'Almanya'da adli yıl açılış törenini siyasiler yapmaz'
Almanya'daki hukukçulardan Saray'da yapılacak adli yıl açılış törenini boykot eden barolara destek geldi.
Süheyla KAPLAN
ARTI GERÇEK - Almanya’daki hukukçular Saray’da yapılacak adli yıl açılış törenine katılmayı rededen barolara destek vererek "Sarayın davetine gitmek adaletsizliğin ta kendisidir" şeklinde açıklamada bulundu.
Hamburg’da avukatlık yapan Mahmut Erdem, şu ana kadar 41 baronun Saray’daki adli açılış törenine katılmayı reddettiğini hatırlatarak‚ "Tek adam rejimi ile yönetilen bir ülkede, Cumhurbaşkanı’nın hukukçuları ayağına çağırması adaletsizliğin ta kendisidir. Türkiye’de tek bir savcının dahi şu an bağımsız hukuki kararları veremediği bir süreçte; güçler ayrılığının ayaklar alındığı, hukukçuların cezaevlerine gönderildiği bir ortamda Saray’ın daveti elbette boykot edilmelidir" şeklinde değerlendirmede bulundu.
'TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI’NI KINIYORUM'
Erdem, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Saray’ın davetini kabul etmesinden dolayı kınadığını belirterek "Daha düne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan Barolar Birliği Başkanı’nı yerlere vuruyordu. Ergenekon ittifakının tazelenmesi ile ittifakları daha pekişti. Barolar Birliği Başkanı adalete zarar veriyor. Hukuk tarafsızlığı hukukçuların çağrısı ile olur, tek adam rejiminin çağrısı ile değil" şeklinde konuştu.
'ALMANYA’DA ADLİ AÇILIŞ TÖRENİNİ SİYASİLER YAPMAZ'
Almanya’da adli yıl açılış töreninin federal ya da eyalet yüksek mahkemeleri tarafından düzenlendiğine dikkat çeken Erdem şöyle konuştu:
"Almanya’da ne Cumhurbaşkanı ne de Başbakan hukukçuları ayağına çağırır. Adli açılış töreni Yüksek Mahkemeler tarafından düzenlenir ve siyasetçiler de buna saygı gösterir. Adalet hiç kimsenin tekeline bırakılamaz."
'TÜRKİYE'DEKİ SAVUNMA SİSTEMİNİN HALA GÜÇLÜ OLDUĞUNU GÖSTEREN UMUT IŞIĞI’
Yeşiller Partisi eski Milletvekili ve aynı zamanda Almanya’nın Heidelberg kentinde avukatlık yapan Memet Kılıç, Birçok baronun adli açılış törenini boykot etmesini bir umut ışığı olarak değerlendirdi.
Kılıç şunları dile getirdi:
"Adli yıl açılış töreninin sarayda yapılması, olmayan güçler ayrılığını fiziksel olarak hissettirme amaçlıdır. Demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından güçler ayrılığı, otoriter rejimler de sorun olarak görülür ve yürütmenin lehine ortadan kaldırılır. Yargı sistemini muhalifleri sindirmek için bir sopa olarak gören AKP rejimi, avukatlar üzerinde de bir sindirme politikası uygulamaktadır. Güçler ayrılığını reddedip ben sadece yürütmeyi bilirim diyen hükümet, avukatlar üzerinde baskıyı artırmıştır. 1980 askeri darbesinden sonra da büyük hak ihlalleri oldu. Ancak avukatların avukatlarının sırf savunma nedeniyle hapse atıldığı olmamıştı. Bir çok baronun bu açılış törenini boykot etmesi, Türkiye’deki savunma sisteminin hala dirençli olduğunu gösteren bir umut ışığıdır."