Ali Kaya Restoran'ın işletmecileri Amasya Valiliğine dava açtı: İçkili hizmet verdiği için kira sözleşmesi yenilenmemişti

Ali Kaya Restoran'ın işletmecileri Amasya Valiliğine dava açtı: İçkili hizmet verdiği için kira sözleşmesi yenilenmemişti
Amasya'da içkili hizmet verdiği için valilik tarafından kira sözleşmesi yenilenmeyen Ali Kaya Restoran yürütmeyi durdurma davası açtı. Turizm Derneği Başkanı Mısırlı ve Ticaret Odası Başkanı Kırlangıç, Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ile görüşecek.

Mehmet MENEKŞE


Artı Gerçek - Amasya'da içkili hizmet veren turizm işletmeleri bir bir kapanırken son hedef 70 yıllık Ali Kaya Restoran oldu. Valilik, Ali Kaya Restoran'ın kira sözleşmesini yenilemedi ve boşaltılmasını istedi. Restoranın işletmecisi Davut Keleş de avukatları aracılığıyla Samsun İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma davası açtı.

'VALİ BEY 'KARARIM KESİN' DEMİŞ'

Artı Gerçek'e konuşan Keleş, "Belediye Başkanı Turgay Sevindi ve Ticaret Odası Başkanı Murat Kırlangıç ile görüştük. Onlar da Amasya için marka olmuş, 70 yıllık tanınmış bir turizm işletmenin kapatılmasını istemiyor. Bu kapatmanın Amasya turizmine büyük zarar vereceğinin farkındalar ancak vali bey (Yılmaz Doruk) kararlı, mekanı boşaltmamızı istiyor. Belediye Başkanı Turgay Sevindi, Vali Bey ile görüştüğünü ve Vali Beyin 'benim kararım kesin’ dediğini bize aktardı. Vali Bey açıkça söylemese de gerekçenin içkili restoran olmamızdan kaynaklandığını biliyoruz. İçki içmeyen kişiler için de bir ortam oluşturduk, gelip ailesiyle birlikte Amasya manzarası ile yemeğini yiyebiliyor. Bizler duyarlı kişileriz, önemli dini günlerde asla içki servisi yapmıyoruz. İçki içen de kendi bölümünde içkisini alır, eğlenir, gider. Bu insanların yaşam tarzıdır. Bizim amacımız Amasya’nın turizmine hizmet etmek" dedi.

denemeler-45.jpg
İşletmeci Davut Keleş

'SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Hukuk mücadelesi vereceklerini vurgulayan Keleş, "Restoranda 45 masanın 40'ında yabancı turistler yemek yiyor. Anlaşmalı yerli ve yabancı turlarımız var, aylar öncesinden bu turlar ile anlaştık. Buradan başka gidebilecekleri bir yer yok. Amerika’dan, Japonya’dan gelecek misafirlerimiz var. Bunlara nerede, nasıl hizmet verilecek? Biz sonuna kadar mücadele edeceğiz ve asla pes etmeyeceğiz. Kamuoyundan, çevre illerden büyük destek alıyoruz. İnsanlar Ali Kaya Restoran’a sahip çıkıyor. Yürütmenin durdurulması ile ilgili Samsun İdare Mahkemesine davası açtık. Hukuki olarak mücadele edip, haklarımızı koruyacağız" diye konuştu.

TURİZM DERNEĞİ VE TİCARET ODASI BAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞECEK

Turizm Derneği Başkanı Emre Mısırlı da turizmdeki sorunların çözümü için önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ile görüşmeye hazırlanıyor.

Artı Gerçek'e konuşan Mısırlı, "Amasya Ticaret Odası Başkanı Murat Kırlangıç ile birlikte Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ile Amasya’nın turizm sorunlarını görüşeceğiz. Amasya’da turizm adeta yapılamaz hale geldi ve çok kötüye gidiyor. Bakan Yardımcısı Alparalan'a Amasya’da turizm konusunda yaşanan sorunlar hakkında bilgi vereceğiz ve çözüm bulmasını isteyeceğiz. Amasya’nın turizm konusunda iyi bir noktada olmadığını, giderek daha olumsuz bir süreçte ilerlediğini, turizmcilerin idarenin tutum ve kararlarından dolayı sorunlar yaşadığını bakan yardımcısına anlatacağız" dedi.

denemeler-46.jpg
Turizm Derneği Başkanı Emre Mısırlı

'YASAKLARLA GÜNDEME GELEN BİR KENTE TURİST GELİR Mİ?'

Yasakların turizmi olumsuz etkilediğini dile getiren Mısırlı, şöyle devam etti:

"Turizmin kalbinin attığı yer olan İçeri Şehir’e araç giriş yasağından dolayı otellere müşteri gelmiyor. Konaklamak için başka şehir ve ilçelere gidiyorlar. İçki yasağı nedeniyle restoranlarımız kapanıyor, çözüm konusunda bir ilerleme olmadı. Adeta Amasya’da turizme kilit vurulmak isteniyor. Yasaklarla, kapatmayla gündeme gelen bir kente insanlar gezmeye, eğlenmeye gelir mi? Amasya, Osmanlı zamanında şehzadeler kentiyken Kurtuluş Savaşı'ndan sonra çağdaş bir cumhuriyet kentidir. İnsanların özgürlükleri, yaşam alanları kısıtlanıp, sınırlandırılırsa, yasaklar varsa turistin orada işi ne? Amasya’nın çıkış yollarından biri de turizm. Burası hiçbir zaman sanayi kenti olmaz. Amasya 13 medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi, kültürel ve doğal dokusuyla bir turizm şehri. Kültürüyle, turizm potansiyeliyle gündeme gelmesi gereken Amasya, içki yasağıyla, kapatmalarla gündeme geliyor ve bu herkesi üzüyor. İçeri Şehir’e araç yasağı, bazı çevrelerin etkisiyle içki yasağı.. Nereye kadar bu yasaklar?”

denemeler-47.jpg
Amasya Kent Konseyi Başkanı Mehmet Yüksel

'AMASYA'NIN YAŞAM TARZINI DÜŞÜRECEK KARARLAR KALICI OLMAYACAK'

Amasya Kent Konseyi Başkanı Mehmet Yüksel de turizdeki yasak ve engellemelere tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Yüksel, şu ifadeleri kullandı:

"Amasya çağdaş bir cumhuriyet kentidir. Bu kentin gerçek sahibi kentte yaşamını sürdüren, gelecek kuşaklara daha özgür ve çağdaş yaşamı miras bırakacak bizleriz. Amasya; doğası, tarihi ve zengin kültür birikimi ile örnek, hoşgörülü insanların birlikte yaşadığı Tarihi Kentler Birliği’nin kurucu üyesi olan bir kenttir. Bu kente hizmet edenlerin tüm bu değerleri çok iyi özümsemeleri, bu doğrultuda karar vermeleri gerekmektedir. Bireysel, kentin iç huzurunu bozacak, yaşam tarzı ve kalitesini, sahip olduğu ekonomik seviyesini düşürecek kararlarla alınacak sonuçlar uzun süreli ve de kalıcı olamayacak, olumsuz durumlar yaratacaktır. Amasya Kent Konseyi olarak bizler, kentimize hizmet eden yetki ve karar sahibi yöneticilerimiz ile birlikte kent insanını yakından ilgilendirecek konularda şehrin tüm dinamikleri ile birlikte, yapıcı görüş ve çalışmalarımızla katkı sunmaya hazırız. Böylece sonuçların sağduyu ile olumlu ve kalıcı olarak elde edilmesi sağlanacaktır.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar