Ağır Ceza Mahkemesi'nden polise kıyak
Diyarbakır'da lise öğrencisi Şahin Öner'i zırhlı araçla ezerek öldüren polise açılan davada yeni bir gelişme yaşandı.

HABER MERKEZİ- Diyarbakır’da lise öğrencisi Şahin Öner’i ezerek öldüren zırhlı araç sürücüsü polis S.K. hakkında açılan ve görevsizlik kararıyla gönderilen dava dosyasına yeni bir gelişme yaşandı. Dosyayı inceleyen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis ile lise öğrencisi Öner arasında husumet bulunmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi.
Diyarbakır’da 10 Şubat 2013 tarihinde merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semtindeki protesto olaylarında Şahin Öner’i ezerek öldüren zırhlı araç sürücüsü polis S.K. hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 29 Haziran’da görülen duruşmada dava dosyasındaki somut deliller, raporlar ve tanık ifadeleri değerlendirildiğinde sanık polis S.K’nin Öner’i kasıtlı bir şekilde öldürmeye yönelik hareket ettiği yönünde kanaat olduğuna karar verilmişti. Hakim, sanık S.K’nin "taksirle öldürme" değil "kasten öldürme" suçundan yargılanması gerektiğini belirterek, dava dosyası için yetkisizlik kararı vererek yetkili ve görevli Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Görevsizlik kararı ile gönderilen dava dosyasına bakmakla görevlendirilen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararıyla dosyayı gönderen Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin tersi yönde bir karar verdi, sanığın "kasten öldürme" değil "taksirle öldürme" suçundan yargılanması gerektiğini öne sürdü.
Dava dosyası mahkemeler arasında olumsuz görev uyuşmazlığı oluşabileceği gerekçesiyle, uyuşmazlığın çözümü için dava dosyasını Antep Bölge Adli Mahkemesi’ne gönderildi.
Öner ailesinin avukatlığını yapan İHD Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar, olayda ağır yaralanan Şahin Öner’in, hastaneye götürülmek yerine karakola götürülmesi ve polislerin kasıtlı şekilde Öner’i zırhlı araçla ezdiği tanık ifadeleriyle sabit olduğu gerekçesiyle kararın kaldırılması için bir üst mahkeme olan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edecek. İtirazın reddedilmesi durumunda dava dosyası İstinaf Mahkemesi’ne gönderilecek. İstinaf Mahkemesi, hangi mahkemenin suç yönünden davaya bakmakla görevli olduğuna karar verecek.
TANIK İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ
Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik kararının gerekçesinde, dava dosyasındaki delilleri ve tanık ifadelerini inandırıcı görmeyerek, sanık polis ile Öner arasında daha önce bir husumet bulunmadığı, Öner’i "kasten öldürmediği" ve mahkemede dinlenen tanığa gece karanlık olan sokaktaki olayı nasıl gördüğüne ilişkin sorunun sorulmamasını gösterdi. Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: "Polis memuru olan ve maktulü daha önce tanımayan sanığın maktulü ‘kasten öldürmesi’ için aralarında önceye dayalı olan ve dava dosyasına yansıyan bir husumetinin bulunmaması görevsizlik kararının tanık Levent Canay’ın anlatımları doğrultusunda verilmiş olmasına rağmen; dosya içerisinde yer alan bilgilerden olayın gece sayılacak bir zaman diliminde gerçekleşmesi. Etrafın karanlık, atılan molotof kokteyli, havai fişek, el yapımı parça ve basınç tesirli maddeler sebebi ile sis ve duman kaplı olması ve bu tanığın 5. kattaki evinden bu şekildeki bir ortamda gerçekleşen eylemi nasıl bu kadar net gördüğüne ilişkin herhangi bir beyanının alınmaması ya da kendisine bu yönde bir soru dahi sorulmayarak olayın gerçekleşme şeklinin netleştirilmemiş olması. Olaya müdahale eden sanığın sürücülüğünü yaptığı 75 kod numaralı Shortland marka zırhlı aracın telsizinden olayın hemen akabinde merkeze ‘bir kişinin aracın altında kaldığını’ anons edilmesi dikkate alındığında ‘kasten’ gerçekleşen bir eylemde bu anonsun yapılma ihtimalinin düşük olması hususları birlikte değerlendirildiğinde eylemin iddianamede anlatıldığı üzere ‘taksirle bir kişinin ölümüne’ sebep olma suçunu oluşturabileceği anlaşılmakla karşı görevsizlik kararı verilmiştir." (MA)