AKP'li vekil, Ermenekli madencilerin hakları için 'Çözüm mümkün değil' dedi

Ermenekli madencilerin kıdem tazminatı ve ücret alacakları için başlattıkları eylem süreci devam ediyor.

AKP'li vekil, Ermenekli madencilerin hakları için 'Çözüm mümkün değil' dedi

Hakları için Ankara'ya yürüyüş başlatan madenciler bugün de Jandarma engeliyle karşılaştı. AKP Milletvekili Selman Oğuzhan Eser ile telefon görüşmesi yapan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, vekilin, "Çözüm mümkün değil" dediğini aktardı.

SOMA’DA BEKLEYİŞ 31 EKİM’E KADAR SÜRECEK

Manisa’nın Soma ilçesinden ücret ve kıdem tazminatı alamadıkları için Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin Kırkağaç Çamlığı'nda bekleyişi sürüyor. Madencilerin, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in çözüm sözüne karşılık verdiği 10 günlük süre 31 Ekim Cumartesi günü dolacak.

ÜCRETLER ÖDENMEDİ, ÖDENEN ÜCRETLER EKSİK YATIRILDI

Karaman’ın Ermenek ilçesinden Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin bir kısmının ücreti ise eksik ödendi. 60 kadar madencinin ücreti ise hiç ödenmedi. Ücreti ödenen işçiler İş Kanunu’nun 25. Maddesi’ndeki ‘ahlak ve iyi niyet’ kuralı gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Madencilerin ihbar, kıdem tazminatları ve ücret alacakları için verdikleri süre bu akşam saat 17.00’de doldu.

'YOLU AÇ JANDARMA, GELİYORUZ'

İşçiler Ermenek Güneyyurt Meydanı’ndan Ankara’ya yürümek için harekete geçti, ancak işçiler jandarma tarafından engellendi. İşçilerin önüne dizilen jandarma erleri, ellerindeki kalkanlarla onların yürümesini engelledi. İşçiler "Yolu aç jandarma, geliyoruz Ankara" sloganı attı.

ANAYASA TARTIŞMASI

Jandarma komutanı ile madenciler arasında Anayasa tartışması da yaşadı. Jandarma komutanının işçilerin yürüyüşünün Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı olduğunu söylemesine işçiler, Anayasa’nın 34. Maddesi’ndeki "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" ifadesini hatırlattı. Daha sonra jandarma komutanı ve işçilerin örgütlendiği Bağımsız Maden- İş Sendikası’nın avukatı Şafak Aki arasında 34. Madde üzerine karşılıklı sözlü tartışma yaşandı. Jandarma komutanı 34. Madde’nin kanun ile sınırlandırıldığını ve yürüyüş için izin alınması gerektiğini anlatırken, avukat Aki izin almanın zorunlu olmadığını, sadece bildirim yapmanın yeterli olduğunu söyledi.

JANDARMADAN İŞÇİLERE: HUZURSUZLUK VERİYORSUNUZ

Jandarmanın kendilerine engel olmasına tepkili olan Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, pandemiye karşı önlemleri aldıklarını ve yürümelerinin önünde bir engel olmadığını söyledi. Yürüyüşe izin vermeyen Jandarma komutanı, "Kaç gündür buradaki diğer insanlara huzursuzluk veriyorsunuz" dedi. Orada bulunan bir esnaf ise komutana "Maden olmazsa esnaf da olmaz. Buranın lokomotifi madendir" yanıtını verdi. Çetin yürümekte kararlı olduklarını vurgulayarak, "Bir talimat ile gözaltı kararı veriliyorsa, bir talimat ile Özbey ailesinin elinden maden ruhsatını bir karar ile alsın ve bu mücadele bugün burada bitsin" diyerek yetkililere seslendi.

AKP'Lİ VEKİL: ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL

Çetin, AKP Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser ile yaptıkları telefon görüşmelerini de ANKA’ya aktararak, "Selman Bey ‘Çözüm mümkün değil’ dedi. Artık bu sorunu ya Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) araya girerek çözecek ya da bu işçilerin kararlı mücadelesi. Jandarmaya yürüyelim diyoruz bırakmıyor, gözaltına alın diyoruz almıyor. Barikatın önünde bekliyoruz" dedi.

‘18’Nİ ÖLDÜRDÜLER, ŞİMDİ SIRADA 20 VAR’

ANKA'ya konuşan maden işçilerinden İbrahim Yılmaz, jandarmanın ailelerinin de kendileri gibi emekçi olduğunu kaydederek, "Bunu ispatlamaya hazırım. Kimi koruduğunuzu bilelim. O adamın ocağında bugün 20 kişi kaçak çalışıyor. 18’ini öldürdüler, doymadılar. Şimdi sırada daha bir 18... Biz burada ölmek var, dönmek yok derken şaka yapmıyoruz. Biz kendimizden geçtik. Garibanların çocuklarını bizim karşımıza dikmesinler, bunlar da bizim kardeşimiz. Bir tanesinin babası zengin mi bakayım?" diye sordu.

İşçilerden Abdullah Büber, haklarını aramak için çalmadıkları kapı kalmadığını belirterek, madencilerin dertlerini şöyle anlattı:

"Bizimle değil, bu adam hem milletin vekili hem de bakanıyla dalga geçti. Verdiği sözleri tutmadı. Cuma, cumartesi, pazar. 3 gün boyunca basın açıklamasını bekledik. Bu adamdan hesap sorulsun istiyoruz. Bu saha alınsın elinden. 23 trilyon (milyon) değer biçilmiş. Artık biz kör, cahil işçi değiliz. Anayasal suç işliyorsak, alın bizi. Kanunları, Anayasal haklarımızı biliyoruz."

Ankara akp soma yürüyüş jandarma madenciler Ermenek