Adana'da yapılan ulaşım zammına tepki: 'Ulaşım haktır, zamlar geri alınsın'

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Kerem Şahin, ulaşıma yapılan yüzde 43 ‘lük zammın halkı olumsuz etkilediğini belirterek, zamların geri alınmasını istedi.

Adana'da yapılan ulaşım zammına tepki: 'Ulaşım haktır, zamlar geri alınsın'

ADANA - Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından Adana'da dün itibariyle toplu ulaşım ücretlerine yüzde 43 zam yapıldı. Yapılan ulaşım zamlarında kartlı binişlerde geçerli olan yeni fiyat tarifelerine göre sivil binişlerde dolmuş 25 TL, belediye otobüsü ve metroda 21.50 TL ve özel halk otobüsleri biniş ücreti ise 24.50 TL olmuştur. Nakit binişlerde ise ücret 30 TL olarak belirlendi.

Yapılan zamlarla ilgili TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı salonunda basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamaya EMEP, Halkevleri ve TMMOB şubeleri de destek verdi. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Kerem Şahin burada yaptığı açıklamada, yapılan zamların yüksek olduğunu belirterek, zamların geri alınmasını istedi.

SİVİL KARTSIZ BİNİŞ 30 TL

Yıllardır ulaşım başta olmak üzere kent planlamasının, kente ilişkin alınan kararların çağdaş yaşamın gereklerine ve insan haklarına uygun düzenlenmesi gerektiğini ısrarla belirttiklerini dile getiren Şahin, “Adana’da verilen bir kararla; ulaşım, bir kent hakkı olarak görülmeyip kar zarar hesabı üzerinden değerlendirilmiştir. Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında 27 Mayıs'ta toplu taşıma ücretlerine yüzde 43 oranında zam yapılması kararı alınmıştır. Bu kararla birlikte; 13 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olan yeni fiyat tarifelerine göre sivil binişlerde dolmuş 25 TL, belediye otobüsü ve metroda 21.50 TL ve özel halk otobüsleri biniş ücreti ise 24.50 TL olmuştur. Nakit binişlerde ise ücret 30 TL olarak belirlenmiştir” dedi.

HALK EKONOMİK ZORLUKLARLA BOĞUŞMADA DA ÇARESİZ KALMAKTADIR

Yaşanan ekonomik şartların güçlüğüne dikkat çeken Şahin, “Emekçiler, emekliler, çalışanlar, işsizler kısacası halk ekonomik zorluklarla boğuşmakta ve bu boğuşmada da çaresiz kalmaktadır. Tüm temel ihtiyaç maddelerine, kiralara, öğrencilerin okul masraflarına her geçen gün yeni yeni zamlar eklenmektedir. Ulaşımda gerçekleştirilen bu zam, tüm bunların üzerine tuz biber ekmiştir. Üzülerek belirtiyoruz ki; ulaşımın bir kent hakkı olduğu unutulmuşa benzemektedir. Çağdaş yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biri; halka erişebilir, ucuz ve nitelikli bir ulaşım sunmaktır. Kentlerde yaşayanlar “müşteri” değil, kentsel hizmetlere eşit ulaşma hakkına sahip yurttaşlar olarak görülmelidir” diye konuştu.

ULAŞIM BİR HAKTIR, ZAMLAR GERİ ALINSIN

Ulaşımın bir hak olduğunu söyleyen Şahin, “Adana’da ulaşım gibi temel gereksinimlerin karşılanmasında, kar amacı gütmeyen, arz güvenliğini önceleyen ucuz, kesintisiz, erişilebilir hizmet üretme anlayışı yerleştirilmesini istiyoruz. Bu nedenle diyoruz ki: ulaşım bir haktır, zamlar geri alınsın” ifadelerini kullandı.

Adana tmmob ulaşım