55 yıldır Almanya'da yaşayan Kocakaya'ya 'Şengal ziyareti' paylaşımı gerekçesiyle yurt dışı yasağı

55 yıldır Almanya'da yaşayan 74 yaşındaki Hüseyin Kocakaya'ya Şengal ziyareti, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya paylaşımları nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Kocakaya, yasağın kaldırılmasını istedi.

Mehmet MENEKŞE

AMASYA - 55 yıldır Almanya'da yaşayan 74 yaşındaki Hüseyin Kocakaya'ya Çarşema Sor Bayramı'da yaptığı Şengal ziyareti, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya paylaşımları nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Artı Gerçek'e konuşan Kocakaya, "Hürriyetimi elimden aldılar. Yasağın kalkmasını istiyorum" dedi.

Ailesi Dersim'den Amasya'ya zorla göç ettirilen Hüseyin Kocakaya,1969 yılında Almanya'ya işçi olarak gitti. 55 yıldır Almanya'da yaşayan Kocakaya, 1994-2018 yılları arasında Bochum'da belediye meclis üyesi olarak görev yaptı. Kocakaya, gezmek ve tatil yapmak için 25 Mart'ta Türkiye'ye geldi.

2e06b845-7bfa-4700-ac59-0e3a645588eb.jpg

ŞENGAL'İ VE KAYPAKKAYA'NIN MEZARINI ZİYARET ETTİ

74 yaşındaki Hüseyin Kocakaya, Ezidi toplumunun daveti üzerine 18 Nisan'da Şengal'de 'Çarşema Sor' (Kırmızı Çarşamba) Bayramı kutlamalarına katıldı ve sosyal medya hesabından paylaştı. Türkiye'ye döndüğünde 68 Kuşağının devrimci gençlik önderlerinden İbrahim Kaypakkaya'nın Çorum'daki mezarını da ziyaret edip sosyal medya hesabından paylaştı. Kocakaya hakkında 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. 23 Mayıs’ta gözaltına alına Kocakaya, altı saat jandarma karakolunda sorgulandı. Daha sonra adliyeye sevk edilen Kocakaya'ya Sulh Ceza Hakimliği tarafından yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Kocakaya yasak nedeniyle 55 yıldır yaşadığı Almanya'ya dönemiyor.

whatsapp-image-2024-08-21-at-17-00-07.jpeg

'NİÇİN KÜRTÇE PAYLAŞIMLAR YAPIYORSUN DİYE SORDULAR'

Artı Gerçek'e konuşan Kocakaya, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Ezidilerin daveti üzerine Şengal'de 18 Nisan’da 'Çarşema Sor' yani Kırmızı Çarşamba Bayramı kutlamasına katıldım. Diyarbakır’da, Mardin’de birçok yeri gezdim. Memleketim Amasya’ya dönerken Çorum’da İbrahim Kaypakkaya’nın mezarını ziyaret ettim ve sosyal medyadan paylaştım. İbrahim Kaypakkaya’nın mezarını ziyaret etmenin kime ne zararı var. 52 yıl önce ölmüş bir insanın kemiklerinden korkuyorlar. Bana yaptıkları suçlamaların biri de Mahir Çayan’ın resmini paylaşmam. Bana 'niçin Newroz'a katılıyorsun?' diye sordular. 'Ben Kürtlerin yaptığı Newroza da katılıyorum Alevilerin yaptığı Newroza da katılıyorum' dedim. 'Niçin Kuzey Irak’a gittin?', 'Sayfanda niçin Kürtçe paylaşımlar yapıyorsun?' diye bana sordular. Bu paylaşımlarımdan dolayı beni 'örgüt propagandası yapmak' ile suçluyorlar" dedi.

'ANA TEMA KÜRT OLUŞUM'

Kocakaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İfade alırken bana genel olarak niçin Kürtlerle ilgili yazıları niçin paylaştığım soruldu. Ben de sayfamda Ezidilerle, Ermenilerle, Alevilerle ilgili paylaşımlarımın olduğunu söyledim. Artı Gerçek, Birgün, Evrensel’de yayınlanan Kobani davası ile ilgili yazıları paylaştığım için bunların başıma geldiğini düşünüyorum. Ana tema Kürt oluşum ve ifademde açıkça söyledim: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, Kürdüm, kızılbaşım dedim. Bu cevabım hoşlarına gitmedi ve benden bir terörist çıkarmaya çalıştılar ama başaramadılar. Bunun üzerine yurtdışı yasağı getirerek Almanya’ya dönmeme engel oldular."

'HÜRRİYETİMİ ELİMDEN ALDILAR'

Özgürlüğünün elinden alındığını, 55 yıldır yaşadığı Almanya'ya dönemediğini dile getiren Kocakaya, şunları söyledi:

"Sosyal medyamda yaptığım paylaşımlarda insanları suça davet eden herhangi bir iz dahi yok ve yapmam da. Gazete ve dergilerde çıkan, herkesin görüp okuduğu yazıları paylaştığım ancak altına herhangi bir görüş yazıp, yorum yapmadığım halde beni 109’uncu maddeden, yani terör örgütü propagandası yapmakla suçluyorlar. Buna kargalar da güler. Ben kendim dahi gülüyorum bu yaptıkları şeye. Bu nasıl bir adalet ben de anlayamadım. Benim hürriyetimi elimden aldılar. Üç aydır bir yerden bir yere gidemiyorum, yaşadığım ülkeye dönemiyorum. Paylaşımlarımda şiddete davet yok, insanları sokağa dökme çağrısı yok. Ben geziyorum, herkes gibi inancım, dünya görüşüm doğrultusunda paylaşımlar yapıyorum. Onlar benden 74 yaşında 'terörist' çıkarmaya çalışıyorlar ama çıkaramazlar.”

'KENDİ ÜLKEMDE TUTSAK GİBİ YAŞIYORUM'

Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını isteyen Kocakaya, şöyle dedi:

"40 yıldır Almanya’da insanlara yardım ediyorum. Yardım etmenin bedeli bu mu olmalı? Büyük ihtimalle takip ediliyorum, telefonlarımın dinlendiğini düşünüyorum. Telefonda konuşmaya çekiniyorum, hareket alanım daralmış durumda. Kendimi sürekli baskı altında hissediyorum. Bana göre hiçbir neden yokken hürriyetimi elimden aldılar. Almanya’da bu gibi şeyler olmaz, düşünce hürriyeti var orada ama kendi ülkemde yasaklı biri olarak tutsak gibi yaşıyorum. Üç aydır dosya mahkemeye gelmiyor, hakkımda bir karar verilmiyor. Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istiyorum."

Şengal İbrahim Kaypakkaya Hüseyin Kocakaya