4 çocuk kitabı 'muzır neşriyat' ilan edildi
Kitaplar hakkında, 'Küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğu' kararı veren Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'na, Türkiye Yayıncılar Birliği'nden tepki geldi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Resmi Gazete’de yayımladıkları bir kararla, Yapı Kredi Yaynları'ndan çıkan Elisabeth Brami’nin 'Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi' ve 'Kız Çocuk Hakları Bildirgesi', Hep Kitap'ın yayımladığı Francesca Cavallo ile Elena Favilli’nin 'Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler Olağanüstü 100 Hikaye' ve Cinius Yayınları'ndan çıkan 'Sünnetçi Kız' adlı kitaplarında yer alan yazıların, '18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna' karar verdi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun aldığı karara tepki gösteren Türkiye Yayıncılar Birliği, yaptığı açıklamada, eserlerin serbestçe açıklanması ve yayımlanmasının anayasada korunan bir hak olduğunu belirterek, bu hakkın demokratik toplum için önem taşıdığını ifade etti.
'KARAR, DEMOKRATİK TOPLUM İLKESİNİ TEHDİT ETMEKTEDİR'
Bu sebeplerle idari ve yargı birimlerinin, açıklama ve yayımlama özgürlüklerine gereksiz müdahalede bulunmama yükümlülüğü olduğunu belirten Türkiye Yayıncılar Birliği, yaptığı açıklamada, kararın özensiz bir biçimde genel ve soyut ifadelerle hazırlandığını ifade etti:
"Eserlerin değerlendirmesinin, türüne göre değişen uzmanlar tarafından yapılan ön incelemeden geçmeksizin, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın atadığı beş birim amirinden oluşan kurulca yapılması; düşünsel, toplumsal ya da sanat eseri olarak değerlendirilmesi gereken eserlerin, bu nitelikleri haiz olmadığı yönünde raporlar verilmesine, anayasal bir hak olan açıklama ve yayımlama özgürlüğünün ihlal edilmesine yol açmaktadır.
Bu şekilde içinde pedagog ve cinsel sağlık uzmanı dahi olmayan kişilerden oluşan kurul tarafından, eserler hakkında oldukça özensiz bir biçimde, genel ve soyut ifadelerle hazırlanmış kararlarla muzır neşriyat kararı verilmesi, ifade ve basın özgürlükleri açısından tehlike oluşturmakta ve demokratik toplum ilkesini tehdit etmektedir.
'KİTAPLAR BİR BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ'
Müstehcenliğin, 'karmaşık ve muğlak' bir olgu olduğunu belirten Türkiye Yayıncılar Birliği, müstehcenlik gerekçesiyle bir eserin yayımlanmasına müdahalede bulunulurken, yazarın kimliğine, yazılma zamanına, amacına, hitap ettiği kişilerin kimliklerine ve onların estetik anlayışlarına bakılıp değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti:
"Karmaşık ve muğlak bir olgu olan "müstehcenlik" gerekçesiyle bir eserin yayımlanmasına müdahalede bulunulurken sanat alanının veya eserin özelliklerine, edebi eser olup olmadığına, müstehcen olduğu değerlendirilen kısımların ifade edildiği bağlama, yazarın kimliğine, yazılma zamanına, amacına, hitap ettiği kişilerin kimliklerine ve onların estetik anlayışlarına, eserin muhtemel etkilerine ve eserdeki diğer ifadelerin tamamına bir bütün olarak bakılması, eserin edebi değerinin değerlendirilmesi gerekmektedir."
KARARI BAKANLIK TARAFINDAN ATANMIŞ 5 KİŞİ VERİYOR
Eserin, türüne göre ayrı ayrı uzmanlıklar gerektiren ve anayasal bir hakkı kısıtlayıp engelleyen bir kararın, Bakanlık tarafından atanmış beş birim amiri tarafından verilebilmesi; ifade, bilim ve sanat ile açıklama ve yayımlama özgürlüklerinin ihlal edilmesidir. Demokratik toplum ilkesinin esas alındığı bir sistemde bunun kabulü mümkün değildir.
