Adana'da 6 binden fazla bina hasarlı: 'Güçlendirme uzman mühendislerince yapılmalı'

Adana'da 6 Şubat depreminin ardından 6 binden fazla hasarlı bina bulunuyor. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak: Orta hasarlı binalarda güçlendirmenin de mutlaka alanında uzman inşaat mühendisleri tarafından yapılmalı

ADANA - Maraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 14 ay geçti. Depremlerde 11 binanın yıkıldığı ve 418 kişinin öldüğü Adana'da ağır ve orta hasarlı binaların büyük bir bölümü kaderine terk edilmiş durumda. 6 binden fazla hasarlı binanın bulunduğu kentte, orta hasarlı olduğu belirtilen binaların bazılarının altındaki işletmeler faaliyetlerine devam ediyor.

Artı Gerçek’e konuşan İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, "Vatandaşlarımızın özellikle şunu bilmeleri gerekiyor. Deprem sonrası bina kontrolleri gözlemsel yapıldı. Ve o binanın deprem sonrasındaki hasar dereceleri ölçüldü. Yani orta hasarlı ya da ağır hasarlı, hafif ya da hasarsız olarak kategorize edildi. Bu yapılan çalışmayla hasarsız ya da az hasarlı herhangi bir binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığıyla ilgili bir tespit yapmak mümkün değil” dedi.

'BİNALARA PERFORMANS ANALİZİ YAPILMALI'

Binaların depreme dayanıklılığının aletsel olarak, performans analizleri yapılarak incelenmesi gerektiğini vurgulayan Çak,"Binaların depreme dayanıklılığının inşaat mühendisleri tarafından öncelikle aletsel olarak incelenmesi gerekiyor. Ardından performans analizlerinin yapılarak ölçüm yapılması gerekli. Dolayısıyla eğer halkımızın binalarıyla ilgili endişeleri varsa binalarının performansına mutlaka baktırmaları gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası'ndan bu işi yapmaya haiz lisanslı, akredite olmuş firmalara, inşaat mühendislerine başvurup öncelikle binalarından gerekli numunelerin alınması sağlamalı. Ondan sonra numune sonuçlarına göre binalarını yeniden analiz etmeliler ve binalarının depreme karşı performansının ölçülmesini sağlamalılar. Bunu yapmadıkları zaman, 'benim binam 6 Şubat depremlerinde ayakta kaldı. O yüzden de depreme karşı dayanıklıdır’ demek teknik olarak mümkün değil” diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-04-16-saat-11-54-11-04fb4b09.jpg İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak

'UZMAN OLMAYANLAR BİNALARA MÜDAHALE EDİYOR'

Hasarlı binaları uzmanlarca güçlendirme yapılması gerektiğini dile getiren Çak, "Bu işte uzman olmayan, ufak tefek inşaat işleri yapmış kişiler veya bazı firmalar güçlendirme adı altında maalesef ki bu tür binalara müdahale ediyor. Kat maliklerinden, yöneticilerden ve bina sahiplerinden bu işlemi yapacak olan kişilerin inşaat mühendisi olup olmadıklarını, inşaat mühendisi olsalar dahi bu konuda uzman olup olmadıklarını kesinlikle araştırmalarını istiyorum. Vatandaşlardan, inşaat mühendisleri odasını arayarak bilgi almalarını öneriyorum. Güçlendirme yapıyorum adı altında bu tür kandırmacalara, bu tür manipülasyonlara da girmemiş olurlar" diye konuştu.

'ORTA HASARLI BİNALAR GÜÇLENDİRME YAPILMADAN KULLANILMAMALI'

Bazı orta hasarlı binaların alt katlarındaki işletmelerin faaliyetlerine devam ettiğini belirten Çak, "Buralarda hâlâ elektrik, su, doğalgaz veriliyor. Bunun son derece riskli bir durum olduğunu ve buna özellikle ilçe belediyelerinin müdahale etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buradaki işletmelerin ivedilikle kapatılması gerekiyor. Elektrik ve sularının kesilmesi gerekiyor. Bir bina orta hasarlı binaysa o bina güçlendirilmeden, gerekli müdahaleler yapılmadan kesinlikle kullanılmamalı" dedi.

Öne Çıkanlar