Altılı masadan 8 sayfalık ekonomi raporu geliyor: Kayıp 128 milyar dolar araştırılacak
Altılı masanın pazartesi günü açıklayacağı sekiz sayfalık raporda ekonomi ile ilgili kurumların seçimden sonra nasıl şekillendirileceğine yönelik ilke ve esaslar yer alacak.
+GERÇEK- Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarına devam eden altılı masa, seçim sonrasında hayata geçirilecek reformlara ilişkin yeni raporlar hazırlamaya devam ediyor. Seçim Güvenliği yol haritasını geçtiğimiz hafta kamuoyuna duyuran altılı masa, şimdi de ekonomi ile ilgili kurumlara ilişkin belirlenen reformları açıklayacak. Pazartesi günü Kurumsal Reformlar Komisyonu’nun düzenleyeceği toplantı ile açıklanacak sekiz sayfalık raporda dört ayrı başlık yer alacak.
Kurumsal Reformlar Komisyonu’nda eski Hazine Müsteşarı CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, eski Merkez Bankası Başkanı İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, eski Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, eski Devlet Bakanı Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir, eski Ulaştırma Müsteşarı Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin ile eski Hazine Müsteşarı DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı yer alıyor.
KAYIP 128 MİLYAR DOLAR ARAŞTIRILACAK
Edinilen bilgiye göre altı parti, seçim sonrasında özel inceleme ekibi kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Ekipte ekonomi ile ilgili bakanlıklardan temsilcilerle birlikte Sayıştay ve Devlet Denetleme Kurulu gibi kurumlardan da da yetkililer görev alacak. Bu ekip, seçimden hemen sonra çalışmaya başlayacak ve bazı tartışmalı konuların aydınlığa kavuşturulması için araştırma yapacak. Araştırılacak konuların başında ise kayıp 128 milyar dolar iddiası geliyor. Merkez Bankası’nın rezervlerini araştıracak ekip, iddialar doğrultusunda rapor hazırlayacak ve sorumlular hakkında yasal işlemler başlatılacak. Diğer yandan kamuoyunda güvensizliğe yol açan verilere ilişkin incelemeler de yapılacak. Bu konuda ise ilk olarak TÜİK’ten başlanacak. TÜİK’in enflasyonla ilgili açıkladığı veriler bir süredir tartışma konusu oluyordu. Araştırma yürütülecek konulardan birini de Merkez Bankası’nın rezervleri oluşturacak. Bu araştırma ile ilgili de ayrı bir ekip kurulacak.
EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY’E İŞLERLİK KAZANDIRILACAK
Komisyonun gündeminde olan bir diğer başlık da Ekonomik Sosyal Konsey’e işlerlik kazandırılması olacak. Özel sektörün yanı sıra işçi örgütlerinin ve sendikaların ekonomi politikalarına yön verebilmesi amacıyla oluşturulan konsey, AKP iktidarı döneminde işlevsiz hale getirilmişti. Altılı masa, seçimden sonra bu konseyin de işler hale getirilmesini amaçlıyor. Bu kapsamda konseyin işleyişine ilişkin de ilkeler belirlendi. Konseyin faaliyete geçirilmesi, nasıl işleyeceği, hangi konularda çalışacağı ve hangi sıklıkla toplanacağına yönelik ilke ve esaslar raporda yer alacak. Altılı masa, seçimden sonra Ekonomik Sosyal Konsey’e işlerlik kazandırılarak özel sektörün kamu karar alma mekanizmalarına katılımının sağlanmasını hedefleyecek.
’5’Lİ ÇETE'YE AYRILAN KAYNAK MERCEK ALTINA ALINACAK
Altılı masa, AKP iktidarı döneminde kapatılan kurumlardan biri daha olan Devlet Planlama Teşkilatı’nın yeniden hayata geçirilmesini de hedefleyecek. Bu doğrultuda oluşturulması amaçlanan Strateji ve Planlama Teşkilatı’na yönelik ilkeler pazartesi günü açıklanacak raporla kamuoyuna duyurulacak. Teşkilat özellikle "5’li çete" olarak bilinen müteahhitlere aktarılan milyar dolarlık kaynağı incelemeye alacak, Kamu Özel İşbirliği projeleri ile ilgili çalışmalar yürütecek.
MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI SAĞLANACAK
Altılı masa, son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri daha olan Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile ilgili de çalışmasını tamamladı. Özerk olması ve bağımsız hareket etmesi gereken Merkez Bankası, özellikle faizle ilgili aldığı kararlara yönelik eleştiri konusu oluyordu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faizle ilgili yaptığı açıklamalar ve verdiği talimatlar Merkez Bankası’nın kararları üzerinde etkili oluyordu. Altılı masa, seçimden sonra Merkez Bankası’nın bağımsız hareket edebilmesini sağlayacak yapılanmaya yönelik çalışma yürütecek. Bu doğrultuda sürecin işleyişine yönelik ilke ve esaslar da Kurumsal Reformlar Komisyonu’nun hazırladığı rapora işlendi. Diğer yandan altılı masa, Merkez Bankası’nın Ankara’ya taşınması konusunda da mutabakata vardı.