82 markadan 40'ı kafes sistemini kullanmayacak
'2021 Yumurta Takip Raporu'na göre 82 markadan 40'ı hayvanlar için işkence olan kafes sistemlerinden elde edilen yumurtaları kullanmamayı taahhüt etti.
Tavukları kafes eziyetinden kurtarmak için çalışan Kafessiz Türkiye’nin, kafes eziyeti konusundaki kazanımlarını gözler önüne seren "2021 Yumurta Takip Raporu" yayımlandı.
Türkiye’de yumurta endistürisi için yetiştirilen tavukların kafes sisteminden kurtulması için 2018’den beri faaliyet gösteren Kafessiz Türkiye'nin 2021 yılı Yumurta Takip Raporu’na göre, Türkiye’de restoran, gıda üretimi, otel, perakende ve yemek servisi sektörlerinde lider 40 marka, hayvanlar için işkence olan kafes sistemlerinden elde edilen yumurtaları kullanmamayı taahhüt etti.
Konda Araştırma ve Danışmanlık tarafından Ocak 2021’de yapılan anket Türkiye’nin ağırlıklı çoğunluğunun, tavukların endüstriyel kafeslerde yetiştirilmesini doğru bulmadığını, kafes sisteminin yasaklanması gerektiğini düşündüğünü ve hayvanları kötü şartlarda yetiştiren firmaların ürünlerini satın almayacaklarını ortaya koydu.
40 MARKA TAAHHÜT VERDİ
Raporda Kafessiz Türkiye’nin, Türkiye’de otel-konaklama, perakende, restoran, gıda üretimi ve yemek servisi sektörlerinde hizmet veren 82 markanın yumurta tedarikini takip ettiği belirtilirken, 82 markadan 40’ının kafessiz sisteme geçiş için taahhüt verdiği ifade ediliyor. 13 farklı otelcilik ve konaklama markasının kafessiz yumurta kullanma taahhüttü vermesi ile birlikte kafessiz sisteme geçişte en büyük ilerlemenin otelcilik ve konaklama sektöründe olduğu görülüyor.
2021 Yumurta Takip Raporu'nun tamamı için tıklayın.
KAFES NEDEN İŞKENCE?
Kafes sisteminde hayvanlar 1- 1,5 senelik hayatlarının neredeyse tamamını hiç çıkmadan demir kafeslerde sıkışık bir şekilde geçirirler. Kanatlarını dahi açacak yerleri yoktur. Tavuklar doğal hallerinde çevrelerine duyarlıdır ve sürekli hareket halindedir. Kafes sisteminde ise hayvanlar neredeyse hiçbir doğal davranışlarını sergileyemezler. Birçok hayvan gibi tavuklar da toprak banyosu yapar. Ancak kafes sisteminde hayvanlar toprağa erişemezler. İçgüdüleri gereği demirlere sürtünerek temizlenmeye çalışırlar ve vücutları zarar görür.
Endüstriyel üretim sistemlerinde hiçbir canlı yavrusunu veya annesini göremez. Bir yumurta tesisinde tavuk sayısının metrekare başına otuzu geçmesi olağandır. Binlerce hayvanın sıkışık ve kapalı bir tesise pislemesi yüzünden havada amonyak birikir. Havalandırmanın azaltıldığı kış günleri bir kafes tavuğunun gözleri ve ciğerleri amonyaktan ötürü yanar.
Dar alan, hareketsizlik ve stresten ötürü kafesteki tavuklar arasında gagalama, tüy yolma ve yaralamalar artar. Daracık kafeste yaralanan bir tavuğun kaçacak bir yeri de yoktur. Hayvanların hareketsizlikten dolayı kemikleri zayıflar ve birçoğunun bünyesi aylarca bitmeyen bu stresi kaldıramaz.
Kafesler aynı zamanda kamu sağlığını da tehdit eder. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin tespitine göre bu sistemlerde binlerce hayvan bir arada yetiştirildiği için gıda zehirlenmelerine sebep olabilecek salmonella bakterisi çok daha fazla görülür. Yumurtacılıkta başka eziyetler de var. Ama buraya kadarki yürek burkan eziyetlerin çoğu, çok basit bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Kafes kullanımının terk edilmesi en azından yukarıdaki eziyetleri önemli miktarda azaltır.
ÇEKYA'DA KAFES SİTEMİ YASAKLANDI
Artık gelişmiş ülkelerde kafes kullanmamak olağan bir şirket politikası. Polonya, Brezilya ve Romanya gibi ülkelerde perakende sektörünün tamamına yakını kafes sistemini tamamen terk etme taahhütleri imzaladı. Brezilya’nın en büyük 4 perakendecisi kafes yumurtası satmama taahhütlerinde bulundu. Çekya'da kafes sistemi yasaklandı.
Türkiye’de de toplumun büyük çoğunluğu kafes cehennemine karşı. KONDA Araştırma ve Danışmanlık şirketinin 2021 Ocak ayında Türkiye genelinde yaptığı anketin sonuçlarında kafes eziyetinin toplum vicdanında yeri olmadığı görülüyor. Anket katılımcılarının %76’sı endüstriyel kafes sistemlerinin yasaklanması gerektiğini, %82’si tavukların endüstriyel kafes sistemlerinde yetiştirilmesini doğru bulmadığını ifade ediyor.