AFAD'a milyonluk cip alımı genelgeye takılınca il müdürü: 'Basına mı soracağız?'
Elazığ'da AFAD için ayrılan 4 milyon 854 bin lira ödeneğin yarısının cip alınması için kullanılması girişimine ilişkin tartışma sürüyor. AFAD İl Müdürü Cafer Giyik, cip alımının tasarruf genelgesi kapsamında gerçekleşmemesi sonrası gazetecilere çıkıştı.
Artı Gerçek - Elazığ'da köy yollarının yapımı için ayrılan 4 milyon 854 bin lira ödeneğin 2 milyon 300 bin lirasını AFAD’a 4x4 cip alımı için kullanılması kararı, tasarruf genelgesine takıldı. Elazığ İl Genel Meclisi'nde mayıs ayında muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edilen cip alımı, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında gerçekleşmedi. AFAD İl Müdürü Cafer Giyik ise "her sene araç alımı yaptıklarını" söyleyerek, "Bu kurum bir hizmet aracı aldığı zaman kalkıp bütün basını çağırıp müsaadenizle araç alabilir miyiz mi diyeceğiz?" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf tedbirleri kapsamında kamudaki araç sayısının azaltılacağı, üst düzey bürokrasideki bazı pozisyonlarda makam aracı uygulamasına son verileceği ve yeni araç kiralamalarının da kısıtlanacağını açıklamıştı. Ancak AKP'li meclis üyelerinin çoğunluğunun bulunduğu Elazığ İl Genel Meclisi mayıs ayı meclis toplantısında 2023 bütçesinde İl Özel İdaresi'ne bozuk köy yollarının yapımı için ayrılan ödeneğin AFAD'a 4x4 cip alımı için aktarılması talebi görüşüldü ve kabul edildi.
Cip alımı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında askıya alınırken, basında yer alan haberlere tepki gösteren AFAD Elazığ İl Müdürü Giyik, "Ben anlamakta zorlanıyorum, bu memlekette AFAD diye bir kurum var ve AFAD’ın bütçesine özel idare her yıl bütçe ayırmak zorunda." dedi. "Bu resmi bir bütçe. Bu bütçe birisinin makamına hizmet etsin diye tasarlanan bir iş değil" diyerek şöyle devam etti:
"Elazığ’da yüzlerce afet oluyor AFAD’ın gitmesi içinde bu kurumun bir kapasiteye ihtiyacı var, araca, çadıra, hizmet aracına ihtiyacı var. Bunlar rutin işler bu kurumun araç alması suç mu şimdi? Bu her sene yapılan bir şey. Barajda biri kayboldu biz her sene kurtarma botu aldığımız zaman bütün memlekete hesabını mı vereceğiz? Böyle bir anlayış doğru mu sizce? Kaç gündür bu konu lüzumsuz bir şekilde uzatılıyor. Birileri bu kuruma bir araç alıyorsa kendi keyfi için değil, bu benden önce başlatılan bir işlem. Ben buna yanlış iş olsa zaten karşı çıkarım. Bu kurum bir hizmet aracı aldığı zaman kalkıp bütün basını çağırıp müsaadenizle araç alabilir miyiz mi diyeceğiz? Bu araç da tasarruf tedbirlerine takıldı ve alınmadı. Yapılan bir iş yanlışsa en başta ben karşı çıkarım. Biri bunu alıp evine götürüm özel işi için kullanıyorsa haklısınız ama bir kurumun asli ihtiyacını karşılamak böyle bir teşebbüste bulunuluyorsa burada da art niyet aramamak lazım." (ANKA)