AİHM, Demirtaş kararını açıkladı: Tutukluluğuna son verilsin
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu karara bağladı. AİHM Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili hak ihlali kararı verdi. AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı.
AİHM kararında, Demirtaş’ın tutukluluğunun ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Kararda ayrıca, ‘tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe de tutukluluk halinin mümkün olan en kısa tarihte sonlanması’ talep edildi.
İLGİLİ HABER: HDP'DEN İLK TEPKİ: DEMİRTAŞ VE TÜM SEÇİLMİŞLER SERBEST BIRAKILMALI
İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ KARARI: HÜKÜMET KARARA ZORLANIYOR, YA HUKUK YA YALNIZLIK
Karara göre Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek.
AVUKATLARI DUYURDU
Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, kararı bu sözlerle duyurdu:
AİHM, yeni bir delil yoksa, mevcut durumda Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğine karar verdi
— Ramazan Demir (@ramazandmr) 20 Kasım 2018
AİHM aynı zamanda Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun referandum ve başkanlık seçimleri sırasında devam ettirilmesinin AİHS’in 18. Maddesini (politik saiklerle,çoğulculuğu boğan) ihlal ettiğine karar verdi. Türkiye’ye karşı verilmiş ilk 18. Madde ihlali kararı.
— Ramazan Demir (@ramazandmr) 20 Kasım 2018
AİHM’e göre, muhalif bir siyasi lider olarak, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile yalnızca kendisinin hak ve özgürlükleri değil, bütün demokrasi tehdit altına girmiştir.
— Ramazan Demir (@ramazandmr) 20 Kasım 2018
'GÖZALTI VE YAKALAMA İÇİN KABUL EDİLEMEZLİK KARARI'
Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu da, "AİHM, Selahattin Demirtaş'ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye'ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve 'siyasi nedenlerle' tutuklandığını tespit etti. Demirtaş'ın serbest bırakılması gerekiyor" açıklamasını yaptı. Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı
İHAM, Selahattin Demirtaş'ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye'ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve "siyasi nedenlerle" tutuklandığını tespit etti. Demirtaş'ın serbest bırakılması gerekiyor.
— Benan Molu (@BenanMolu) 20 Kasım 2018
Kararı okuduk, bir taraftan da özet çevirisini yapıyoruz @ramazandmr le. Dün yazdıklarım üzerinden (https://t.co/mWhX23JMIM) gözümüze çarpan bazı noktaları paylaşayım. İlki, 18. maddeki şu değerlendirme: pic.twitter.com/ctwag5Bf3P
— Benan Molu (@BenanMolu) 20 Kasım 2018
CMK 141 konusunu daha detaylı okumak gerekecek ama Mahkeme, AYM gibi yakalama ve gözaltı için kabul edilemezlik kararı vermiş. Tutukluluğun, dava dosyasındaki deliller ışığında, makul şüpheye dayandığını söyleyerek 5/1 (c) den ihlal bulmamış.
— Benan Molu (@BenanMolu) 20 Kasım 2018
Ayrıca, Şahin ve Altan'a atıfla, AYM'nin başvurunun yapılmasından 13 ay 4 gün sonra karar vermesinin "normal koşullarda" hızlı kabul edilemeyeceğine ama iş yükü ve olağanüstü koşullar nedeniyle 5/4 bağlamında makul sürede karar verme yükümlülüğüne aykırı olmadığına karar vermiş.
— Benan Molu (@BenanMolu) 20 Kasım 2018
'ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN DERHAL BAŞVURACAĞIZ'
Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Kahraman "AİHM kararından sonra içeride kalacağı her saat, özgürlüğünün ihlalidir. Derhal serbest bırakılmalıdır. Demirtaş'ın özgürlüğü için bugün başvuru yapacağız" diye konuştu.
AVUKATLAR EDİRNE'YE GİTTİ
Kararın ardından Demirtaş'ın avukatları Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne gitti.
Avukat Ramazan Demir, "AİHM kararı ile beraber Edirne Cezavine giriyoruz şimdi. Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde son ziyaretimiz olması dileğiyle" dedi.
AİHM kararı ile beraber Edirne Cezavine giriyoruz şimdi. Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde son ziyaretimiz olması dileğiyle. @BenanMolu @ArksakMurat
— Ramazan Demir (@ramazandmr) 20 Kasım 2018
IŞIL KARAKAŞ'IN KARŞI OY KULLANDIĞI 18. MADDE NE DİYOR?
Bu arada, Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşıoy kullandı. AİHM'in Türkiye'yle ilgili olarak ilk kez ihlal tespiti yaptığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. maddesinde "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" ifadeleri yer alıyor. Dolayısıyla mahkeme kararında Demirtaş'ın tutuklanmasının öngörülen amaç dışında uygulandığına dikkat çekiliyor.
HDP'DEN İLK AÇIKLAMA
HDP’nin karara ilişkin değerlendirmesinde, "Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır" görüşüne yer verildi.
Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır. #AİHMkararınaUyulsun pic.twitter.com/WJfQRiINT7
— HDP (@HDPgenelmerkezi) 20 Kasım 2018
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "Demirtaş ve vekillerimizin tutuklu kaldığı her an hukuksuzluktur. AİHM son sözü söylemiştir" açıklamasında bulundu.
Demirtaş ve vekillerimizin tutuklu kaldığı her an hukuksuzluktur. AİHM son sözü söylemiştir. #AİHMkararınaUyulsun pic.twitter.com/eph2yaGMnn
— Pervin BULDAN (@PervinBuldan) 20 Kasım 2018
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, AİHM kararına uyulması çağrısı yaparak, "Demirtaş ve tüm vekil arkadaşlarımız hemen serbest bırakılsın" dedi.
#AİHMkararınaUyulsun #Demirtaş ve tüm vekil arkadaşlarımız hemen serbest bırakılsın
— Sezai Temelli (@SezaiTemelli) 20 Kasım 2018
'DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'
İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, karara ilişkin olarak "AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir" dedi.
AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir!
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) 20 Kasım 2018
'ÇOK CİDDİ BİR İHLAL KARARI'
Öte yandan, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararla ilgili oloarak "çok ciddi bir ihlal kararı" yorumunu yaptı.
AİHM Selahattin Demirtaş kararını yayınladı. Çok ciddi bir ihlal kararı verirken Mahkeme Türkiye ile ilgili de ilk defa 18. madde kararı verdi ve Demirtaş'ın salıverilmesini talep etti: https://t.co/WbnuiUZuEV
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) 20 Kasım 2018
Mahkeme, Demirtaş'ın Ek 1. Protokol 3. Madde kapsamında seçilme hakkının da ihlal edildiğine hükmetti. Türk Yargıç Işıl Karakaş 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşıoy kullandı.
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) 20 Kasım 2018
HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, tutukluğunun ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’, ‘makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı’ ve ‘serbest seçim hakkı’nı ihlal ettiğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.
İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ'IN AVUKATI AİHM KARARI ÖNCESİ KONUŞTU
İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ: KÜRTÇE ÖĞRENMENİZ İÇİN KÜRT OLMANIZ GEREKMİYOR
Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman da daha önce yaptığı açıklamada, "Umarız karar, demokrasi ve hukuk açısından ön açıcı olur" demişti.
HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 5 Kasım 2016'dan beri tutuklu buluuyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)