Adalet Bakanı Tunç'tan 'Gezi' açıklaması: Kimleri kapsıyor?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gezi soruşturmalarının 12 yıl sonra açılmasına yönelik eleştirilere “Anayasal düzene karşı suçlarda zaman aşımı işlemez” yanıtını verdi. Tunç, soruşturmanın eyleme katılan herkesi değil, 'yönlendiren etkili isimleri' kapsadığını söyledi.
Adalet Bakanı Tunç açıkladı. Gezi soruşturması kimleri kapsıyor, zaman aşımı neden yok?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gezi soruşturmalarının 12 yıl sonra açılmasına yönelik gelen eleştirilere '30 yıllık zaman aşımı' süresi olduğunu söyleyerek yanıt verdi. "Nasıl 28 Şubat, 12 Eylül darbecileri yargı önüne çıkarıldıysa, zaman aşımı yok" diyen Tunç, soruşturmanın gösterileri katılan herkesi kapsamadığını, "Yönlendiren ve organize eden etkili isimler" için çalışma yapıldığını söyledi.
Bakan Tunç, menajer Ayşe Barım'ın sektörde tekelleşme sağladığı yönündeki iddialar üzerine başlayan soruşturmanın Gezi eylemlerine uzanmasına ilişkin soruları yanıtladı.
12 YIL SONRA NEDEN SORUŞTURMA BAŞLADI?
Konunun 12 yıl son neden gündeme geldiği yönündeki eleştirilere yanıt veren Tunç şunları söyledi:
"2013 yılının mayıs ayında Gezi olayları. O günleri hatırlayacak olursak. Arap Baharı Türkiye'ye geliyor gibi izlenim söz konusu idi. Gezi Parkı'nda 2 ağacın yer değiştirilmesiyle başlayan protesto eylemi maalesef yakma, yayın araçları yakıldı, yıkma olarak başka bir şeye dönüştürüldü. İnsanlar öldü. Terörist paçavraları AKM'ye asıldı. Yargılama süreci başladı. Eylemleri koordine edenler, organize edelerle ilgili kamu davası açıldı. İlk derece mahkeme karar verdi Yargıtay kararı onadı. Kesinleşmiş karar söz konusu. Gezi parkı olaylarının hükümete karşı darbe kalkışmasına yönelik bir karar söz konusu."
Tunç, "12 yıl sonra ne oldu da tekrar soruşturma başlatıldı? "sorusunun sorulduğunu aktarırken, şöyle konuştu:
"Cumhuriyet Başsavcılığı burada zaman aşımı süresi söz konusu değil. Anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından zaman aşımı işlemez. Nasıl 28 Şubat sanıkları, 12 Eylül darbecileri yıllar sonra yargı önüne çıkarıldı. Suç bakımından 312. madde. Zaman aşımı söz konusu değil. 12 yıl geçti. Bu süre içerisinde elbette bir delil ortaya çıkmışsa. Soruşturma kapsamında hangi deliller ortaya çıktı da böyle bir soruşturma başlatıldı, bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Şüpheliler savunmalarını yapabilirler. Eğer etkisi olduğuna ilişkin delil ortaya çıkarsa elbette yargılama mümkün olabilir."
'EYLEME KATILAN HERKESİ KAPSAMIYOR'
Savcılığın somut bir delil nedeniyle böyle bir soruşturma yapmış olabileceğini anlatan Adalet Bakanı Tunç, dosyanın davaya dönüşüp dönüşmeyeceğinin önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi.
Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"12 yıl geçti aradan bundan sonra soruşturma mı? olur diyemeyiz. O olayların çıkarılmasında, yönlendirilmesinde etkisi varsa, deliller varsa elbette yargı burada soruşturma başlatır. Burada yargının başlatmış olduğu, elde ettiği somut deliller olduğu kanaatinde ki böyle bir süreci başlatmış. İlerleyen süreçte kim kimlerle beraberdi? Hükümete karşı kalkışmada etkileri var mıydı? Burada olayları organize edenler. Sonradan çıkan deliller karşısında elbette savcılığın elinde deliller varsa elbette soruşturma konusu olur. Soruşturma etkin bir şekilde yürütülür. Davaya dönüştürülüp, dönüştürülmeyeceği önümüzdeki süreçte görürüz."
Tunç, "Burada binlerce insan gösterilere katıldı hepsinin yargılanması söz konusu değil, bu önemli olan olayları yönlendirenler organize edenler" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)