Temel hak ve hürriyetleri adalet ilkesi ile bağdaşmayacak şekilde sınırlayan Koruma Kurulu yapısı, bir an önce ulusal ve uluslararası içtihatlara uygun bir şekilde değiştirilmeli; hak ve özgürlüklere zorunlu olmadıkça müdahalede bulunmama yükümlülüğü ve sorumluluğuna uyulmalıdır.
'KİTAPLARIN MUZIR NEŞRİYAT OLDUĞUNA OY BİRLİĞİYLE KARAR VERİLMİŞTİR'
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararı şöyle:
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 10.10.2018 tarih ve 323471 sayılı yazısı ekinde alınan 'ASİ KIZLARA UYKUDAN ÖNCE HİKAYELER OLAĞANÜSTÜ 100 KADIN MASALI' isimli kitabın incelenmesi neticesinde, kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna; bu sebeple söz konusu kitabın 1117 sayılı Kanunun 3266 sayılı Kanunla değişik 4 üncü maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verilmiştir. İlgililere duyurulur.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulundan: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 12.12.2018 tarih ve 891467 sayılı yazısı ekinde alınan 'SÜNNETÇİ KIZ' isimli kitabın incelenmesi neticesinde, kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna; bu sebeple söz konusu kitabın 1117 sayılı Kanunun 3266 sayılı Kanunla değişik 4 üncü maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verilmiştir. İlgililere duyurulur.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulundan: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Resen incelediği 'ERKEK ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ' isimli kitabın incelenmesi neticesinde; kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna, bu sebeple söz konusu kitabın 1117 sayılı Kanunun 3266 sayılı Kanunla değişik 4 üncü maddesindeki sınırlamalara tâbi olmasına oy birliği ile karar verilmiştir. İlgililere duyurulur.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulundan: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Resen incelediği 'KIZ ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ' isimli kitabın incelenmesi neticesinde; kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna; bu sebeple söz konusu kitabın 1117 sayılı Kanunun 3266 sayılı Kanunla değişik 4 üncü maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verilmiştir. İlgililere duyurulur.
KİTAPLARA 'KÜÇÜKLERE ZARARLIDIR' İBARESİ KONULACAK
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu'nün 3266 sayılı Yasanın 4. maddesi ne diyor?
Madde 4. - Bir aydan az süreli mevkuteler hariç olmak üzere kurulca tetkik edilerek küçükler için muzır olduğuna karar verilmiş basılmış eserlerin sahiplerine, sorumlu müdürlerine ve telif hakkı sahiplerine, basılmış eserin küçüklerin maneviyatına muzır olduğu kurulca tebliğ edilir. Tebligat, Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Kurul, bu kararı ilgililere derhal duyurmak için gerekli tedbirleri alır. Tebligat üzerinde eser sahipleri, telif hakkı sahipleri ve sorumlu müdürler, ellerinde mevcut eserlerin ön kapaklarına "Küçüklere zararlıdır" damga veya işaretini basmak zorundadırlar. 'Küçüklere zararlıdır' ibaresinin herkesin kolayca görüp okuyabileceği şekil ve büyüklükte yazılması zorunludur.
KİTAPLAR 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLANLARA İÇİ GÖRÜNMEYEN ZARFLARA KONULARAK SATILACAK
Bu suretle damgalanan eserler;
a) Açık sergilerde ve seyyar müvezziler tarafından satılamaz.
b) Dükkanlarda, camekanlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemez.
c) Bir yerden diğer bir yere teşhir maksadıyla açık bir surette nakledilemez ve müvezziler tarafından bunlar için sipariş kabul olunamaz.
d) Gazeteler, mecmualar, duvar ve el ilanları, radyo ve TV ile veya diğer suretlerle ilan edilemez, satışı için reklam ve propaganda yapılamaz.
e) Para mukabili veya parasız, küçüklere gösterilemez, verilemez ve hiçbir suretle okul ve benzeri yerlere sokulamaz. Bu tür eserler, ancak, 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde satılabilir.
(HABER MERKEZİ)