'Açız, burası Guantanamo'
İzmir'de mültecilerin kaldığı Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde inceleme yapmak isteyenlere izin verilmedi.
HABER MERKEZİ - Halkların Köprüsü Derneği, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mültecilerin durumuna dikkat çekerek, "Burada tutulan mülteciler neden pencerelerden çığlıklar atıyor ve imdat diye haykırıyorlar. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor? Neyi saklıyorsunuz?" diye sordu.
İzmir’de bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan mültecilerin maruz bırakıldığı koşullara dair görüntüler kamuoyuna yansımıştı. Görüntülerde merkezde tutulan mültecilerin yardım çığlıkları duyulurken, merkez Guantanamo Cezaevi'ne benzetiliyordu. Görüntülerin kamuoyuna yansıması üzerine incelemelerde bulunmak isteyen sivil toplum örgütlerinin merkeze girmesine izin verilmezken, avukatların da mültecilerin durumunu incelemesi İzmir Valiliği tarafından engellendi.
Halkların Köprüsü Derneği, mültecilerin geri gönderme merkezinde yaşadıkları insanlık dışı duruma dikkat çekmek amacıyla Alsancak'ta açıklama düzenledi. Açıklamaya, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de katıldı. Açıklamada üzerinde Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile mültecilerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. "Help me my friend", "Yardım edin" ve "Açız, burası Guantanamo" dövizlerinin taşındığı açıklamayı Halkların Köprüsü Derneği Genel Başkanı Cem Terzi yaptı.
‘BURADA TUTULANLAR NEDEN PENCERELERDEN ÇIĞLIK ATIYOR’
"Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor" diye soran Terzi, mültecilerin insani olmayan koşullarda tutulduğunu belirterek, "Burada tutulan mülteciler neden pencerelerden çığlıklar atıyor ve imdat diye haykırıyorlar? Öncelikle hukuki olarak bu kurumların işlevini hatırlayalım; yabancı uyruklu insanlar, haklarında sınır dışı ve idari gözetim kararı alınan yabancı uyruklu insanlar geri gönderme merkezlerinde 1 ay, 6 ay ve 1 yıl arası değişen sürelerde tutulmaktalar. Bu kararın alınabilmesi için Yabancıların Uluslararası Korunma Kanunu'nda (YUKK) sayılan sınır dışı nedenlerinden birinin olması gerekmektedir. Ayrıca kişinin yine bu kanunda yer alan geri gönderme yasağı ilkesi kapsamındaki yabancılardan olmaması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve İzmir İl Göç İdaresi bu kurallara riayet etmemektedir. Harmandalı’nda neyi saklıyorsunuz?" dedi.
‘AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMELERİNE İZİN VERİLMİYOR’
Mültecilerin avukatları ile görüştürülmediklerini ve hukuki haklarının ellerinden alındığını söyleyen Terzi, şöyle devam etti: "Bu merkezde idari gözetime alınan mülteciler, 24 saat içinde sadece 15-20 dakika havalandırmaya çıkartılmakta, bu süre dışındaki tüm zamanlarını 5-6 kişilik odalarda, kapılar üzerlerine kilitli olarak hapis halinde geçirmektedirler. Kurumda kişilerin gündelik yaşamlarında haberleşmek, eğlenmek, öğrenmek gibi temel ihtiyaçları için gerekli olan televizyon, dergi-kitap, internet, kurslar vb. gibi olanaklar bulunmamaktadır. Hatta öyle ki dini inançlarının gereği olan dini kitapları talep eden yabancıların bu talebi bile karşılanmamaktadır. Dışarıdan baktığımızda yeni, fiziki koşulları iyi gibi görünen bu merkezin içinde, insanlar dış dünyadan tamamen izole edilerek, adeta cezaevi koşullarından daha ağır gözetim koşullarında yaşamaktadırlar."
Mültecilerin ihlal edilen haklarının iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Terzi, "Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin kapılarını sivil topluma açıp şeffaflığın sağlamasını talep ediyoruz" diye belirtti.
‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de, mültecilerin maruz kaldıkları hak ihlallerinin takipçisi olacaklarını ifade etti.