Akdeniz foklarının yaşam alanı tehlikede: Sit alanı Küdür’e kaçak iskele inşaatı
Bodrum’da 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Küdür Yarımadası’nda daha önce sökülen iskeleler tekrar inşa edildi. Sahildeki inşaat çalışması bütün hızıyla devam ediyor.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- Bodrum Küdür Yarımadası dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foklarının da yaşam alanı olarak biliniyor.
Bodrum Yalıkavak’ta bulunan Küdür’de kaçak şekilde inşa edildiği için sökülen iskeleler yeniden yapılmaya başlandı.
Birinci derece doğal sit alanı olan Küdür Yarımadası’nda ruhsata aykırı şekilde sondaj kuyusu ve iskele yapılmaya başlanmış, bölgeye gelen iş makineleri sahilde düzleme çalışması yaparken, diğer yandan da denize iskele yapılmaya başlanmıştı.
HALKIN TEPKİSİYLE MÜHÜRLENDİ VE SÖKÜLDÜ ANCAK…
Halkın tepkisi üzerine iskele inşaatı belediye tarafından mühürlendi ancak kısa bir süre sonra mühür kaldırıldı ve çalışmalar yeniden başladı. İnşaatın yapıldığı alan aynı zamanda arkeolojik kalıntıların bulunduğu da bir alan.
Kent Konseyi Bodrum Kimliği ve Ekoloji Grubu inşaatın tekrar başlaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Bu suç duyurusu üzerine Bodrum Belediyesi harekete geçti ve iskeleler için söküm kararı aldı ve iskeleler söküldü. Ancak kısa süre içinde sökülen iskelelerin yerine yenisi yapılmaya başlandı.
İSKELELERİN SÖKÜLMESİ KARARI ÇIKTI ANCAK UYGULAYAN YOK
Sualtı Araştırma Derneği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne başvurarak inşaatına derhal durdurulmasını talep etti.
Müdürlük, 30 Nisan’da derneğe verdiği yanıtta alanın hem yasak dalış sınırları içinde kaldığını hem de antik döneme ait iskele ve dalgakıran kalıntılarının bulunduğunu, 2 iskele ile birlikte Dodo beach adlı işletmede bulunan 2 iskelenin sökülmesine karar vererek yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Sonuç olarak 550 ada 1 parselin Alacain mevkisinde yer alan iskeleler Sualtında Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nun 2016/8743 sayılı kararı ile 20 Mayıs 2016 gün ve 29717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yasak dalış bölge sınırları içerisinde kalmaktadır. Alanda hem Dumankaya’nın tezinde hem de tarafımızdan tespit edilen antik döneme ait iskele ve dalgakıran kalıntılarının modern iskeleler tarafından tahribata uğradığının tespit edilmesinden dolayı Alacain mevkindeki halk plajında yapılan 2 iskele ile Dodo beach adlı işletmede bulunan 2 iskelenin sökülerek alanın eski haline getirilmesi gerekmektedir."
KÜDÜR ÇALIŞTAYI YAPILACAK
Bu yazıya rağmen iskelelerle ilgili hiçbir işlem yapılmadı, inşaat tüm hızıyla sürüyor.
Artı Gerçek’e konuşan Küdür Platformu’ndan Güney Şirin, sökülen iskelelerin yerine daha büyüklerinin yapıldığına dikkat çekerek, çalışmanın bütün hızıyla devam ettiğini kaydetti.
Şirin, konuya ilişkin 15-16 Haziran’da Platform’un bilim insanlarıyla birlikte bir çalıştay yapacağını ve bu konuyu bilimsel açıdan enine boyuna masaya yatıracağını söyledi. Şirin, çalıştayın önemli ancak yeterli olmadığını, yapılacak eylemlerle bu olayın kamuoyu gündeminde tutulması gerektiğini de vurguladı.