Adana'da sağlık örgütleri, çaydanlıkla saldırıya uğrayan hekim için eylem yaptı
Adana'da eşine sağlık raporu almaya giden bir kişinin, doktora elektrikli çaydanlık ile saldırmasını sağlık meslek örgütleri protesto etti.
ADANA - Adana'da eşine sağlık raporu almaya giden bir kişinin, doktora elektrikli çaydanlık ile saldırmasını sağlık meslek örgütleri protesto etti. Adana Tabip Odası Başkanı Doktor Özden Polatöz, “Sağlıkta şiddet, yalnızca bireysel bir sorun değil, tüm toplumu etkileyen yapısal bir krizdir” dedi.
10 Eylül tarihinde Secarettin D. isimli kişi, eşine işe giriş raporu almak için Adana’nın Seyhan İlçesi Dumlupınar Mahallesi'ndeki aile sağlığı merkezinde meydana gitti. Rapor nedeniyle çıkan tartışmada Secarettin D., Doktor Can Cevher Gürler'e önce aile sağlığı merkezinde bulunan çaydanlıkla, sonra yumruklarla saldırdı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yoğun bakımda tedavi altına alınan Gürler'in omzunda çıkık ve çatlak, kafa travması nedeniyle saçlı deride açılma meydana geldiği öğrenildi. Saldırgan Secarettin D. ise, gözaltına alındı.
HEKİME ŞİDDET PROTESTO EDİLDİ
Yaşanan olayın ardından sağlık meslek örgütleri sağlıkta şiddeti protesto etmek için Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Adana Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri tarafından düzenlenen açıklamaya birçok sivil toplum kuruluşu ve CHP ve Dem parti il yöneticileri de katılarak destek verdi. ‘Sessiz kalmayacağız, alışmayacağız! Sağlıkta şiddet sona ersin’ pankartının açıldığı açıklamada, katılımcılar ellerinde ‘Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz, sağlıkta şiddet politiktir, sağlıkta şiddet son bulsun’ dövizleri taşıdı.
'BEŞ YILDA 30 BİNDEN FAZLA SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE MARUZ KALDI'
Adana Tabip Odası Başkanı Doktor Özden Polatöz, meslektaşları Dr. Can Cevher Gürler’in Dumlupınar Aile Sağlığı Merkezi'ndeki muayene odasında uğradığı saldırının ardından tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü belirtti. Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, her geçen gün artan ve kaygı verici boyutlara ulaşan bir sorun olduğunu vurgulayan Polatöz, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 5 yılda 30 binden fazla sağlık çalışanı şiddete maruz kalmıştır. Şiddet olaylarının önemli bir kısmı hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde ve acil servislerde yaşanmaktadır. Her gün 100'den fazla sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel saldırıya uğramaktadır. Bu durum, sağlık hizmeti sunan çalışanların güvenli bir çalışma ortamına sahip olmasını imkânsız hale getirmektedir” dedi.
'YASAL DÜZENLEMELERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'
Sağlıkta şiddetin, yalnızca bireysel bir sorun değil, tüm toplumu etkileyen yapısal bir kriz olduğunu belirten Polatöz, “Sağlık çalışanlarının güvenli ve onurlu bir şekilde mesleklerini yapabilmeleri için ciddi adımlar atılmalıdır. Yetkililerin bu konuda acilen etkili önlemler almasını, sağlık çalışanlarının korunması adına yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
'TOPLUMUN BÜTÜN ALANLARINA YAYILAN, ŞİDDET, SAĞLIK ALANINA DA SİRAYET ETTİ'
SES Adana Şubesi Şube Eşbaşkanı Belgin Işık ise, toplumun bütün alanlarına yayılan, şiddeti, sağlık alanına da sirayet ettiğini dile getirdi. İçinden çıkılmaz hale gelen sağlıkta şiddet, bir halk sağlığı sorunu olduğunu anlatan Işık, “Gücünü sağlıkta dönüşüm adı altında kışkırtılmış sağlık taleplerinden, sağlık emekçilerinin köle gibi gösterilmesinden, hastaların müşteri olarak görülmesinden,‘giderlerse gitsinler’ gibi söylemlerle değersizleştirilen mesleklerimizden, siyasilerin ve idarecilerin sağlık emekçilerine yönelik olumsuz yaklaşımlarından ve liyakatsız yöneticilerin mobbinginden almaktadır. Yani 20 yılı aşkın süredir bu iktidarın uyguladığı, dayattığı sağlık politikalarının sonucunda oluşan bir durumdur şiddet” şeklinde konuştu.
'ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞIYORUZ'
Işık sözlerini şöyle sürdürdü;
“Sağlık emekçileri olarak zor koşullarda çalışıyoruz. Zorluğa rağmen, en iyi şekilde hizmet vermek için gücümüzün üzerinde çaba gösteriyoruz. Tüm bu zorlukların yanında ülkenin her tarafında hasta, hasta yakınları ve liyakatsiz yöneticilerin şiddetine, mobbingine maruz kalıyoruz. Dr. Can Cevher Gürler’in bir hastanın fiziksel şiddetine maruz kaldığını, saldırı sonrasında hastaneye kaldırılan Dr. Gürler’ in yoğun bakıma alındığını öğrendik. Buradan doktor arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz.”