Adana'da yurt krizi: 60 bin öğrenci, 14 bin kişilik yurt var

Adana'da yurt krizi: 60 bin öğrenci, 14 bin kişilik yurt var
60 bin öğrencinin eğitim gördüğü Adana'da KYK ve özel yurt kapasitesi 14 bin. Ev kiraları ise 10-15 bin TL'yi buluyor. Eğitimciler tepkili: Öğrenciler tarikat yurtlarına mahkum ediliyor.

ADANA - Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Öğrencilerin en temel sorunu ise barınma. Adana'da Çukurova Üniversitesi'de 48 bin, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde ise 12 bin öğrenci eğitim görüyor. 60 bin öğrencinin bulunduğu kentte Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait 9 yurt bulunuyor. Bu yurtlarda 12 bin 206 öğrenci barınıyor. Kente 12 de özel yurt var. Bu yurtlarda ise 1945 öğrenci kalıyor. KYK yurtlar 840 TL'den başlarken, özel yurtlarda fiyat 3 bin TL'den 12 bin TL'ye kadar çıkıyor. Adana'da ev kiraları ise 10-15 bin TL arasında değişiyor.

'YURT KAPASİTELERİ YETERSİZ'

Artı Gerçek'e konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, "Adana hem konum hem de üniversite yoğunluğu olarak çok fazla tercih edilen illerden birisi. Çukurova ile Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi gibi iki büyük üniversite bulunuyor. Bunun yanı sıra Mersin'in Tarsus İlçesine bağlı Yenice Mahallesi'nde bulunan Çağ Üniversitesinin öğrencileri de barınma için Adana’yı tercih ediyorlar. Yaklaşık 60 bin öğrenciye karşılık yurt kapasitesi 14 bin 151. Bu oranlara bakıldığında ciddi bir öğrenci sayısının yurtlara yerleşemediğini ve bu nedenle kendi imkanları ile barınma sorununu çözmeye çalıştığını anlamaktayız. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da aileler çocuklarının barınmasını sağlayacak güvenli yerler bulmaya çabalıyor Genel olarak yurtlarda yatak kapasiteleri yetersiz. Bu nedenle barınma sorunun her yıl katlanarak artacağını öngörüyoruz" dedi.

'EV KİRALARINDA FAHİŞ ARTIŞ OLDU'

Yüksek ev kiraları nedeniyle öğrencilerin ev bulmakta zorlandığını dile getiren Toprak, "Özellikle 6 şubat depremleri sonrasında, artan enflasyonun da etkisiyle Adana genelinde ev kiralarında fahiş artışlar oldu. Üniversite öğrencileri kendileri ev tutmak istediklerinde üniversiteye yakın konumda bir ev 10-15 bin TL. Bu evlerin içine gerekli eşyaları da konulduğunda ise aylık 20 bin TL'nin üzerinde bir rakama karşılık geliyor" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-08-30-saat-16-29-59-8456ac81.jpg
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak

'YEREL YÖNETİMLER ÇÖZÜM ÜRETMELİ'

Bir öğrencinin sadece barınma masrafının asgari ücretin üzerine çıktığını, emekli maaşlarının ise neredeyse iki katı olduğuna dikkat çeken Toprak, "Artık yerel yönetimlerin öğrencilerin yaşayabilecekleri güvenli barınma alanlarını oluşturulması gerekiyor. Barınma sorunu ve ev kiralarının her geçen gün arttığı bir ortamda artık yerel yönetimler üzerinden bir çalışma yürütülmesi gerekli. Öğrencilerin de görüşü alınarak barınma sorunu konusunda bir çalışma yapılabilir" dedi.

'KİRALARDAKİ ARTIŞ CİDDİ BİR BARINMA SORUNU YARATIYOR'

Eğitim İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Hatice Hazar ise barınma hakkının temel bir insan hakkı olduğunu dile getirdi. Hazar, "Son yıllarda giderek artan fiyatlardan en fazla etkilenen gruplardan biri özellikle büyük şehirlere üniversite okumak için göç etmiş öğrencilerimizdir. Kira fiyatlarında yüksek artışlar büyük şehirlerde öğrenciler için ciddi bir barınma sorunu oluşturmuştur. Yurt kapasitesinin sınırlı olması da öğrencilerimizi barınma için kiralık ev aramaya itiyor” diye konuştu.

'KYK BURSU BESLENME İHTİYACINI BİLE KARŞILAYAMIYOR'

Adana’da ortalama bir ev kirasının 10 bin TL'den başladığına dikkat çeken Hazar, "Ulaşım sorunum olmasın, okuluma biraz daha yakın olsun diyorsan fiyatlar neredeyse iki katına çıkıyor. Kira fiyatlarının öğrenci burslarını kat be kat aştığını da ne yazık ki görüyoruz. Burs ve kredi miktarı 2024 Ocak ayından itibaren lisans öğrencileri için 2 bin TL, yüksek lisans için 4 bin TL, doktora öğrencileri için ise 6 bin TL olarak belirlendi. Enflasyon karşısında öğrencilerimizin aldığı bu tutarlar bırakın barınmayı, en temel ihtiyacı olan yemek masraflarını bile karşılayamayacak duruma gelmiştir. Yemekhane zamları da KYK bursundaki artışlar dikkate alındığında öğrencilerin karşılayabileceği öğün sayısında azalmaya neden olmuştur. Bu da bize öğrencilerin KYK burslarını öğrenci olmak için değil, sadece hayatta kalma amacıyla kullandığını göstermektedir" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-08-30-saat-16-30-45-64d9f98d.jpg
Eğitim İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Hatice Hazar

'ÖĞRENCİLER TARİKAT CEMAAT YURTLARINA MAHKUM EDİLİYOR'

Bu durumun öğrencileri tarikat cemaat yurtlarına mahkum ettiğini söyleyen Hazar, "Devlet geleceğimizin güvencesi çocuklarımıza ve gençlerimize eşit şartlarda beslenme, barınma ve eğitim imkânı sunmak zorundadır. Bu imkânların sağlanmadığı çocuklarımız ne yazık ki tarikat ve cemaatlere ait yurtlara mahkum edilmektedir. Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerimizin barınma sorununu çözmek sosyal devlet olmanın gereklerindendir ve kamusal bir sorumluluktur" diye konuştu.

Öne Çıkanlar