8 belediyenin kanalizasyonu Van Gölü’ne akıyor

Van Gölü, 19 dereden gelen çöpler ve çevresinde bulunan 8 belediyenin atık sularıyla yok ediliyor

8 belediyenin kanalizasyonu Van Gölü’ne akıyor

HABER MERKEZİ - Van Gölü kıyısında bulanan 8 belediyenin atık suları arıtılmadan göle akıtılıyor. Bu nedenle kirlenen gölde kötü koku oluşuyor. Kent ve ilçelerden göle akan derelerin temizlenmemesinden kaynaklı içinde bulunan çöpler de buraya taşınıyor. Birçok noktada çöp yığınları oluşurken iskele bölgesinde suyun rengi siyaha büründü. Kirlilik nedeniyle gölün birçok noktasında yüzülemiyor.

'BELEDİYELER MOLOZLARI GÖLE DÖKÜYOR'

Önlem almayan belediyeler, tüm moloz ve atıklarını da gölün kıyılarına döküyor. Tuşba Belediyesi'ne ait iş makineleri gölün etrafına moloz taşarken, birçok noktada belediyelerin döktüğü molozlar gölün içerisine doğru 5 metreyi aşmış durumda. Halen belediyeye ait onlarca kamyon tarafından göle briket, tuğla, mermer ve çöplerin içinde olduğu tonlarca toprak dökülmeye devam ediyor.

KANALİZASYON KİRLİLİĞİ DOLGU İLE KAPATILIYOR

Van'ın merkezinde yeşil alan tahribatları yaratıldığı için İskele, Fidanlık ve Edremit Kumlu Sahil şeridinin dolgu alanları yapılarak telafi edilmeye çalışıldığını belirten Ekolojist Fatih Şahin, "Bir hatanın üzerini bir yanlışla kapatıyorlar. Van depreminde hasar gören bina enkazlarını, kentsel dönüşümün yarattığı temel hafriyatlar bugünlerde Tuşba Belediyesi tarafından Van Gölü iskele kıyı şeridine dolduruluyor. Van gölünü beton molozları, fayans parçaları, briket yığınları ve temel toprakları ile doldurup gölü kirletip kumlukları yok ediyorlar. 20 yıl önceye kadar doğal plaj olan bu yerler, İskele arıtma tesislerinin kurulmasıyla göle doğrudan ve deşarj edilmeden, dökülen kanalizasyon sularının verdiği kirliliğinin üzerini dolgu ile kapatmaya çalışıyorlar" dedi.

GÖL KENARINDAKİ SAZLIKLAR YOK OLUYOR

Piknik ve gezi amaçlı sahil şeridine giden insanların etrafa attıkları katı atıkların da göl yaşamını ve ekosistemini olumsuz etkilediğini söyleyen Şahin, "Tuşba Belediyesi'nin yaptığı işlem, bir kirliliğin üstünü başka bir kirlilikle örtmektir. Pislikleri temizlemek yerine, arıtma tesisinin göle bıraktığı pislikleri örtbas ediyorlar. Bu şekilde gölü arındırmış ve temizlenmiş gibi göstermeye çalışıyorlar. Yine göl kenarında betonlaşmaya gitmek hem kirlilik yaratır hem de canlı yaşamını tehdit eder. Çünkü betonlaşma ve göle dolgu ile sazlıklar yok oluyor. Bu nedenle yaz aylarında iskele ufak sineklerin istilasına uğrar. Bu sinekler insanları rahatsız eder ama ısırmaz. Van gölünün kuş cenneti olması ve göçmen kuşların uğrak yeri olmasının en önemli nedenlerinden biri bu sineklerdir. Kuşlar bu sineklerle beslenir. Fakat göl kenarına yapılan dolgu ile bu sineklerin de yaşam alanları yok ediliyor" şeklinde konuştu.

'BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ BİR AN ÖNCE KURULMALI'

Tuşba Belediyesi tarafından iskele sahilinde molozlarla yapılan dolgu çalışmalarıyla ekosisteme büyük bir darbe olduğunu vurgulayan Şahin yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Dolguya alternatif olarak, bir türlü kurulamayan biyolojik arıtma tesisinin biran önce faaliyete geçmesi, Van Gölü'nü besleyen 19 derenin çöp ve kanalizasyon sularından arındırılması, kumsal ve sazlıkların korunması, insanları ekolojik açıdan bilinçlendirilmesi ve belediyelerin deniz temizleme araçlarına sahip olması gibi yöntemlerle göldeki kirliliğe engel olunabilir. Aksi takdirde göle dökülen pisliğin molozlarla kapatılması çözüm değil tahribatı daha da artıracak." (Mezopotamya Ajansı)

Van van gölü kirlilik Tuşba Kanalizasyon