Akademisyenlerin tasfiyesi sahipsiz kaldı
Hükümet listesini YÖK hazırladı dedi, YÖK topu rektörlere attı. Şimdi de rektörler "bizim insiyatifimizde olmadı" diyor. Ankara Üniversitesi de Prof....
Hükümet listesini YÖK hazırladı dedi, YÖK topu rektörlere attı. Şimdi de rektörler "bizim insiyatifimizde olmadı" diyor. Ankara Üniversitesi de Prof. Cevat Giray, Prof. Ruşen Keleş, Prof. Bilsay Kuruç ve Prof. Sina Akşin’in derslerine devam etmesini onaylamadı.
Sibel HÜRTAŞ
ANKARA- Siyasetin de toplumun da her kesiminden tepkileri çeken akademisyen ihraçlarında kimse sorumluluk almıyor. Hükümet topu YÖK’e; YÖK de rektörlere attı. Şimdi de rektörler "bizim insiyatifimizde olmadı" diyor.
Tüm Barış Akademisyenlerinin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nin, 14 Şubat tarihli Senato toplantısında konuşan Rektör Erkan İbiş’in ihraç listelerini kendisinin hazırlamadığını söylediği iddia edildi. Senato toplantısında konuşan İbiş, "İhraçlar benim bilgim ve insiyatifim dışında yapıldı" diyerek, topu YÖK’e attı. Böylece Ankara Üniversitesinde yaşanan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük tasfiyesi de sahipsiz kaldı.
EFSANE HOCALARA RET
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile ilgili de önemli bir karar aldı. 40’a yakın akademisyenin ihraç edildiği SBF’de, fakültede yüksek lisans dersleri veren efsane hocaların dersleri ellerinden alındı. Ankara Üniversitesi son olarak Prof. Cevat Giray, Prof. Ruşen Keleş, Prof. Bilsay Kuruç ve Prof. Sina Akşin’in ders vermesini onaylamadı.
ŞİMDİ DE 367 KARARI
Bu arada akademisyenlerin ihraç nedenlerine ilişkin iddialar da ayrı boyutlar kazanıyor. Son olarak YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın bazı AK Partili milletvekilleri ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye ihraç edilen akademisyenlerin çıkarılmasını savunduğu öğrenildi. Cumhuriyet’in haberine göre, Saraç’ın "Bildiriye imza atan öğretim üyeleriyle dekanlar tek tek konuştu, bildiriden imzalarını çekmeleri istendi. Çekmemekte direnenler atıldı, biz görevimizi yaptık" dediği belirtildi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "İşten çıkarılan akademisyenler de dahil olmak üzere alayı birden 2007’de Meclis’in cumhurbaşkanı seçmesine mani olmuşlardır. Şimdi bunlar demokrasi bezirgânı olarak üniversitelerin kapısına tezgâh kurmuşlardır" dediği belirtildi. Oysa ihraç edilen akademisyenlerden Murat Sevinç, Radikal 2’de yazdığı köşe yazısıyla bu duruma tepki gösteren ilk hukukçulardandı.