AİHM, GÖÇ-DER davasında Türkiye'yi mahkum etti
Göç raporunu kamuoyu ile paylaştığı için yargılanıyordu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Göç Edenlerle Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nin (GÖÇ-DER) 2009 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayarak, Türkiye'yi maddi tazminata mahkum etti. GÖÇ-DER, 17 Nisan 2002 tarihide yaptığı bir basın toplantısı ile 1999-2001 yıllarına ait göç raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından GÖÇ-DER yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın dönüştüğü davanın karara bağlanması ile GÖÇ-DER Başkanı Şefika Gürbüz'e 2 bin 180 TL para cezası verildi. Raporu hazırlayan Sosyolog Mehmet Barut ise beraat etti.
Karar ardından avukatlar AİHM'e başvuruda bulundu. 2009 yılında yapılan başvuruyu karar bağlayan AİHM, düşünce ve ifade özgürlüğünü içeren AİHS 10'uncu maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'yi 2 bin 500 Euro maddi tazminata mahkum etti.
Kararı değerlendiren dönemin GÖÇ-DER Başkanı Şefika Gürbüz, kararı olumlu değerlendirdiklerini söyleyerek, "Geç kalınmış bir karardır. Alınan kararın zaten olumlu olacağını düşünüyordum. Benim okuduğum rapor Türkiye'de olan şeylerdi. Eksik hiçbir şey yoktu. Köy boşaltmaları ile zorunlu göçü konu alan bir rapordu. Türkiye'de ilk defa sivil toplum kurumu tarafından öyle bir rapor yayınlanmıştı. Raporu Sosyolog Mehmet Barut yazmıştı, ben ise kamuoyuna duyurmuştum. Yazmadığım halde bana dava açılmıştı" dedi. Davanın çok uzun sürdüğünü sözlerine ekleyen Gürbüz, "Avrupa Birliği tarafından izlenen bir davaydı. Avrupalı parlamenterler, konsolosluklar, Türkiye’deki farklı konsolosluklar da davayı izliyordu" dedi.
GÖÇ-DER, OHAL ilanının ardından çıkarılan 677 Sayılı KHK ile kapatılmıştı. (Mezopotamya Ajansı)