AFP doktorlarla konuştu: 'Erdoğan'ın sözleri bardağı taşırdı'
Türkiye'deki doktorların çalışma koşulları Fransız ajansı AFP'ye haber oldu. Haberde Avrupa'daki doktor maaşlarının daha yüksek olduğuna dikkat çekilirken, Almanya'ya taşınma kararı alan bir doktor Erdoğan'ın "Gidiyorlarsa gitsinler" sözlerini eleştirdi.
Artı Gerçek - Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'de sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddet, ekonomik sorunlar ve zorlayıcı mesai saatlerini haberleştirdi. Ajansa konuşan bir doktor, ailesiyle birlikte Almanya'ya gitmeye hazırlandığını anlatarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Gidiyorlarsa gitsinler" sözlerinin kendisi için bardağı taşıran son damla olduğunu anlattı.
"Kaybedilen umut: Enflasyon ve suistimal, doktorları Türkiye'yi terk etmeye zorluyor" başlıklı haberde, özel bir hastanede çalışan ve güvenlik gerekçesiyle tam adını açıklamak isteyen Mesut isimli bir doktorun görüşlerine yer verildi. İstanbul'da özel bir hastanede anesteziyoloji uzmanı olarak çalışan Mesut, önümüzdeki sene Türkiye'deki işinden ayrılarak yoğun bakım hemşiresi olan eşi ve iki çocuğuyla birlikte Almanya'ya taşınacağını anlattı.
'TÜM UMUTLARIMIZI KAYBETTİK'
38 yaşındaki Mesut, doktorlara yönelik şiddet ve artan enflasyon nedeniyle yurtdışına taşınma kararı aldıklarını söyleyerek, "Geleceğe dair tüm umutlarımızı kaybettik. Meslektaşlarım ve yakın arkadaşlarımla konuştuğumda, çaresiz olduklarını görüyorum. Herkes alternatif seçenekleri düşünüyor" dedi.
AFP'nin haberinde Erdoğan'ın "Özellikle sırf daha iyi arabaya binmek, daha yeni telefon alabilmek, daha çok konsere gidebilmek için başka ülkelerin kapısına varanlara acıyarak bakıyoruz" sözleri hatırlatılırken, Mesut da hükümetin kendilerini şeytanlaştırmasının 'bardağı taşıran son damla' olduğunu söyledi: "Bu meslek için zaten çok fazla şeyi feda ettik. [Gitmeyi] Bir süredir düşünüyordum ama Cumhurbaşkanı'nın 'Gidiyorlarsa gitsinler' sözleri yurtdışına çıkma kararımda önemli bir rol oynadı" dedi.
Çalıştığı özel hastanede ayda yaklaşık 2000 dolar kazandığını söyleyen Mesut, "Çok çalışıyoruz ama aldığımız paranın bir değeri yok. Hastaların şiddetine, dayağa ve saldırılarına maruz kalıyoruz; bütün motivasyonumuzu kaybettik" diye konuştu.
AFP: AVRUPA'DAKİ DOKTORLAR MAAŞLARI ÇOK DAHA FAZLA
AFP ise Türkiye'de devlet hastanelerinde çalışan uzman doktorların ayda ortalama 1000 dolar kazandığını, bunun ülkedeki asgari ücretin üç katından fazla olmasına rağmen Avrupa'da bir doktorun ortalama maaşının çok altında olduğunu yazdı.
'ŞİDDET RİSKİNE ENFLASYON EKLENDİ'
Haberde Mesut için "Türkiye'yi terk eden veya terk etmek isteyen, sayıları giderek artan çok yetenekli profesyonellerden biri" denilirken, "Uzmanlar, bu eğilimin son yıllarda, ailelerin artan yaşam pahalılığına ayak uydurmakta zorlanması nedeniyle hızlandığını söylüyor" ifadeleri kullanıldı. AFP'nin konuştuğu diğer doktorlar da, çalışma koşullarının mesai saatlerinin uzamasıyla kötüleştiğini, hastalardan veya hasta yakınlarından giderek daha fazla fiziksel ve sözlü tacize maruz kaldıklarını, yöneticilerinin zorbalığıyla karşı karşıya bulunduklarını anlattı. Haberde, Türkiye'de artan enflasyonun da doktorların gitme eğilimini güçlendirdiği belirtildi.
'HEPİMİZ YURTDIŞINA GİTMENİN HAYALİNİ KURUYORUZ'
19 yaşındaki tıp öğrencisi Mehmet Cihan Dulluç ise yurtdışında iş bulma ihtimalini artırmak için İngilizce eğitim almayı tercih ettiğini anlatarak, "Hepimiz yurtdışına gitmenin hayalini kuruyoruz" dedi. Sebepleri arasında doktorlara yönelik şiddeti ve devlet hastanelerindeki doktorların çok fazla hasta görmek zorunda olmasını gösteren Dulluç, mezun olur olmaz Türkiye'den gitmek istediğini söyleyerek, "Mezuniyetten önce bile fırsatım olursa Avrupa'ya gitmek istiyorum" diye konuştu.
BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GÖZÜ ALMANCA DERSİNDE
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan da, AFP ile söyleşisinde yurtdışına gitmek için gerekli belgeler isteyen doktorların sayısındaki artışa dikkat çekti. 2012 yılında sadece 59 doktorun bu belgeler için başvuruda bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, bu yılın sadece ilk dokuz ayında 1938 başvuru aldıklarını anlattı. Erdoğan, "Birinci sınıf öğrencilerine tasarılarını soruyoruz. Önemli bir kısmı söze, 'Almanca dersi alacağım' diyerek başlıyor" dedi.
'GÜNDE 80-100 HASTA GÖRDÜĞÜM OLDU'
Erdoğan, Türkiye'dekis sitem nedeniyle doktorların her üç ila beş dakikada bir yeni bir hasta görmek zorunda kaldığını da belirterek, "Kariyerimde bazen günde 80 ila 100 hasta gördüğüm oldu Günde 25 hasta bile çok fazla" tepkisini gösterdi. (DIŞ HABERLER)