AB İlerleme Raporu: Türkiye artık ilerlemiyor, geriliyor

Avrupa Komisyonu 2020 Genişleme Paketi çerçevesinde ilerleme raporlarını yayınladı.

AB İlerleme Raporu: Türkiye artık ilerlemiyor, geriliyor

Avrupa Komisyonu'nun, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik başvurusunda bulunan ülkelerle katılım müzakerelerinde kaydedilen ilerlemeye dair yıllık ilerleme raporları açıklandı.

2020 Türkiye Raporu'nda Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin önemli ortaklarından biri olmaya devam ettiği ancak başta gerekli reformlar, demokrasi, temel haklar, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere Türkiye'nin üyelik sürecinde bir ilerleme kaydedilmemiş olduğu aksine pek çok alanda gerileme bulunduğu belirtildi.

Reuters ajansının aktardığına göre raporda, "Türkiye hükümetinin ekonominin altını oyduğu, demokrasiyi erozyona uğrattığı, bağımsız mahkemeleri yok ettiği" eleştirileri yer aldı. Raporda, "Türkiye'de ifade özgürlüğü, cezaevlerindeki durum ve ekonomi açısından kötüleşen koşullardan aşırı derecede merkezi hale getirilmiş cumhurbaşkanlığı yetkileri" sorumlu tutuldu.

'ENDİŞELERİMİZ İNANDIRICI BİR BİÇİMDE ELE ALINMADI'

Komisyon raporunda, "AB'nin hukukun üstünlüğü, temel haklar ve yargı alanındaki devam eden olumsuz gelişmelere ilişkin ciddi endişeleri Türkiye tarafından inandırıcı bir biçimde ele alınmadı" ifadelerini kullandı.

"2016'daki darbe girişiminden bu yana Türkiye'de gözlemlenen gerileme devam etti" denilen raporda "Türkiye'nin üyelik müzakereleri fiilen durma noktasına geldi" diye kaydedildi.

DOĞU AKDENİZ KRİZİ

Raporda, Doğu Akdeniz'deki krize ilişkin de "Uluslararası hukuku ihlal eden yeni tek taraflı eylemler veya provokasyonlar yaşanırsa, AB elindeki tüm araçları ve seçenekleri kullanacaktır" denildi.

Suriye ve Libya'daki gelişmelere de atıf yapan raporda AB-Türkiye ilişkilerinin de kötüye gitmiş olduğu kaydedildi.

Akdeniz'deki sondaj faliyetlerine yönelik şimdiye kadar alınmış olan hafif yaptırım kararları hatırlatılırken 1 Ekim tarihinde Avrupa Konseyi'nin Türkiye ile yapıcı siyaset gündemi yaratma hedefi belirlediğine değinildi.

Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi barındırması bir kez daha övülürken bu alanda Türkiye'ye 6 milyar euro destek ayrıldığı ve bunun hali hazırda 3,8 milyar eurosunun verilmiş olduğu belirtildi. Mart 2020'de Türkiye'nin sığınmacıları kara ve deniz yoluyla AB sınırlarını aşmaya ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmeye teşvik ettiği de not edildi.

Raporun genel mesajı 'Türkiye’nin AB’ye üyelik şansının giderek azaldığı' oldu.

Türkiye Avrupa Birliği avrupa komisyonu