Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde

Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde
İSKİ verilerine göre Alibeyköy barajında doluluk oranı yüzde 18.29 olarak kayıtlara geçti. Bu değer son 10 yılın en düşük değeri.

Artı Gerçek-İstanbul'un barajlarında doluluk oranı son 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde. İSKİ verilerine göre bugün ölçülen doluluk oranı yüzde 32.25 olarak kayıtlara geçti. Toplam kapasitesi yaklaşık 868 milyon metreküp olan barajlarda 280 milyon metreküp su kaldı. Bu oran son 10 yılın en düşük ikinci doluluk oranı olarak kayıtlara geçti.

Geçtiğimiz yıl bu tarihlerde yüzde 48.02 olarak ölçülen İstanbul'un barajlarında doluluk oranı, büyük bir kuraklığın yaşandığı 2014 yılında bile yüzde 35.44 olarak kayıtlara geçti.

İstanbul barajlarından kuraklıktan en fazla etkilenen ise Alibeyköy barajı oldu. İSKİ verilerine göre Alibeyköy barajında doluluk oranı yüzde 18.29 olarak kayıtlara geçti. Bu değer son 10 yılın en düşük değeri.

DHA’da yer alan habere göre Alibeyköy barajında 2019 yılı ocak ayında yüzde 100 doluluk oranına ulaşılmıştı. Alibeyköy barajında düşen su seviyesi nedeniyle baraj kapaklarının olduğu bölüm tamamen kurudu.

İKİ BARAJ YÜZDE 10'UN ALTINA İNDİ

İstanbul'da doluluk oranının en düşük ölçülen barajı yüzde 4.9 ile Papuçdere barajı oldu. Bu barajın hemen yakının da bulunan Kazandere barajında ise doluluk oranı sadece yüzde 7.06. İstanbul'un doluluk oranı en yüksek barajı ise yüzde 38.96 ile Terkos oldu.

Doluluk oranlarını değerlendiren İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz şunları söyledi:

"Şu anda suyu açısından endişe verici bir durum yok. Yaklaşık 2 milyon metreküp suyu bu kurak dönemde bile dış kaynaklardan temin ediyoruz. 15 günde bir aylık simülasyonlarımız oluyor en son gelen Ocak simülasyonunda minimum 20 yıl öncesinin yağış verileriyle bile bizim seneye ocak ayında beklentimiz yüzde 20 seviyesi, yani bitmesi söz konusu değil.

Alibey Barajı 30 milyon metreküp beklentimizin olduğu küçük barajlardan biri. Alibeyköy Barajı'nda içinde su olduğu zaman, Alibeyköy'ü biz sezon öncesi bitirmeye çalışırız.

‘İSTANBUL'UN SUYUYLA İLGİLİ B PLANIMIZ DA C PLANIMIZ DA VAR’

İstanbul'un suyuyla ilgili B planımız da var C planımız da var. B planı; Deniz suyundan elde edilebilir mi? Deniz suyundan içme suyu elde edilir ama deniz suyuna girdiğiniz zaman maliyet probleminin yanında başka problemler de var.

Türkiye'nin bulunduğu enlemlerde hiçbir deniz suyundan içme suyu elde eden ülke göremezsiniz. İstanbul'a denizden su elde etmeye gerek yok, bunun getireceği çevresel problem de var. Böyle bir şey düşünmüyoruz ama fizibilite hazırlıklarımız var.

‘25-30 YILDIR, İSTANBUL İÇİN KURAKLIK ÖN GÖRMÜYORUZ’

Nüfus tahminlerine bakarak ana planımız Melen suyuna alternatif olabilecek, Mudurnu suyu dediğimiz yine uzak bölgelerden çalışmalarımız var. Uzun yıllardır planımız olan Meriç'ten su getirmek gibi de projelerimiz var, bunlarla ilgili fizibilite çalışmalarımız da var. Dediğim gibi kısa vadede ki bu da 25-30 yıldır, İstanbul için kuraklık ön görmüyoruz.”

İSTANBUL BARAJLARINDA DOLULUK ORANI SON DURUM

Alibeyköy Barajı: Yüzde 18.04

Büyükçekmece : Yüzde 35.65

Darlık : Yüzde 28.09

Elmalı : Yüzde 31.95

Istrancalar : Yüzde 36.44

Kazandere : Yüzde 7.53

Ömerli : Yüzde 35.96

Papuçdere : Yüzde 4.72

Sazlıdere : Yüzde 37.46

Terkos : Yüzde 38.96 (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar