AIDS sekiz yılda yedi kat arttı

AIDS hastalığı Türkiye’de yedi kat arttı, hastaların büyük çoğunluğu genç nüfus aralığında.

AIDS sekiz yılda yedi kat arttı

Bugün 1 Aralık Dünya AİDS Günü. Dünya Sağlık Örgütü’nün bilinç ve farkındalık oluşması amacıyla 1988 yılında ilan ettiği günde dünya genelinde etkinlikler yapılıyor.

İlk olarak 1981 yılında ABD’de tanısı konulan hastalık Haiti’li göçmenlerde gözleniyor. İki yıl sonrasında ise hastalığa neden olan HIV virüsü tespit ediliyor. HIV Pozitif virüsü Akut Ümmin Yetmezlik Sendoromu yani AIDS hastalığına neden oluyor.

Türkiye’de ilk teşhisse 1985 yılında koyuluyor. İlk teşhisten bu yana HIV Pozitif 22 bin 345 kişide başvuru sonucu tespit edilirken, virüse bağlı AİDS hastası ise 1864 kişi. Toplumda çok yaygın olmadığı düşünülen hastalık 2010- 2018 yıllları arasında yedi kat arttı. 2010’da hasta saysı 539 iken 2018’e kadar en son veriler 3719 kişi oldu. Hastalığın en fazla görüldüğü yaş grubu ise gençler; 25-29 ve 30-34 yaş grubu hastalığın en çok görüldüğü yaşlar.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2017’deki son verilerine göre dünyada 36,7 milyon insan HIV Pozitif virüsü taşıyor.

NASIL BULAŞIYOR?

HIV, korunmasız cinsel ilişki, test yapılmamış kan, doku ve organ nakilleri, damar-içi ortak kullanılan şırıngalar ve kesici/delici alet yaralanmaları ile ve anneden-bebeğe bulaşabiliyor.

NASIL BULAŞMAZ?

HIV ile ilgili hastalığın nadir ve bilinmeyen bir hastalık olmasından kaynaklı bulaşmasına yönelik şehir efsaneleri de beraberinde geliyor. Sağlıkları için korunmak isteyen insanlar yanlış bilgilerle AİDS hastalarına ayrımcılığa varan tutumlar geliştirebiliyor yada gerekli olmayan endişeler yaşayabilir. Tokalaşmak, öpüşmek,sarılmak gibi temaslarla hastalık bulaşmıyor. Kamusal alanlarda bir arada olmak, aynı işyeri, okulda bulunmak, havuza birlikte girmek yada aynı tuvalet veya banyoyu kullanmak veya sinek ve böcek gibi canlılardan bulaşması mümkün değil.

ÜCRETSİZ HIV TESTİ YAPTIRABİLİRSİNİZ

Tüm illerde olmasada belediyeler aracılığıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin illerinde ücretsiz ve kimlik bilgileri saklı tutularak HIV testi yaptırılabiliyor. Merkezlerde test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmeti veriliyor.

İstanbul’da, Beşiktaş Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Şişli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü.

Ankara’da Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi.

İzmir’de Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü.

Mersin’de Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Merkezi.

Bursa’da Nilüfer Belediyesi Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi.


.

sağlık dünya sağlık örgütü genç nüfus