Altı yıl önce paylaştığı Kürtçe şarkı gerekçe gösterilerek memuriyetten atıldı
Sosyal medya hesabından Kürtçe şarkı paylaştığı gerekçesiyle hakkında dava açılan İsmail Taş, memuriyetten men edildi.
HDP yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım yönetimi, veteriner hekim olarak çalışan İsmail Taş'ı altı yıl önce paylaştığı Kürtçe şarkıları gerekçe göstererek memuriyetten men etti.
Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel-Sen) üyesi İsmail Taş, kayyımın oluşturduğu Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile memuriyetten men edildi. Belediyede veteriner hekim olarak çalışan Taş’ın memuriyetten men edilmesine gerekçe olarak ise, sosyal medya hesabında Kürtçe şarkı paylaşması gösterildi.
MA'dan Ahmet Kanbal'ın haberine göre; Taş’ın memurluktan atılma kararı, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi’nin yeni kayyımı olan Mahmut Demirtaş tarafından görevlendirilen Genel Sekreter Murat Süzen, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hidayet Oğuz, Mali Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Erdoğan, Fen İşleri Daire Başkanı Cebrail Aslan, 1. Hukuk Müşaviri Abdulbaki Sağlam’ın onayıyla alındı.
'TERÖR PROPAGANDASI' İDDİASI
Sendika temsilcisinin karşı yönde oy kullandığı kararda, "Yapılan değerlendirme sonucunda adı geçenin terör örgütlerinin propagandasını yapma suçunu işlediği Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile bu karar tarihinde sübuta erdiği anlaşıldığından (…) ‘terör örgütleri ile eylem birliği içinde olmak, bu örgütlere yarım etmek, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak’ fiiline karşılık devlet memurluğundan çıkarma cezası ile tecziye edilmesinin kabulüne oy çokluğu ile karar verildi" ifadeleri kullandı.
KÜRTÇE ŞARKIDAN HAPİS CEZASI
Taş, 2018 yılında bir 'ihbar' üzerine gözaltına alınan ve belediye tarafından hakkında idari soruşturma başlatıldığı gerekçesiyle açığa alındı. Taş'a, sosyal medya hesabından paylaştığı Kürtçe bir şarkı nedeniyle "örgüt propagandası" iddiasıyla açılan dava kapsamında 1 yıl 3 ay hapis cezası verilirken "Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması" kararı çıktı.
KAYYIM, MEMURİYETTEN MEN İSTEDİ
Taş, mahkeme kararının ardından 2019 yılının Mayıs ayında belediyenin HDP’de olduğu dönem verdiği dilekçe sonrası görevine iade edildiğini hatırlattı. Ancak Belediyeye 19 Ağustos 2019’da yeniden kayyım atanmasının ardından yeniden açığa alındığını ve hakkında "memuriyetten men" istemi ile Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini ve kararın kendisine tebliğ edildiğini söyledi.
18 AY SONRA SORUŞTURMA AÇILDI
Yapılanların hukuksuzluk olduğunu belirten Taş, hakkındaki idari soruşturma sürecinin de hukuksuz bir şekilde uygulandığını belirterek, "İlk açığa alınmamdan 18 ay sonra idari soruşturma başlatıldı. Burada bir kere zaman aşımı var. Çünkü idari soruşturmada bir personel açığa alındıktan 6 ay ila bir yıl içinde yapılabilir ama benim hakkımda 18 ay sonra soruşturma başlatıldı" dedi. HAGB kararının verilmesi nedeniyle de hakkında memuriyetten men edilmesi yönünde bir idari soruşturma yürütülemeyeceğini vurgulayan Taş, bu anlamda mahkeme kararları olduğunu belirtti.
DANIŞTAY: ENGEL DEĞİL
Öte yandan Danıştay'ın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen dosyalarda memuriyete engel durum oluşmadığına ilişkin kararları bulunuyor.
Danıştay 12'nci Dairesi’nin 2008 ve sonraki yıllarda söz konusu durum karşısında "Davacı hakkında mahkumiyet kararını veren Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmede; davacının durumunun Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. Maddesi kapsamında olduğu ve bu maddede aranılan koşulların gerçekleşmiş olduğu sonucuna ulaşılarak sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmedilmesi karşısında, hükmün sanık hakkında sonuç doğurmayacağının anılan maddede açıkça belirtilmiş olması nedeniyle davacının memuriyetine engel bir mahkumiyet hükmünün bulunduğundan söz etme olanağı kalmamıştır" ifadelerine yer verilmişti.