11 yaşında olduğu 2014 yılındaki Ezidi Soykırımı sırasında IŞİD'in Şengal'den kaçırdığı bir kadının, Gazze'de kurtarıldığı açıklandı. Bugün 21 yaşındaki Fawzia Amin Sido, İdlib üzerinden getirildiği Türkiye'de kendisine 'pasaport ayarlandığını' söyledi.
55 yıldır Almanya'da yaşayan 74 yaşındaki Hüseyin Kocakaya'ya Şengal ziyareti, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya paylaşımları nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Kocakaya, yasağın kaldırılmasını istedi.
Namık Kemal Dinç ile “Gündem Özel”de gazeteci Hale Gönültaş IŞİD esaretindeki Êzidî kadın ve çocukların durumunu anlattı…
Ezidi örgütleri, IŞİD’lilerin elinde bulunan kayıp Ezidilerin yerlerinin tespiti ve kurtarma operasyonları için acilen uluslararası destekle “merkezi bir koordinasyon” oluşturulması çağrısı yapıyor.
Gazeteci Eyüp Burç, Şengal'de yaşanan soykırımın 10. yılında Ezidilerin taleplerinin ve acılarının hâlâ görmezden gelindiğini belirterek, "İnsanlık izliyor, soykırım hâlâ devam ediyor. Kendi güvenliğimizi sağlamadan yaralarımızı saramayız" dedi.
21. yüzyılın başlangıcında bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşen ve televizyonlardan naklen yayınlanan Şengal Êzidî Soykırımı'nı anmak değerli olmakla birlikte, anmadan ziyade neler yaşandığını, neden yaşandığını yeniden düşünmek gerekmektedir.
Ezidilerin lideri Mir Hazım Tahsin Beg Vatikan'ın resmi daveti üzerine Papa Francis ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Papa, "Şengal'deki sorunların çözümü için Irak hükümetine baskı yapılması için çalışma" sözü verdi.
Ezidi Kürtleri Kurtarma Ofisi, şimdiye kadar yaklaşık 100 bin Ezidi'nin yurtdışına göç ettiğini açıkladı.
HDP’li Feleknas Uca, 'Êzidî halkı, kendisine dayatılan 74’üncü Fermana karşı örgütlülüğünü, özsavunmasını güçlendirerek, ‘ben buradayım, irademe sahip çıkıyorum’ diyor' dedi.
Şengal’in Sinunê ilçesine düzenlenen SİHA saldırısında 12 yaşındaki Selah Xidir Naso ve dedesi Xidir Naso yaşamını yitirdi.
Avrupa’da Kürt gazeteci ve medya çalışanları, Türkiye'nin yürüttüğü askeri operasyonlara karşı Brüksel’de ortak bir basın açıklaması yaptı.
Yüksekova ilçesinde Ramazan ve Hasan Çitak evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de görüştüklerini söyleyen HDP'li Temelli, 'Kürt meselesi çözülmediği sürece Ortadoğu’ya barış ve demokrasinin gelmesi mümkün değil' dedi.
Son kertede tetiğe basan, insansız hava aracındaki füzelerin ateşleme düğmelerine basan, uçak ve helikopterlerde şalterleri işleten parmaklar bir takım somut insanî bireylere aittir.
Şengal Demokratik Özerk Meclisi öncülüğünde düzenlenen kitlesel yürüyüşte KDP ve Kazimi hükümetine tepki gösterilerek, 9 Ekim Anlaşması’nın kabul edilmeyeceği belirtildi.
'KDP’nin Şengal’deki planlarını gerçekleştirmesine izin vermeyeceğiz. Barzani ailesine mesajım Şengal’den çekilmeleridir. Şengal’i bir daha size teslim etmeyeceğiz.'
Şengal'e yönelik saldırıların protesto edildiği Duhol nahiyesinde, Irak ordusu halka saldırdı.
KCDK-E Güney, Şengal’e yönelik saldırılara dair Birleşmiş Milletler Irak Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’a mektup göndererek, savaşın sonlandırılmasını istedi.
Şengal'e yönelik saldırılara tepki gösteren Êzidî gençler, “Şengal Êzidîlerin direniş üssüdür. Şengal’i DAİŞ’e teslim edenler bugün Şengal’i savunamaz” mesajı verdi.
PYD Eş Başkanlık Komitesi üyesi Foza Yusif, saldırıların amacının Lozan Anlaşmasını yeniden canlandırmak ve Kürtleri kimliksiz bırakmak olduğunu, buna karşı direneceklerini söyledi.
Hukukçu Aram Haci, Irak Anayasası'na göre Irak’ın hem federasyon hem de vilayetler şeklinde merkezi olmayan bir sistemi olduğunu söyledi.
Şengal'in uluslararası güçler açısından önemine değinen Spectrum Araştırma Genel Direktörü Azad Barış: 'Saldırının arkasında Ezidileri topraksızlaştırma’ projesinin' yattığını söylüyor.
Şengal'e yönelik saldırılara tepki gösteren Hesêke'deki Arap aşiretleri, saldırıların KDP desteğiyle yapıldığını belirtti.
Salih Muslim, 'Bu ekonomik çöküş bu savaşın sonucudur, kimse bunu bağlayamıyor, içerdeki kargaşa savaşın sonucudur. Savaşı sürdürmekteki ısrar daha fazla çöküşe yol açacaktır' dedi.
Irak ordusu, Şengal'de YBŞ ile iki gün süren şiddetli çatışmaların ardından bölgede devlet otoritesinin yeniden sağlandığını açıkladı. 4 bin Êzidî evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Şengal Özerk Yönetimi, 'Êzidxan asayişi ve YBŞ-YJŞ güçleri Êzidî toplumunun onurudur. Hiç kimse elini ve dilini savunma birliklerimize uzatmamalıdır' dedi
YBŞ Genel Komutanlığı Şengal’deki duruma ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “Her türlü saldırı karşısında meşru savunma hakkımızı kullanacağız” ifadeleri yer buldu.
HDP Dış İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca, Şengal saldırıları için, 'Saldırılar Êzidî halkına karşı oluşturulan soykırım konseptinin ilanıdır' dedi.
Şengal’e bağlı Sinunê kasabasına girmek isteyen Irak ordusu ile Êzîdxan Asayişi arasında başlayan çatışmalar şiddetlendi.
Bağdat’taki Alman Büyükelçiliği yetkilisinin verdiği bilgiye göre, sesini duyurabilmek için açlık grevine giren Marlene ile 28 Nisan’da görüşüldü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.