınması tüm insanlığın ortak sorumluluğudur" dedi.
DÜNYA TARIM ALANLARININ YÜZDE 20’Sİ BOZULMAYA UĞRADI
Artan nüfus ile birlikte gıda ihtiyacının da arttığına değinen Çoğal, toprak varlığının tehlike altına girdiğini, 1998-2013 yılları arasında dünyadaki tarım alanlarının yüzde 20’sinin, mera alanlarının ise yaklaşık yüzde 25’inin bozulmaya uğradığını belirtti. Çoğal, "Erozyon, tuzlanma, kirlilik, yanlış tarımsal uygulamalar, verimli tarım topraklarının ve mera alanlarının tarım dışı amaçlara tahsisi toprak bozulumunun önde gelen nedenlerini oluşturuyor. Üstelik iklim değişikliğiyle ilişkili yüksek sıcaklıklar, kuraklık artışları, fırtınalar, taşkınlar gibi hava hallerinde görülen artışlar da tarımsal üretimi olumsuz olarak etkiliyor. Üretilen gıdanın üçte biri israf oluyor, çöpe gidiyor. Gıda israfının küresel maliyeti, çevresel ve sosyal maliyetler de hesaba katıldığında yılda 2,6 trilyon dolara yakın bir düzeye ulaşıyor" şeklinde konuştu.
KONYA BÜYÜKLÜĞÜNDE TARIM ARAZİSİ YOK EDİLDİ
"Dünya bir yandan açlığın önüne geçmeye çalışırken diğer yandan amaç dışı tahsislerle tarım alanları ve meralarda azalma oluyor" diyen Çoğal, "Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre tarım arazilerinin kapladığı alan Türkiye’de 1992 yılında toplam 27,6 milyon hektar iken, 2017 yılında 23,4 milyon hektara geriledi. 25 yılda yaklaşık 4 milyon hektar yani yaklaşık Konya ili büyüklüğünde tarım arazisi kaybedildi. Bu da tarım alanlarının %15 küçülmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
MERA ORANINDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR
Çoğal açıklamanın devamında şunları söyledi:
"1920’lerin başında arazilerimizin yüzde 56’sını oluşturan meraların oranı bugün yüzde 19’a geriledi ve mevcut meralarımızın yüzde 70’inde bitki örtüsü zayıf ve verimsiz hale geldi. Öte yandan Türkiye’de 2023 yılına kadar 6 milyon nüfus artışı olacağı tahmin ediliyor. Sadece tahıl üretimi bile dikkate alındığında, artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için tarımsal üretimimizin de artması gerekecektir. Verimlilik artışı sağlamadan sadece 1 milyon ton tahıl için yaklaşık 400 bin hektar (yaklaşık 535 bin futbol sahası büyüklüğünde) tarım alanına daha ihtiyaç duyulacağı düşünüldüğünde, tarım alanlarımızdaki kayıpların ne kadar kritik olduğu görülüyor."
TARIM ARAZİLERİ TARIMDIŞI FAALİYETLERE AÇILMAMALI
Çoğal, ihtiyaçlar dikkate alındığında, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önlenmesi gerekliliğinin ön plana çıktığını ifade ederek "Bu kapsamda 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun öngördüğü şekilde Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Planları’nın hazırlanması gerekiyor. Tarımsal potansiyeli yüksek olduğu için büyük ova ilan edilen alanların tarım dışı amaçlara tahsis edilmesi önlenmelidir. Toprağın sürdürülebilir yönetimi, toprak koruma ve erozyonla mücadele tedbirleri acilen desteklenmelidir. Tarım alanları gibi meraların da amaç dışı kullanımına son verilmelidir’’ dedi.