'900 IŞİD'li Türkiye'ye döndü'
Soufan Center’ın IŞİD raporunu değerlendiren güvenlik uzmanları durumun vahametine dikkat çekiyor, 'Türkiye IŞİD'in kaçış güzergahın en önemli noktası.'
HABER MERKEZİ - ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center’ın geçen hafta yayımladığı bir rapor Türkiye'deki IŞİD tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi.
Rapora göre Suriye ve Irak’ta sürdürülen operasyonlarla büyük darbe alan IŞİD’in militanları ülkelerine dönmeye başladı. IŞİD’in en az 5 bin 600 militanı Suriye ve Irak’tan ülkelerine döndü. Bu kişiler arasında Türkiye’ye dönen yaklaşık 900 kişi var ve Türkiye bu kategoride ilk sırada yer alıyor.
Haberin hemen ardından Türkiye'nin bir çok ilinde düzenlenen operasyonlada Bursa’da 39 kişi, Erzurum’da da aralarında örgütün üs düzey sorumlularının da bulunduğu toplam 143 kişi yakalandı.
İstanbul’da hücre evlerindeki patlamalar, yakalanan bombalı araçlar ile yüzlerce IŞİD şüphelisinin gözaltına alınması gözleri bir kez daha Türkiye'ye döndüğü iddia edilen IŞİD militanlarına çevirdi.
İLGİLİ HABER: İŞİD'LİLER ÜLKELERİNE DÖNÜYOR, TÜRKİYE İLK SIRADA
Güvenlik uzmanları gelişen bu durum karşısında 'tehlike büyük' uyarısı yapıyor.
'MESELE SADECE GÜVENLİK BOYUTUYLA ELE ALINMAMALI'
IŞİD tehlikesini Birgün gazetesine değerlendiren eski MİT Müsteşarı Cevat Öneş ve Doç. Dr. Serhat Erkmen, IŞİD hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Soufan Center’ın raporunun önemli olduğunu belirten Öneş, "Güvenlik açısından Türkiye’nin karşılaşabileceği tehlikenin önemini bize gösteriyor. Esasında bu rapor olmasa dahi bölgede meydana gelen gelişmeler, yaşanılan süreç bize IŞİD’in coğrafi olarak kontrol ettiği yerlerin elinden çıkmasına rağmen tehdit olma durumunun ortadan kalkmadığını gösteriyor" dedi. Son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerin de bu noktada önemli durduğuna dikkat çeken Öneş, şunları söyledi: "Yakın dönemde Suriye’de ve Irak’taki gelişmeler ve bu gelişmelerin IŞİD yönünden Türkiye ile olan bağlantıları, IŞİD’in Türkiye’deki teşkilatlanma yapısı, hücre yapısı dikkate alındığında meselenin hem fiili örgütlenme tehdidi hem de ideolojik olarak ortadan kalkmadığını görüyoruz. Önümüzdeki dönem kısa ve orta vadede de tehdidin devam edeceğini ve alınması gereken önlemlerin süreklilik kazandırılması gerektiğini görüyoruz. Ancak mesele sadece güvenlik tedbiri yönünden ele alınmamalıdır. Özellikle ideolojik boyutu mutlaka ele alınmalıdır. Ne demek istiyorum? Bu meselenin sosyolojik ve psikolojik yönü var. Bu anlamda bu yönde eğitimin ön plana alınması gerekmektedir."
'TÜRKİYE IŞİD'İN KAÇIŞ GÜZERGAHININ EN ÖNEMLİ NOKTASI'
Türkiye'de IŞİD tarafında yapılacak saldırılara karşı kolluk kuvvetlerinin daha dikkatli olmasını gerektiğini belirten Doç.Dr. Erkmen, Türkiye’ye ilişkin verilerin gerçekçi olmadığına dikkat çekiyor:
"Öncelikle engellenen saldırı dışında da Reina’daki saldırıdan bu yana pek çok saldırı yakın zamanda önlendi. Bunlar engellenmeseydi belki çok daha fazla tehdit altında olabilirdik. Güvenlik güçlerinin bu anlamda uyanık olması gerekiyor tabii ki. Çünkü birkaç eylem gerçekleştiremedi diye bu örgütün tehdit yaratma kapasitesi kalmadı diye düşünmek doğru değil. Maalesef bu tehdit devam etmektedir. Ama son yakalanan eylemcilerin ne kadarının Türkiye’de halihazırda bulunduğunu, ne kadarının Suriye’ye gidip gelenlerden olduğunu bilmiyoruz. Bu konuda ezbere konuşamayız." Soufan Center’ın raporuna da değinen Erkmen, "Bence eldeki duruma ilişkin verileri çok doğru değil. En azından Türkiye’ye ilişkin verileri gerçekçi değil, bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ama şu bir gerçek ki IŞİD dağılma ve kaçma aşamasına geçtikten sonra bu örgütün mensupları, ya kendi ülkelerine ya da daha başka yerlere kaçmaya çalışacaklardır. Türkiye de bu güzergâhın önemli bir noktasında duruyor. Gerek Türkiye’den gerekse başka ülkeden IŞİD’ciler buraya gelmeye çalışacaktır. Bu tabii önemli bir risk. Yakın vadede büyük tehlikeler bizi bekliyor olabilir. Ama dediğim gibi, ne kadarı Türkiye içinde radikalize oldu, bunu bilmiyoruz."