Aileler de açlık grevinde
Çocukları cezaevinde açlık grevinde olan aileler Diyarbakır'da ikişer günlük açlık grevine başladı.
Cezaevlerinde 15 Şubat’tan bu yana değişik tarihlerde başlayan 171 tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevine aileler de destek verdi. Diyarbakır’da aralarında DBP ve DTK yöneticileri, tutuklu aileleri ve Barış Anneleri’nin de bulunduğu 20 kişilik grup 2’şer günlük açlık grevine başladı.
FATİME TEKİN /DİYARBAKIR
15 Şubat’tan bu yana 16 cezaevinde 171 tutuklunun başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 55. gününe girdi. Açlık grevindekilerin durumuna dikkat çekmek isteyen tutuklu aileleri ve yakınları Diyarbakır’daki HDP il binasında süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi başlattı. HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticilerin katılımıyla açlık grevine ilişkin basın açıklaması yapıldı.
DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan tarafından yapılan açıklamada, "55 gündür bazı cezaevlerinde tutuklular açlık grevinde ve artık kritik bir noktaya gelindi. Türkiye’de cezaevlerindeki tahribatlar artık kabul edilemez noktada. Cezaevlerindeki yoldaşlarımız AKP politikalarına karşı direnişe geçmiştir. Arkadaşlarımız cezaevleri koşullarının düzelmesi, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için direniş göstermekteler. Biz de bu sebepten dolayı bugün grevimizi başlatmış bulunmaktayız" diyerek cezaevlerinde ölümler yaşanmaması için, tutsakların taleplerinin yerine getirilmesi istendi.
Açıklamanın ardından aileler ve parti yöneticileri, parti binasındaki Vedat Aydın Konferans salonunda asılan "Susmak Ölümü Onaylamaktır" yazılı pankartı altında açlık grevlerine başladı. Eyleme başlayan ailelerin hemen hemen hepsinin çocuğu cezaevinde ve açlık grevinde. Anneler, cezaevlerinden tabutların çıkmaması için eyleme başladıklarını belirtiyor.
AİLELER, ÇOCUKLARI İÇİN EYLEMDE
Açlık grevine başlayan Sadık Bayram: Kardeşim Kandıra cezaevinde tutuklu ve müebbet hapis cezası aldı. Destek için geldim. Arkadaşlarımın taleplerinin yerine gelmesini istiyorum. Cezaevlerinden tabutların gelmesini istemiyorum. Ölüm acıdır, biz o acıyı yaşamak istemiyoruz.
Sarya Yüksekbag: Oğlum Tekirdağ Cezaevi’nde kaliyor. 8 Mart’tan bu yana açlık grevinde. Cezaevlerinden ölümlerin gelmesini istemiyoruz.
Şafi Hayme: Dört oğlum, cezaevinde ve ikisi açlık grevinde… Çocuklarımın ölüm haberini almak istemiyorum. Oğullarım Bejan ve Mehmet ikisi de açlık grevinde, çocuklarıma destek vermek için buradayım. Onların grevleri sürene kadar bizim grevimiz de sürecek. Biz tutuklularımızın taleplerinin kabul edilmesini ve operasyonların bitmesini istiyoruz.
Hanife Aksoy: Oğlum 23 yıldır tutuklu. 15 yıldır tek başına bir hücrede kalıyor. Amacımız tüm tutuklu ve açlık grevlerine katılanların taleplerinin yerine gelmesi. Adalet Bakanı’na çağrıda bulunuyoruz, çocuklarımızın talepleri yerine getirilsin. Oradan tabutlar çıkmasın.