AKP’de halef-selef krizi: Birbirlerinin icraatlarını yerden yere vurdular

AKP iktidarında kentlerdeki çarpık yapılaşma ülkenin en büyük sorunlarından biri haline dönüşürken, hükümet partisinden isimler birbirlerinin yaptıkları projeleri eleştirmeye başladı.

AKP’de halef-selef krizi: Birbirlerinin icraatlarını yerden yere vurdular

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı AKP’li Şükrü Karatepe, yazdığı kitapta, şehri 21 yıl yöneten halefi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin icraatlarını yerden yere vurdu.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu üyesi olan AKP’li Şükrü Karatepe, "Şehrin (Kayseri'nin) en itibarlı semtleri, kurulan iki ana arter, battı çıktılarla tahrip edilerek, şehrin omurgası kırıldı. Geniş cadde ve bulvarlarıyla hayranlık uyandıran eski Kayseri tarihe karıştı" dedi.

PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANINA SERT ELEŞTİRİLER: SAYGISIZCA DAVRANIP, ŞEHRİ TAHRİP ETTİLER

Sözcü’den Zekeriya Albayrak’ın haberine göre Özhaseki dönemi icraatlarına sert eleştiriler getirilen kitapta, saygısızca ve duygusuzca davranılıp Kayseri'nin temel imajının tahrip edildiğini savunan Karatepe, "Ne yazık ki, 21. yüzyılın başında şehri yönetme sorumluluğunu üstlenenlerin, devraldıkları emanete yeterince saygılı davrandıkları söylenemez. Yöneticiler, modernleşme döneminin en kıymetli birikimine duygusuzca müdahale ederek, şehrin temel imajını oluşturan geniş ve uzun bulvarların tamamını tahrip ettiler" ifadesini kullandı.
AKP’de halef-selef krizi: Birbirlerinin icraatlarını yerden yere vurdular - Resim : 1
‘ŞEHRİN OMURGASI KIRILDI’

Kayseri'nin en itibarlı semtlerinin Özhaseki döneminde yapılan battı çıktı köprülerle tahrip edildiğini ve şehrin omurgasının kırıldığını kaydeden Karatepe, şunları ifade etti: "Önce tarihi kent merkezinde, yüz yıllık bir süreçte oluşan Osman Kavuncu ve Sivas Bulvarları'nın orta refüjündeki yeşil alan ve ağaçlar yok yok edilerek toprak üzerinden işleyen raylı sistem kuruldu. Tarihi merkezin tam ortasından geçen ve çevrelerindeki şehrin en itibarlı semtleri kurulan iki ana arter battı çıktılarla tahrip edilerek, şehrin omurgası kırıldı. Bununla yetinilmeyip, Türkiye'nin en geniş caddelerinden biri olan Mustafa Kemal Paşa Bulvarı ile Kocasinan Bulvarı üzerindeki kavşaklara, benzerlerine çevre yollarında bile az rastlanan türden, yüksek beton ayaklı uzun viyadükler yapıldı. Düz bir alanda kurulan Kayseri’de, görüntü kirliliği oluşturduğu gerekçesiyle, 21. yüzyıla gelene kadar, yaya üst geçidi yapılması bile uygun bulunmamıştı. İnsan trafiğinin yoğun olduğu, Cumhuriyet Meydanı’nın girişindeki bulvarlar üzerinde, yürüyen merdivenli ve pasajlı yaya alt geçitler yapılmıştı."

‘TAHRİBAT, TRAFİĞİ DAHA KARMAŞIK HALE GETİRDİ, İZOLE BÖLGELER OLUŞTU’

Kitabında "Geniş cadde ve bulvarlarıyla hayranlık uyandıran eski Kayseri tarihe karıştı" diye belirten Karatepe, trafik sorununa işaret ederek "Değişen fiziki yapısıyla Kayseri kent merkezi, ‘Kendini Kuran Şehir’in ilk basıldığı 1999’da olduğundan tamamen farklı bir görünüm kazandı. Geniş cadde ve bulvarlarıyla hayranlık uyandıran eski Kayseri tarihe karıştı. Sözde araç trafiğini rahatlatmak için yapılan bu tahribat, trafiği daha da karmaşık hale getirdi. Battı-çıktı ve viyadükler, şehir merkezinde birbirinden kopuk ‘izole' bölgeler oluşturdu. Merkezde bir yere araçla olduğu kadar, yaya olarak da ulaşmak eskisine göre daha zor hale geldi."
AKP’de halef-selef krizi: Birbirlerinin icraatlarını yerden yere vurdular - Resim : 2
AKP’de halef-selef krizi: Birbirlerinin icraatlarını yerden yere vurdular - Resim : 3

kayseri akp kriz Mehmet Özhaseki