ABD'li yer bilimciden AA'ya 'asrın felaketi' tepkisi: Sözlerim kötüye kullanıldı, felaketin boyutu kaçınılmaz değildi
New York'taki Cornell Üniversitesi Jeoloji bölümünde deprem araştırmaları yapan Doç. Dr. Hubbard, Maraş depremlerinden sonra Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamaların kötüye kullanıldığını söyledi: Deprem kaçınılmazdı. Felaketin boyutu kaçınılmaz değildi.

Artı Gerçek - Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde ölü sayısı 30 bine dayanırken, çok sayıda yeni binanın da yıkılması denetim süreçleri konusunda tartışma yarattı. Bu süreçte, iktidarın 'asrın felaketi' tanımıyla yıkımın önlenemeyeceği temasını işlemesi de tepki çekti. Anadolu Ajansı'nın (AA), 'Asrın felaketi' üst başlığıyla yabancı deprem uzmanlarının görüşlerini derlediği haberinde ismi geçen Amerikalı yer bilimci Judith Hubbard da, buna tepki gösterenler arasındaydı.
Harvard mezunu olan ve New York'taki Cornell Üniversitesi Jeoloji bölümünde deprem araştırmaları yapan Doç. Dr. Hubbard, Twitter hesabından AA'nın kendi görüşüne de yer verilen grafiğini paylaşarak şu açıklamayı yaptı:
"Bir deprem bilimci olarak, insanların söylediklerimi yanlış anlamasına alışkınım; daha iyisini yapmak benim sorumluluğum. Fakat bir hükümetin yanıltıcı bir anlatıyı desteklemek için sözlerimi kötüye kullanabileceği fikri yeni ve dehşet verici. Deprem kaçınılmazdı. Felaketin boyutu kaçınılmaz değildi."
As an earthquake scientist, I am used to people misunderstanding what I say; it’s my responsibility to do better.
— Dr. Judith Hubbard (@JudithGeology) February 12, 2023
But the idea that a gov’t might misuse my words to push a misleading narrative is new & dismaying.
The earthquake was inevitable. The scale of the disaster was not. https://t.co/dkzsbKUyOJ
Hubbard, 10 Şubat'ta AA'ya depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Ajansın hazırladığı görselde ve servis ettiği haberde, Amerikalı uzmanın "Türkiye'nin güneyinde yaşanan depremlerin, meydana gelen birçok depremden daha karmaşık olduğunu" söylediği, "Pek çok farklı fay kopmuş gibi görünüyor ve sonra herkesin dikkatini çektiğini düşündüğüm şey, mutlak yıkım" dediği belirtiliyordu.
ABD'li akademisyen, "Binaların yıkılışının görüntüleri o kadar trajik ki... Ve bu, eski depremlere göre çok benzersiz kalıyor. Dolayısıyla yıkımın boyutu ile yıkımın görünürlüğünün birleşimi gerçekten ama gerçekten şoke edici" ifadelerini kullanıyordu. (DIŞ HABERLER)