837 gazeteci ve 62 medya kurumundan ortak çağrı: Kürt gazeteciler hemen serbest bırakılsın

Diyarbakır’da 20’si gazeteci 22 kişinin 6 gündür gözaltında tutulmasına karşı 'Gözaltındaki meslektaşlarımızın yanındayız' diyen 837 gazeteci ve 62 kurum ortak açıklama yayınladı.

837 gazeteci ve 62 medya kurumundan ortak çağrı: Kürt gazeteciler hemen serbest bırakılsın

Diyarbakır’da 8 Haziran’da evlere ve basın yayın kurumlarına düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi, altı gündür gözaltında tutuluyor. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan gazetecilerin soruşturma dosyasındaki kısıtlılık kararı devam ederken, gözaltında bulunanların temel ihtiyaçlarının dahi giderilmediği öğrenildi.

Gazeteciler, medya kuruluşları ve meslek örgütleri 8 Haziran Çarşamba günü Kürt gazetecilerin, basın emekçilerinin polis baskınlarıyla gözaltına alınmasına karşı harekete geçti. Gözaltı süreleri uzatılan ve 16 Haziran’da savcılığa çıkması beklenen gazetecilerle dayanışmak için hazırlanan metne 837 gazetecinin yanı sıra 62 medya kuruluşu ve meslek örgütü imza attı.

Gazeteciler, Ermenice, İngilizce, Kürtçe ve Türkçe yayınlanan ortak açıklamada "Özgür basın susturulamaz" diyerek gözaltındaki meslektaşlarının yanında olduklarını duyurdu.

Açıklamanın metni şöyle:

Özgür basın susturulamaz: Gözaltındaki meslektaşlarımızın yanındayız!

Biz aşağıda imzası bulunan basın meslek kurumları ve gazeteciler, 8 Haziran Çarşamba günü Kürt gazetecilerin, basın emekçilerinin polis baskınlarıyla gözaltına alınmasını amasız, fakatsız kınıyoruz.

Hukuk, adalet, eşitlik, özgürlük, demokrasi iddiası olan ve geleceğin Türkiye’sine hazırlık yapma niyetinde olan başta muhalefet olmak üzere, herkesi ayrımsız bir şekilde gözaltındaki meslektaşlarımızla dayanışmaya ve iktidar şiddetinin karşısında tavır almaya davet ediyoruz.

Yargı mensuplarını da iktidarın hukuksuzluklarına, zorbalıklarına alet olmamalarını, basın ve ifade özgürlüğü için evrensel hukuk ölçüleri içinde hareket etmelerini ve gözaltında tutulan gazetecileri biran önce serbest bırakmaya çağırıyoruz.

Ayrıca, uluslararası basın kuruluşlarından, gazetecilerden, hak örgütleri ve savunucularından Türkiye'de basın özgürlüğünün gelişimi için bizlerle dayanışmayı ve gazetecilerin uğradıkları baskılara karşı harekete geçmelerini bekliyoruz.

Basın ve ifade özgürlüğüne vurulan kelepçe, Meclis’te hazırlığı yapılan yeni sansür yasasıyla perçinlenmek istenirken; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle Kürt gazetecilerin gözaltına alınması; basın özgürlüğüne darbedir.

Biz, meslektaşlarımıza tanığız. Büyük bir özveriyle halkların haber alma hakkı için çalışan özgür basın geleneği açısından bu baskı ve yıldırma politikaları tanıdık olsa da, bu operasyonlara ve yıldırma politikalarına alışmayacağız.

Gözaltında tutulan Kürt gazeteciler hemen serbest bırakılsın! Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram ve Feynaz Koçuk serbest bırakılsın!

İmzacı gazeteciler ve imzacı kurumların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

diyarbakır imza gazeteci