Akif Beki: Düşünce özgürlüğü örgütlü suça girdi
Hürriyet'ten kovulduktan sonra Karar'da yazmaya başlayan Beki, 'atmosferi' eleştirdi.
HABER MERKEZİ- Karar'da yazmaya başlayan Akif Beki, "Bugün buradaysam biraz da zorunlu bir seçim, mecburi istikamet de diyebilirsiniz" dedi.
Hürriyet gazetesi ile yolları ayrıldıktan sonra Karar'a transfer olan Beki, ilk yazısını bugün kaleme aldı. "Karar'a nasıl geldim?" başlıklı yazısında düşünce özgürlüğünün 'adeta örgütlü suç'a girdiğini yazdı.
"Bizim mesleğin erbabına yapılacak en ahlaksız teklif, vicdana sadakatsizlik istemektir. Doğru bildiklerine ihanet etmesini beklemektir. Yani gerçeği başkalaştırmasını, gördüğünden farklı bir şeymiş gibi göstermesini talep etmektir. O da kalemini satması demektir" diyen Beki, sözünün 'atmosfere' olduğunu söyledi. Beki şöyle devam etti:
"Bu ahlaksız teklifin illa bir pazarlık masasında, karşınıza oturan birileri tarafından harfi harfine söze dökülerek yapılması gerekmez.
Vicdana sadakatsizliği reddetmek hıyanet sayılıyorsa, o baskı altında her söz sahibi zaten zorunlu olarak bu teklife muhataptır.
Hatta en ufak bir eleştiri kriminalize ediliyorsa... Özgür bir tartışma ortamını savunmak hainleştirilme gerekçesi oluyorsa... İtiraza ihanet, çok sesliliğe de fitne deniyorsa ortada başka bir teklif zaten yoktur. Kabule zorlandığınız tek seçenek, bu tekliftir.
Ve mecbur tutulduğunuz bu dayatmayı reddetmek, artık mimlenmekle, damgalanmakla başlayan otomatik bedeller üretiyordur. Şucusunuzdur, bucusunuzdur, ya o aklın veya bu aklın uşağısınızdır...
Sonuçta çatlak ya da aykırı ses çıkarıyorsanız, muhakkak düşmanla bir şer ittifakınız, bir dış bağlantınız, bir şeytani planınız vardır.
Düşünce özgürlüğü böyle böyle el konulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez tabii bir hak, meşru bir ferdi eylem olmaktan çıktı, adeta örgütlü suça girdi."
Karar'da olmasının 'biraz da zorunlu bir seçim', 'mecburi istikamet' olduğunu vurgulayan Beki, Karar gazetesinin de benzer bir mecburi seçimin mahsulü olduğunu ifade etti:
"Serbest fikre, hür vicdana hayat hakkı tanımayan bir konjonktürdür Karar’ı var eden."