Açlık sınırı 2 bin 482 TL oldu: Asgari ücretle Erdoğan'ın dağıttığı 'keyif çayından' 154 adet alınabiliyor

TÜRK-İŞ yaptığı hesaplamalara göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 482 TL, yoksulluk sınırı 8 bin 086 TL oldu.

Açlık sınırı 2 bin 482 TL oldu: Asgari ücretle Erdoğan'ın dağıttığı 'keyif çayından' 154 adet alınabiliyor

Dün Malatyalı esnafın, 'Eve ekmek götüremiyoruz' serzenişine, "Çok abartı geldi. Eve ekmek götüremiyoruz dediğin zaman. Al keyif çayı iç" şeklinde cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından TÜRK-İŞ Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

TÜRK-İŞ yaptığı hesaplamalara göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 482 TL, yoksulluk sınırı 8 bin 086 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarı ise 3 bin 36 TL olarak açıklandı. Buna karşın asgari ücret yıl sonuna kadar 2 bin 324 TL 70 kuruş olarak uygulanacak.

Erdoğan'ın dağıttığı 250 gramlık çayların paket fiyatı ortalama 15 TL. 'Eve ekmek götüremiyoruz' diyenler için TÜRK-İŞ'in açlık sınırı ile 165, temel ücret haline getirilen asgari ücretle ise 154 adet 'keyif çayı' satın alınabiliyor.

TÜRK-İŞ’in hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı önceki yılın sonuna göre 320 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 1.041 TL arttı. Son bir yıl itibariyle, ortaya çıkan ek harcama gereği gıda için 424 TL, toplam hanehalkı harcaması için 1.381 TL oldu. Mutfak enflasyonu, oransal olarak, bir ayda yüzde 1,41; son bir yıl içerisinde ise yüzde 20,59 artmış oldu.

Yaşanan koronavirüs salgını sürecinde, işsizlik ve enflasyon baskısı nedeniyle, hane gelirlerinin hızla düştüğüne dikkat çeken TÜRK-İŞ, bu durumun, çalışan ve emeklileri zor durumda bıraktığını ve geçim koşullarının bu kesim açısından giderek ağırlaştığını tespit etti.

TÜİK VERİSİ YÜZDE 5,76 DAHA DÜŞÜK

Gıda enflasyonu açısından TÜRK-İŞ ve TÜİK’in rakamları arasında eylül ayı itibariyle oluşan yüzde 5,76’lik makas dikkat çekti. Gıda enflasyonu; eylül ayında TÜİK’e göre yüzde 12,8 olarak gerçekleşirken, TÜRK-İŞ bu oranı yüzde 18,56 olarak hesaplamıştı.

TÜRK-İŞ araştırmasında, işsizlik oranı ile ilgili olarak "Ülkede istihdam edilenlerin sayısı çok azdır ve giderek de azalmaktadır. İstihdam edilenlerin sayısını esnek çalışma modelleriyle ‘artmış göstermek’ yanıltıcıdır" değerlendirmesi yapılması da dikkat çekti.

tüik açlık sınırı yoksulluk sınırı