Adalet Bakanı Tunç'un 'çözüm süreci' yanıtı: Dedikodudan ibaret bir husus

Adalet Bakanı Tunç'un 'çözüm süreci' yanıtı: Dedikodudan ibaret bir husus
Bakan Yılmaz Tunç, Meclis Başkanı Kurtulmuş'un açıklamaları sorulunca, "İlk 4 maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu olamaz" dedi. Tunç, 'çözüm süreci tartışmaları gündemde...' denilince, "Böyle bir tartışma yok gündemde" diye karşılık verdi.

Artı Gerçek - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son dönemde kamuoyunda infial yaratan şiddet suçlarına dair yasal değişikliklerin ne olacağı, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesinin değişmesi gerektiğine yönelik açıklaması ve Narin Güran soruşturmasına dair soruları yanıtladı.

İNFAZ SÜRELERİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Tunç, ceza infaz sistemindeki değişikliklerin neler olacağını şöyle anlattı:

"Cezasızlık algısını ortandan kaldıracak bir takım düzenlemelerimiz olacak. Ana hatlarıyla şunu söyleyebiliriz. Özellikle 2 yılın altındaki suçlar bakımından, bu suçların yatarının olmaması kamuoyunda büyük bir rahatsızlığa neden oluyor. Dolayısıyla 2 yıl ceza alan bir kişi 1 yıl koşullu salıverme, 1/2, cinsel suçlar, uyuşturucu, terör, kasten öldürme, bunlar hariç diğer suçlarda 1/2'dir, bazı suçlarda 3'te 2 bazı suçlarda 4'te 3'tür. İnfaz sistemimizin koşullu salıverme süreleri farklılık arz eder.

Basit suçlar dediğimiz özellikle ilk işlendiğinde infial oluşturan ama ceza miktarı bakımından baktığımız zaman 2 yıl, 3 yılın altında bir cezaya tekabül ettiğinde yatarının olmaması, tutuklama noktasında da bir takım sorunlara yol açıyor. Burada 2 yılın altında bir ceza alan, 1 yıl koşullu salıverme 1 yıl da denetimli serbestlikten yararlandığında cezaevinde hiç yatmamış oluyor. Kapıya gidiyor, imza atıp çıkıyor.

Burada 1 yıllık denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için belli bir süre cezaevinde kalması gerektiğini geçen yasama döneminin 9. yargı paketinde önerdiğimiz bir husustu. Bu önemli. Bu anlamda milletvekillerimiz bu konuyu değerlendiriyorlar. Bu 1 yıllık denetimli serbestlik süresinden yararlanabilmek için kişinin ne kadar cezaevinde kalacağına yönelik biz alternatifli düzenlemelerimizi, taslaklarımızı sunduk. Orada 1 ay mı olur, ne kadar olur onlar milletvekillerimizin takdirinde. Hukukçu vekillerimiz var, onlar bu konuyu değerlendirecek. Biz de teknik çalışmaların, akademisyen görüşlerinin nasıl olduğunu da kendilerine ibraz ettik hem de aktarmaya devam edeceğiz.

Bunun yanı sıra tabii koşullu salıverme süreleriyle ilgili bir takım eleştiriler var. İyi hal uygulamalarıyla ilgili komuoyundan eleştiriler var. Bir takım rahatsızlıklar var.

İyi hal uygulamasıyla ilgili TCK'de geçen yasama döneminde bir değişiklik yapmıştık. Özellikle salt indirim alabilmek için duruşmadaki kılık kıyafeti nedeniyle indirim alması hep eleştirilere neden oluyordu. Kravat indirimi nedeniyle işte cezasız kaldı şeklindeki bir takım değerlendirmeler oluyordu. Burada salt indirim almak için duruşmadaki hal ve tavırlarının indirime esas olamayacağına yönelik bir düzenleme yapmıştık ama bu da sorunu ortadan kaldırmadı. Bu anlamda özellikle iyi hal ile ilgili konuyu değerlendiriyoruz.

Bazı suçlar bakımından özellikle kasten öldürme gibi, kasten yaralama gibi, toplumun huzur ve sükununu bozmaya yönelik suçlar bakımından, hem denetimli serbestliğin uygulanıp uygulanmayacağı hem de iyi hal indirimleriyle ilgili çalışmaları biz şu anda alternatifli düzenlemeleri hem merkez yönetim kurulumuzun hem kabinemizin hem de bunu değerlendirecek olan Meclis komisyonlarımızın gündemine getireceğiz.

Burada olan toplumu suçtan korumak. Ceza adalet sisteminin en önemli hedefi budur. Adaletin tecellisinin gecikmeden sağlanması lazım. Tutuklama tedbirine yönelik belli suçların, katalog suçlarla ilgili tutuklama sebeplerinin varlığıyla ilgili ceza muhakemesi kanunumuzun 100. maddesinde bir hüküm var. Bu katalog suçlara yeni suç tiplerinin ilave edilmesi söz konusu olabilir. 2 yıl altındaki suçlar bakımından da özellikle burada tutuklama yasağını tekrar tartıştık.

ÇÖZÜM SÜRECİ TARTIŞMALARI

"Çözüm süreci tartışmaları gündemde" denmesi üzerine, "Böyle bir tartışma yok gündemde" dedi. "Olası bir gündemde Adalet Bakanlığı bu sürecin neresinde olacak?" sorusu üzerine de, "Böyle bir gündem olmadığı için arkadaşlar şu anda o bir dedikodudan ibaret bir husus" yanıtı verdi.

Numan Kurtulmuş'un 3. madde açıklaması sorulunca, "Sayın Meclis Başkanımız bir açıklama yaptı. Onu kast etmediğini söyledi. Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bir tartışmamız söz konusu olamaz. Sayın Meclis Başkanımız da bunu ifade ettiler. Anayasa çalışmalarını bu şekildeki tartışmalara boğamamak lazım. Meclis Başkanımız da kastının bu olmadığını gösterdi. Burada özellikle ilk 4 maddenin tartışılmadan bir uzlaşma komisyonu kurarak, öncelikle usulde anlaşarak yeni anayasa yapım süreciyle ilgili bir çaba var. Bu çabayı baltalamak isteyenler bir takım değerlendirmeler yaparak, Meclis Başkanımızın kast etmediği bir hususu farklı noktaya çekerek yorumlar yapıyorlar. İlk 4 maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu olamaz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar