Adıyamanlılar mevsimlik işçiliğe mahkum edilecek

Kıyılmış sarmalık tütüne yasak getirilmesiyle tek geçim kaynaklarını ellerinden alındığını söyleyen Adıyamanlılar 'Bu yasa halkı mevsimlik işçiliğine mahkum edecek' diyor.

Adıyamanlılar mevsimlik işçiliğe mahkum edilecek

HABER MERKEZİ - Kıyılmış sarmalık tütüne yasak getiren yasal düzenlemenin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesine tepki gösteren Adıyamanlı tütün üreticileri, tek geçim kaynaklarının ellerinden alınmaya çalıştığını, kentteki üç-beş zengin ile fabrika sahiplerinin nemalandırmak istendiğini söyledi.

Meclis’ten geçen yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanması halinde, yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar ile ticari amaçla, makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün doldurulmuş halde satışa arz edenlere, bulunduran ve nakledene 3 yıldan 6 yıla hapis cezası verilecek.

‘TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ SİYASALLAŞTI’

27 yıldır tütün yetiştiren ve Oturakçı Pazarı’nda satarak geçimini sağlayan 53 yaşında 6 çocuk babası Abuzer Hazar, "Yılda 1 ya da 1,5 ton tütün kaldırıyorum. Tek geçim kaynağım tütündür. Bu yasa bizi olumsuz etkiliyor. Önceleri ektiğimiz tütünü Adıyaman’ın yanı sıra dışarıya gönderiyorduk. Bu yasa bizim elimizdeki tütünü satmamızı kısıtlıyor. Kooperatif adı altında yapılacağı söyleniyor. Buda zenginlerin işine yarayacak. Biz fakir insanlar ürünümüzü istediğimiz gibi satamayacağız. Zenginler üreticiden yarı fiyatına tütünü alıp, yüksek bir fiyata satacaktır. Biz kıyılmış tütünümüzü sarmalık olarak satarak geçimimizi sağlıyorduk, ancak bu yasa ile elimizden almak istiyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tek geçim kaynağımız tütünümüz vardı, oda siyasallaştı. Hükümet bu yasa ile geçiminiz olmasın diyor. Bu yasa Adıyaman halkını mevsimlik işçiliğine mahkûm edecek. Tütünümüzü Adıyaman’ın dışına çıkartamazsak biteriz" dedi.

'ÇOCUKLARIMIN GELECEĞİ KARARTILIYOR'

Çocuk okuttuğunu ve tek geçim kaynağının 5 dönümlük araziye ektiği tütün olduğunu belirten 38 yaşında 5 çocuklu Ömer Turgut da, "Çocuklarımın geleceği karartılıyor" diyor. Pazara getirdiği 500 kilo tütünü satamadan döndüğünü belirten Turgut, yasa sonrası emeğinin çöpe gideceğini söyledi. Kentin geçim kaynağının birkaç zenginin eline bırakılacağını vurgulayan Turgut, şunları dile getirdi: "Düzenleme bunu öngörüyor. Normalde tütünün fiyatı 30 ile 40 TL’ye giderken fabrikalar ucuz alacaktır. Ben tütünümü 35 TL’den verdim. Ancak fabrika olursa bunu en fazla 10 ya da 15 TL’den alacak, buda beni kurtarmaz. Yani bu durumda ürün maliyetini çıkarmaz. Düzenleme yasalaşmadan tütün yasaklandı. Kargolarda almıyor. Bu süreç içerisinde 1 ton tütünüme el konuldu. Hiçbir hak iddia edemediğim gibi ayriyeten bana para cezası da gelecek. Vergilendirme yapsınlar, vergimizi ödemeye hazırız."

(Mezopotamya Ajansı)

cumhurbaşkanı erdoğan adıyaman TBMM