Adalet Bakanı Gül: Ceza adaleti reformu üzerinde çalışıyoruz

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerine sunum yaptı.

Adalet Bakanı Gül: Ceza adaleti reformu üzerinde çalışıyoruz

ARTI GERÇEK- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Adalet Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Toplantıda, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı iken Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Lütfü Elvan, komisyona veda konuşması yaptı.

Elvan, "Plan ve Bütçe Komisyonu benim için bir aile, bir yuva. 2011-2013 döneminde de Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yaptığım dönemde de aynı hava, aynı ortam, aynı samimiyetle tüm çalışmalarımızı yürütmüştük. Bu dönemde de iktidarı ile muhalefeti ile tüm partilerimizle gerçekten son derece uyum içerisinde bir çalışma yürüttük. Çok büyük fedakârlıklar gösterdiniz, tüm Komisyon üyesi arkadaşlarımız için söylüyorum, her birinize teker teker çok teşekkür etmek istiyorum" dedi.

‘HİÇBİR KURUM MAHKEMELERE VEKÂLETEN KONUŞAMAZ’

Ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül sunumunu gerçekleştirdi. Gül, "Bütün yargı mercilerimiz, Anayasa’nın öngördüğü bağımsızlık güvencesi ve tarafsızlık ödevi altında görev yapmaktadır. Yargı, hiçbir kişi, kurum veya merciden emir, talimat, tavsiye, telkin almaz. Hiç kimse ve Adalet Bakanlığı da dâhil olmak üzere hiçbir kurum yargı yetkisini kullanan mahkemelere vekâleten konuşamaz. Yargının yegâne ideolojisi adalettir. Yargı, ele geçirilecek bir mevzi değil, her türlü siyasi mülahazanın üstünde tutulması ve korunması gereken, toplumun ortak bir değeridir. Yargının kurumsal varlığı hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmenin, korumanın da güvencesidir" ifadelerini kullandı.

‘CEZA ADALETİ REFORMU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

Yeni bir reform üzerinde çalıştıklarını açıklayan Bakan Gül, şunları belirtti:

"Ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması en önemli amaçlarımızdan biridir. Hâlihazırda soruşturma, kovuşturma, infaz aşamalarını tek tek ele alıyor, kapsamlı bir ceza adaleti reformu üzerinde çalışıyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız değişikliklerin değerlendirilmesi ve ilave değişikliklerin belirlenip yüce Meclisimizin takdirine sunulması için bir Bilim Kurulu oluşturduk. Bilim Kurulu 2 alt çalışma grubu hâlinde faaliyet gösteriyor. Birinci heyet Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu, ikinci heyet Ceza Muhakemesi Kanunu üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Alanında çok önemli akademisyenlerden oluşan Bilim Kurulu, köklü değişiklikleri diğer ülke uygulamalarını da dikkate alarak ortaya koyacaktır. Amacımız, ceza adaleti sisteminde adil kararın makul sürede verilmesine yönelik bir amaçtır; bunun için de kovuşturma öncesi soruşturma aşamasını oldukça önemsiyoruz."

Bakan Gül, ayrıca Bilim Kurulu’nun 2017 yılında düzenleme yapılan "lekelenmeme hakkı"nın genişletilmesine dair de çalışma yaptığını bildirdi.

ADLİ GÖRÜŞME ODALARINDA 20 BİN KİŞİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ’

Adalet Bakanı Gül, "adli görüşme odaları"na dair de bilgi verdi.

Türkiye’de, çocuk istismarı ve aile içi şiddet konusunda sağlıklı istatistik çalışmaları bulunmuyor. Bakan Gül’ü sunduğu rakamlar, bu konuda çeşitli ipuçları barındırıyor.

Bakan Gül, "2017 yılında başlayan bu uygulamayla özellikle cinsel suç, aile içi şiddet gibi suçlarda mağdurların ve çocukların ifadeleri uzman eşliğinde alınmakta, suçun failiyle yüzleşmeleri engellenerek ikinci kez örselenmesinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu konuda 2020 yılının Ekim ayı itibarıyla 20 binin üzerinde görüşme gerçekleşmiş, bunu da artırmaya devam edeceğiz" dedi.

TUTUKLU ORANI YÜZDE 17’YE DÜŞTÜ

Tutuklama tedbirinin sıkı koşullara bağlandığını savunan Gül, 2002 yılında yüzde 41 olan cezaevinde tutuklu oranının 2020 Ekim itibarıyla yüzde 16,98’e düştüğünü belirtti.

KARAKOLDA İMZA YERİNE E-İMZA UYGULAMASI

Bakan Gül, bir diğer hedeflerinin yargıda dijital dönüşüm olduğunu açıkladı. E-duruşma, cezaevlerinde görüntülü konuşma ve sayımın dijital olarak yapılması gibi uygulamaların ardından karakolda imza için yeni bir uygulama üzerinde çalışıldığını belirten Gül, şöyle devam etti: "Denetimli serbestlikte vatandaşımızın karakola imza atma zorunluluğundan kurtulacağı şekilde bir pilot uygulama yapıyoruz. Şu an yaklaşık 10 ilde bin yükümlüyle pilot uygulamayı başarıyla sürdürdük. Yani vatandaş dijital olarak takip edilecek; işinin ortasında gidip imza atma yükümünü ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Dijital olarak, mobil uygulamayla bulunduğu yeri tespit edeceğiz. İmza atma, işine gitme; diğer hususlarda zorlukları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz yakın zamanda."

adli kontrol Adalet TCK abdülhamit gül