AB’den Gülmen ve Özakça tepkisi: Çok endişeliyiz
Türkiye'de terörle mücadele kanunun keyfi şekilde uygulandığını vurgulayan Brüksel, herkesin adil yargılama hakkına sahip olması gerektiğine dikkat çekti.
BRÜKSEL - Avrupa Birliği, açlık grevi yaparken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada ‘çok endişeli’ olduğunu vurgulayan AB, terörle mücadele kanunun keyfi şekilde uygulandığını bir defa daha vurguladı.
Bir soru üzerine açıklama yapan AB Komisyonu sözcülerinin, bu defa Türk vatandaşları için vize muafiyeti uygulamasına geçilmesindeki en büyük engelin ifade hürriyetinde yaşanan sorunlar olduğunu belirtmesi dikkat çekti.
Öğretmenler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın Ankara’da 23 Mayıs’ta açlık grevlerinin 75. gününde tutuklandıklarını hatırlatan Brüksel, gelişmelerin AB’nin Ankara Temsilciliği tarafından yakından takip edildiği, sağlıkları gittikçe bozulan Gülmen ve Özakça ile ilgili çok endişeli olduğunu kaydetti. Açıklamada, iki öğretmenin başarısız darbe girişiminin ardından işlerine son verildiği özellikle vurgulandı.
15 Temmuz darbe teşebbüsünden bu yana alınan tedbirlerin genişliği ve derinliğine bakıldığında, Türkiye’nin Avrupa Konseyi ile yakın işbirliğine girmesinin hayati olduğu vurgulanan açıklamada, bu işbirliğinin özellikle mağdurların hak aramalarına yoğunlaşması gerektiği belirtildi.
Hükümet kaynakları, darbe teşebbüsünden bu yana tutuklananların sayısının 50 bini geçtiğini belirtiyor. Özgür Stockhol Merkezi isimli kurum ise 50 bini kişinin 17 bininin kadın olduğu, hapishanelerde şimdiye kadar 500’den fazla doğum gerçekleştiğini daha önce kamuoyuna açıklamıştı.
AB, suç işlediği iddia edilen kişilerin hukuki normlar çerçevesinde ve adil yargılama hakkına sahip olması gerektiğine dikkat çekti.
AB, uluslararası insan hakları örgütlerince Türkiye’de yaşananlar karşısında sessiz kalmakla itham ediliyor. Türkiye ile geçen yıl Mart ayında imzalanan mülteci anlaşması sonrasında AB açıklamalarında ‘kınama, teessüf etme’ gibi ifadeleri kullanmamaya özellikle dikkat ediyor.