46 Millet Bahçesi'nin toplam maliyeti 1 milyar 688 milyon lira
TOKİ, Millet Bahçeleri'nin maliyetine ilişkin 12 Ağustos’ta yapılan başvuruya, 19 Ağustos’ta yanıt verdi.
Tamamlanan ve uygulama aşamasında olan 46 Millet Bahçesi’nin toplam maliyetinin 1 milyar 688 milyon lira olduğunu, projelendirme aşamasında ise 126 Millet Bahçesi bulunduğu açıklandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde, seçim vaatleri arasında millet kıraathaneleri ile birlikte Millet Bahçeleri de yer almıştı. Erdoğan, Millet bahçelerini "Anneler, alacaksınız çoluğunuzu çocuğunuzu yanınıza, gideceksiniz Millet Bahçesine, onlarla beraber yuvarlanacaksınız" sözleri ile duyurmuştu. Tamamlanan ve uygulama aşamasında olan millet bahçelerinin maliyeti, CİMER üzerinden yapılan başvuru ile ortaya çıktı.
Sefa Uyar'ın Cumhuriyet'te yer alan habeine göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Millet Bahçeleri'nin maliyetine ilişkin 12 Ağustos’ta yapılan başvuruya, 19 Ağustos’ta yanıt verdi. Yanıtta, "başvurunun ilgili birimlere iletildiği, ilgili birimlerden cevap gelmesi durumunda gerekli bilgilerin verilebileceği" belirtildi. TOKİ, 2 Eylül’de verdiği ikinci yanıtta Millet Bahçeleri'nin maliyetini açıkladı. Buna göre, 2 Eylül itibarıyla tamamlanan ve uygulama aşamasında olan toplam 46 Millet Bahçesi'nin maliyeti 1 milyar 688 milyon 423 bin 784 lirayı buldu.
Toplam maliyeti açıklanan 46 Millet Bahçesi'nden 11’ini, tamamlanan Millet Bahçeleri oluşturdu. Yanıtta, tamamlanan 11 Millet Bahçesi'nin maliyetinin 280 milyon 266 bin 700 lira olduğu belirtildi. 35 Millet Bahçesi'nin de uygulama aşamasında olduğu belirtilen yanıtta, bu Millet bahçeleri'nin toplam maliyetinin ise 1 milyar 408 milyon 157 bin 84 lira olduğu kaydedildi. Yanıtta, 126 Millet Bahçesi'nin de projelendirme aşamasında olduğu ifade edilirken, "Projelendirme aşamasında olan 126 adet Millet Bahçesi’nin maliyeti, işlerin ihale edilmesine takiben belli olacaktır" denildi.
SAYILAR TUTMUYOR
TOKİ, tamamlanan 11 Millet Bahçesi olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Haziran’da katıldığı Millet Bahçeleri Toplu Açılış Töreni’nde, toplam 23 Millet Bahçesi'nin açıldığını belirtmişti. Covid-19 salgını sürecinde çok sayıda kişi asgari ücretin altında yaşamını sürdürmeye çalışırken, Millet Bahçesi projelerini devam etmesi tepki çekmişti.
Ankara AKM 1. Etap Millet Bahçesi projesini, 2019’da, pazarlık usulü ile 398 milyon 500 bin liraya Yapı ve Yapı İnşaat aldı. Şirketin yöneticileri arasında olduğu belirtilen Hasan Yeşildağ’ın, Ethem Sancak’ın, arasında Akşam ve Star’ın da olduğu medya grubunu devrettiği kişi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınında bulunan bir iş insanı olması dikkat çekiyor. O dönemde proje için tarihi binaların yıkılması da eleştirilere neden oldu.
Konya’nın Meram ilçesindeki Millet Bahçesi projesini, 44 milyon 444 bin liraya "Ziver Petrol Anonim Şirketi" aldı. Şirketin yöneticisi olan Veysel Demirci, 1 Kasım 2015’te, Elazığ’da AKP’den milletvekili aday adayıydı. Şirket, 2018’de, Bingöl-Kartal-Sancak karayolunun 31 kilometrelik yol ihalesini pazarlık usulüyle 219 milyon 876 bin liraya alması ile gündeme geldi.
İstanbul’un Zeytinburnu ilçesindeki Millet Bahçesi projesini ise 16 milyon liraya, Mim Doğal Kaynaklar İnşaat Şirketi aldı. Şirketin kurucusu olan Mihmail Mangan, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı olduğu dönemde İBB iştiraki olan İSFALT AŞ’de genel müdür olarak görev yaptı. Mangan, 2002’de ise AKP’den Bayburt milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi.