AKP yargıya baskıyı suç olmaktan çıkarmış
Taha Akyol, AKP'nin bir düzenleme ile 'yargı görevi yapanlara emir vermek veya baskı yapmak veya nüfuz icra etme'nin suç olmaktan çıkardığını yazdı ve sordu: Peki ne suçtur?
GÜNCEL- Hürriyet gazetesinin İslami kimlikli köşe yazarlarından Taha Akyol, AKP'nin bugün "yargıya saygı" çağrısı yapmasına rağmen, 2014 yılında bir düzenleme ile yargıya baskıyı suç olmaktan çıkardığını yazdı.
Akyol, iktidarın kimi zaman Anayasa Mahkemesi de değil yargıya çok ağır eleştiriler getirdiğini ancak bugün yargının kendilerinin hoşuna giden kararlar vermesi nedeniyle "yargıya saygı" duyulmasını istediği ve bunun bir tutarsızlık olduğunu belirtti.
Akyol'un yazısının ilgili bölümü:
İktidar bugünlerde yargının "tarafsız ve bağımsız olduğunu" sık sık vurguluyor, "yargıya saygı" gösterilmesini istiyor.
Çok doğru fakat kendilerinin daha düne kadar Anayasa Mahkemesi hakkında bile neler söylediklerini hatırlatmaya gerek var mı?
İktidarın yargı bağımsızlığından ne anladığına bakalım.
YARGIYA BASKI SUÇ DEĞİL!
Türk Ceza Kanunu’nun 277. maddesine göre, ister savcılık aşamasında, ister mahkeme aşamasında "yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden" kimse suç işlemiş sayılırdı.
Emir, nüfuz, baskı denildiğine göre, bu tür makamlarda bulunanların kastedildiği açık.
Fakat iktidar 18 Haziran 2014’te kanunu değiştirdi, bu cümle kanundan çıkarıldı!
Artık soruşturma aşamasında "yargı görevi yapanlara emir vermek veya baskı yapmak veya nüfuz icra etmek" Türkiye’de suç değildir.
Peki ne suçtur?
Artık yargıyı sadece "gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek veya haksızlık oluşturmak amacıyla etkilemek" suçtur.
Farzımuhal, bir savcıya şu delillere bak, bu delillere bakma diye "emir" verilse, "nüfuz" kullanılsa, "baskı" yapılsa bu suç olmaz.
Hatta iddianame taslakları için böyle yapılması da suç olmaz.
İşlenmiş olan suçlar da artık bu değişiklikle affedilmiş oldu!
YARGIYA BASKI SUÇ OLSUN
FETÖ ile mücadelenin böyle bir düzenlemeyi gerektirdiği söylenebilir. Bu düzenleme, örgütü temizleyip yargı bağımsızlığını güçlendirme amacıyla ve belirli bir süre için yapılsaydı mesele olmazdı. Ama FETÖ’nün yargıda etkisinin kalmadığını yetkililer söylüyor. Hatta yargı camiasında da bu temizlik uğruna kurunun yanında birçok yaş da yakıldı. İktidar bağımsız ve tarafsız yargı istiyorsa kendisinin "emir, nüfuz ve baskı" uygulamasına kapı açan bu düzenlemeyi niye değiştirmiyor?
Amaç yargı üzerinde "emir, nüfuz ve baskı" uygulayarak mesela gazeteciler hakkında yapay suçlamalarla soruşturmalar açtırmak değilse iktidar niye yeni bir kanunla yargıya "emir, nüfuz ve baskı" yapılmasını tekrar suç haline getirmiyor?