Ali Yerlikaya: 729 bin Suriyeliyi adresinde bulamadık

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçle ilgili verileri ve çalışmalarını anlattığı sunumda Türkiye'de resmi verilerden çok daha fazla göçmen bulunduğu iddiasına 'akıl tutulması' dedi. Öte yandan, 729 bin Suriyelinin adreslerinde bulunmadığını da açıkladı.

Ali Yerlikaya: 729 bin Suriyeliyi adresinde bulamadık

Artı Gerçek - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de şu an düzenli göçmen sayısının 4 milyon 437 bin olduğunu açıklarken, "3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını" söyledi. Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörlerine özel olarak odaklandıklarını belirtti.

Yerlikaya, partisi AKP'nin genel merkezinde düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı'nda "Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları" konusunda sunum yaptı. "Dünyada 300 milyon göçmen var, büyük bir sayı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği diyor ki o 300 milyonun içerisinde zorla evinden edilenler 123 milyon. Yine 47 milyon koruma altındakiler" diyen Yerlikaya, Türkiye'deki göçmenlere ilişkin şu bilgileri verdi:

'224 BİN SURİYELİ ULUSLARARASI KORUMA ALTINDA'

"Ülkemizde düzenli göçmen sayısı bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin. 3 milyon 103 bin geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bin ikamet izni, 224 bin uluslararası koruma altındakiler."

Göçmenlerle ilgili verilerin her cumartesi Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açık kaynaklara verildiğini belirten, "Türkiye'de bu rakamlardan katbekat düzenli ve düzensiz göçmen olduğunu söylemenin akıl tutulması olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

'ADRESİNDE BULUNAMAYANLARA UYARI GÖNDERDİK'

Öte yandan, Yerlikaya'nın evlerinde bulunmayan göçmenlerle ilgili açıklaması dikkat çekti. İçişleri Bakanı, yabancıların adres beyanlarında oturup oturulmadığını araştırdıklarını söyleyerek "3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük" diye konuştu.

Bu kişilere adreslerini güncellemeleri konusunda Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini anlatan Yerlikaya, adresi güncellemeleri için önce 90 gün, ardından 2 ay daha süre verdiklerini, süre dolduğunda bu kişilerin eğitim, sağlık gibi hiçbir hizmetten faydalanamayacağını belirtti.

Yerlikaya sunumda, "En büyük odaklandığımız konu, göçmen kaçakçılığı organizatörleri. 2023 nisan ayında hükümetimiz bununla ilgili karar aldı ve cezayı da 5 yıldan başlayıp 8 yıla çıkardı" açıklamasında da bulundu. (AA)

göç Ali Yerlikaya