AKP reddeti, halk tabelayı dikti: Bu arsa Esenyurtlu çocuklarındır
Eski belediye başkanı vakfına tahsis edilen 25 dönümlük arsada basın açıklaması yapan Esenyurt Alternatif Kültür Sanat Derneği üyeleri, arsaya 'Lise Kampüs Alanı' yazılı tabela dikti.
ARTI GERÇEK - Mülkiyeti Esenyurt Belediyesi’ne ait olan ancak sekiz yıl önce eski başkan Necmi Kadıoğlu’nun vakfına tahsis edilen 25 dönümlük arsanın yeniden Esenyurt halkına kazandırılması için harekete geçen Esenyurt Alternatif Kültür Sanat Derneği üyeleri, arsanın bulunduğu yere giderek basın açıklaması yaptı. Arsanın vakıftan geri alınması içeren başkanlık teklifi, hafta içinde yapılan meclis toplantısında AKP’li meclis üyeleri tarafından reddedilmiş, arsa Necmi Kadıoğlu’nun vakfında kalmıştı.
Ardıçlı Mahallesi’nde bulunan arsaya "Lise Kampus Alanı" yazılı tabela da asan Esas-Der üyeleri, arsanın yağmalanmak istendiğini ileri sürdü. Yapılan basın açıklamasına vatandaşların yanı sıra Esenyurt Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri de destek verdi.
'ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN TOPLANDIK'
Esas-Der üyesi Murat Doğan’ın okuduğu basın açıklamasında ise şu görüşlere yer verildi:
"Bugün burada Esenyurt için, Esenyurtlu çocukların geleceği için toplandık. Çocuklarımızın geleceği için çok önemli olan üzerinde bulunduğumuz bu arsa, birileri tarafından yağmalanmak, yok edilmek isteniyor. Esenyurtlular olarak, bu arsanın yutulmasına izin vermeyeceğimizi buradan ilan ediyoruz.
'YENİ OKUL ALANLARINA İHTİYACIMIZ VAR'
Özellikle son on yılda önü açılan yapılaşmayla beraber Esenyurt, İstanbul’un nüfus açısından en kalabalık ilçesi haline geldi. TÜİK’in 2018 verilerine göre ilçemizde 0-9 yaş arasında 160 bin çocuk yaşamakta. Ortalama her dört yılda bir yaklaşık 40 bin çocuğumuz eğitim hayatına katılmakta. Hafta içinde yapılan Esenyurt Belediye Meclisi’nde verilen son bilgilere göre sınıf mevcudiyetlerimizin 50-60’lara çıktığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yapı stoğu fazlalığı nedeniyle hızla göç almaya devam eden ilçemizde, yeni okullara ve yeni okul alanlarına ihtiyacımız var. Durum bu iken üzerinde bulunduğumuz 25 dönümlük bu arsa iki kişinin çıkarına kurban edilmek isteniyor.
'SAYIŞTAY HUKUKA AYKIRI DEMİŞ'
Sayıştay, 2018 yılında bu arsanın tahsis işlemine ilişkin bir inceleme yapmış ve rapor yayınlamış. Kamuoyuna yansıyan bu raporda, arsanın tahsisinde hukuka aykırılıklar olduğu belirtilmekte. Bunun yanı sıra tahsis tarihinden bu yana arsa üzerinde herhangi bir faaliyet bulunmadığına da dikkat çeken Sayıştay, "bu haliyle tahsisin plandaki fonksiyon amacına aykırı kullanılma riskinin bulunduğu tespit edilmiştir." ifadelerini de rapora eklemiş.
'VAKFIN YÖNETİCİSİ DE ARSANIN GERİ ALINMASINI İSTEMİŞ'
Sayıştay’ın bu raporunun yanı sıra halen hem Yeşilköy 2001 Vakfı’nın hem de Esenyurt Üniversitesi’nin mütevelli heyetlerinde bulunan eski belediye başkan yardımcısı Emin Batmazoğlu’nun, arsanın vakıftan geri alınması için Esenyurt Belediyesi’ne bir dilekçeyle başvurduğunu öğrendik. Mütevelli Heyeti Üyesi Batmazoğlu’nun arsanın geri alınması için öne sürdüğü gerekçe de Sayıştay’ın tespitleriyle örtüşüyor. Batmazoğlu, noter kanalıyla yolladığı dilekçe de "Tahsisin yapıldığı sıradaki vakıf mütevellisi ile bugünkü mütevelli heyet üyeleri aynı olmayıp önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Tahsisin yapıldığı sırada vakfın üniversite mütevellisinin amacı sosyal ve kamusal saik iken bugün itibariyle kanaatimce bu amaçlardan uzaklaşılmıştır." ifadelerini kullanıyor.
'ARSA GERİ ALINMALIDIR'
Hafta içinde yapılan belediye meclis toplantısında dile getirilen vakfın ve üniversitenin 100 milyon lira bedelle satılmak istendiği iddiasını, yukarıdaki Sayıştay Raporu ve Emin Batmazoğlu’nun dilekçesinin yanına koyduğumuzda Esenyurtlu 160 bin çocuğun geleceği için hayati derecede önemli olan arsanın değeri ve geri alınmasının gerekliliği daha iyi anlaşılıyor.
'BU ARSA ESENYURTLU ÇOCUKLARINDIR'
Biz Esenyurtlular olarak, bugün buraya "Lise Kampüsü" tabelamızı dikiyoruz ve ilan ediyoruz; Bu arsa Esenyurtlu çocukların okul alanıdır! Bu arsanın birileri tarafından yağmalanmasına, yok edilmesine izin vermeyeceğiz!"