‘55 bin sağlık çalışanı şiddete uğradı’
CHP heyeti ‘Sağlık Çalıştayı’ için Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi, sağlık çalışanlara yönelik şiddete dikkat çekti.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - CHP Sağlık Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti. Şeker, "11 bin sağlıkta şiddet olayı var. Son 5 yıldır bu raporlar tutulmaya başlıyor. 55 bin sağlık çalışanı son 5 yılda şiddete uğradı. Bu şiddet ve travma ortamında bir tükenmişlik sendromu yaşayan hekimler maalesef intihara yöneliyorlar" dedi.
Diyarbakır'da, yarın düzenlenecek 'Sağlık Çalıştayı' için kentte gelen CHP Sağlık Komisyonu üyeleri İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ve Kayseri Milletvekili Çetin Arık, CHP il başkanlığında basın toplantısı düzenledi.
"ŞİDDET YASASI ÇIKMADI"
Toplantıda konuşan CHP’li vekil Ali Şeker, Şehir Hastanelerinin yapılmasıyla kent merkezindeki hastanelerin kapanacağını ve bunun mağduriyete yol açacağına söyledi. Son dönemlerde bazı hekimlerin intihar etmesi ve sağlıkta şiddet olaylarına da değinen CHP'li Şeker, şunları söyledi: "Çok sayıda sağlık çalışanı gözaltına alındı, tutuklamalar oldu. Bu tür baskıların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Sırf sendika üyesi olduğu için insanlar baskı altına alınıyor. Bu baskı ortamının Türkiye'yi iyi bir yere götürmeyeceğini iyi biliyoruz. Sağlık sistemi yürümeyince, sistem çökünce, sağlık hizmeti veren ve temas noktasında olan sağlık çalışanı ve hekim hasta ile karşı karşıya geliyor. Hükümetin de kışkırtması sonucu hekime ve sağlık çalışanları şiddet görüyor. 11 bin sağlıkta şiddet olayı var. Son 5 yıldır bu raporlar tutulmaya başlıyor. 55 bin sağlık çalışanı son 5 yılda şiddete uğradı. Bu şiddet ve travma ortamında bir tükenmişlik sendromu yaşayan hekimler maalesef intihara yöneliyorlar. Bu intiharları yaşamamızın başka bir nedeni ise, hekimler artık görevlerini yapmak istemiyorlar. Artık risk olan, hayat kurtarılan alanlarda insanlar hekimlik yapmak istemiyor. Bunu önlemenin yolu toptan bakış açısını değiştirmekle oluyor. Artık sağlıkçıları şikayet etmekten, sağlıkçıları hedef tahtasına oturmaktan hükümet bir an önce vaz geçmeli. Bu intihar ve sağlıkta şiddet için artık yasanın çıkması gerekiyor. Sülük tedavisiyle ilgili yasa çıktı, 2 yıl önce müjde vermelerine rağmen sağlıkta şiddet yasası hala çıkmadı. Bu gidişlede çıkacağına benzemiyor" diye konuştu.
"CANI SIKILAN HEKİM DÖVÜYOR"
Sağlık çalışanlarına şiddetin artmasında hükümetin hedef gösterme söylemleri de olduğunu ifade eden Çetin Arık, şunları söyledi: "AKP’nin genel başkanı çıktı, ‘doktor efendi hastanın cebinden elini çek. Doktor efendi dönemi bitti. Ben bu doktora iğne bile yaptırmam’ gibi söylemler kullandı. Hekimleri, sağlık çalışanlarını vatandaşın önüne attı. Yani itibarsızlaştırılan bir meslek grubu oluşturdu. Burada, canı sıkılan biri ‘gidip hekim döveyim rahatlayayım’ noktasına gelindi. Şiddetin bu kadar artmasının diğer bir nedeni performans sistemi. Çok hasta bakın, çok tetkik yapın deniliyor. İş yükü çok arttırdılar. Bu yol yol değil."
"112’YE AİT AMBULANSLARDA HEKİM YOK"
Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, sağlıkta yaşanan sorunların yerelden başlayarak çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.
"Biz AVM’lerin kent dışında taşınmasını istedik, onlar hastane anladı" diyen Kara, "Hastaneleri kent dışında taşıyorlar, hasta gidemiyor. 112’yi geliştirdiler ambulansların içinde hekim yok. Çok sayıda hasta ambulansların içinde hayatını kaybediyor" ifadelerini kullandı.
CHP'li vekil, "Şehrin dışında taşıyorlar hastaneleri. Bina yapıyorlar. Oraya giderken yolda ölecekler var. Hekim sayısı ve sağlık personeli sayısı az. Çünkü daha az ücretle, daha çok insan çalıştırma üzerine, daha fazla sömürü üzerine kurulu bir sistem kurmaya çalışıyorlar sağlıkta dönüşüm diye. Biz buna karşıyız" dedi.
"HASTANE YERİNE CEZAEVİ YAPIYORLAR"
Kamuya ait 34 araziye el konulara bina inşa edildiğini anlatan Kara, "Bu arsalarda cezaevleri yapıyorlar. Biz diyoruz okul, sağlık tesisi yapın onlar cezaevleri yapıyorlar. Biz diyoruz ki halkın cebinden elinizi çekin, hayır diyerek katkı payı alıyorlar. Muayene ücreti veriyorsunuz 30 lira, katkı payı 300 lira. Böyle bir şey olabilir mi? Getirdikleri sistem daha fazla sömürüdür" diye konuştu.
CHP'li Kara, yarın yapacakları çalıştayda, sağlık alanında yaşanan tüm sorunları sivil toplum kuruluşlarının katımıyla tartışacaklarını aktardı.