Adana'da hasarlı binaların alt katındaki işletmeler faaliyetlerini sürdürüyor: 'Üzerimize yıkılacak diye korkuyoruz'
Adana’da çok sayıda hasarlı bina boşaltıldı ancak alt katlarındaki işletmeler hizmet vermeye devam ediyor. Artı Gerçek'e konuşan Adanalılar tedirgin olduklarını belirterek önlem alınmasını istiyor.
ADANA - Maraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde Adana'da 11'i kent merkezde olmak üzere toplam 38 bina yıkıldı, 3 bin 297 bina ise ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Kentte 4 bin 62 binanın orta, 43 bin 5 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi. Depremin üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen orta hasarlı binalar kaderine terk edildi.
HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ
Özellikle Çukurova ilçesinde atıl durumda onlarca bina bulunuyor. Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan hasarlı binalar boşaltımış ancak binaların alt katlarındaki işletmeler hizmet vermeye devam ediyor. Olası bir depremde yıkılma riski bulunan binalar büyük tehlike yaratıyor.
'BURADAN GEÇERKEN KORKUYORUZ'
Adanalılar da bu durumdan tedirgin. 1993 yılında yapılan Kibritoğlu Sitesi de depremde hasar aldı. Binalara önce orta daha sonra az hasarlı raporu verildi. Ancak duvarları yıkılan, kolon ve kirişlerinde çatlaklar olduğu belirtilen iki bina boşaltıldı. Bu binaların altındaki işletmeler ise halen faaliyetlerini sürdürüyor. Kibritoğlu Sitesi’nde yaşayan Vedat Halıca, "Buradan geçerken korkuyoruz. Üzerimize de yıkılacak gibi duruyor. Yanımızda bulunan binanın yıkılması iki yılı bulur diyorlar” diye konuştu.
'TEDİRGİN OLUYORUZ'
Site sakini Ali Turan da, "Devletin karar verdiği binalar bile yıkılmadı. Deprem bölgesindeki o kadar vilayette ne yapıldı ki burada ne yapılsın. Az hasarlı ve orta hasarlı binaları kendi kafalarına göre başvuru yapıp değiştiriyorlar. Yıkılacak binalar yıkılmıyor ki az hasarlı, orta hasarlı binalara sıra gelsin. Yıkılacak binanın altında pastane faaliyette. Tedirgin oluyoruz" dedi.
'DEVLET BUNA ÇÖZÜM BULMALI'
Duran Yağdıran da "Depremde burada epey bina yıkıldı. Hasarlı binalardan korkuyoruz. Bankalarda işlerimiz oluyor, gelmemiz gerekiyor. Korkuyoruz üzerimize yıkılacak diye. Devletin buna bir çözüm bulması gerekli" diye konuştu.
'BİNALAR TEMELİNDEN OYNAMIŞ'
Boşaltılan ve yıkılması beklenen Dosteller Apartmanı sakinlerinden Lütfü Mete ise şunları söyledi:
"Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önce orta hasar verdi sonra az hasarlıya döndü. Biz de apartman sakinleri olarak bu değişikliğe güvenemedik. Bu dairelerde oturmayalım kentsel dönüşüme gidelim dedik. Müteahhit firmayla anlaştık, yıkım firmasıyla da anlaştık. Kat malikleriyle noterde sözleşmelerimizi imzaladık. Yıkım raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde bekliyor. Bu yol üzerindeki binalar temelden oynamış. Eğer bir 6.5 şiddetinde deprem olursa yol üzerinde hiçbir apartmanın kalmayacağını inşaat mühendisleri ve jeologlar söylüyor."