Altın ve gümüş madeni için Kaz Dağları'nda ağaç katliamı
Alamos Gold, on binlerce karaçamı yok eden şirket daha önce de Danıştay kararına rağmen Çanakkale İl Özel İdaresi’nden işletme ruhsatı almıştı.
Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağının olduğu bölgede açılması planlanan altın ve gümüş madeni için ağaç katliamı yapıyor. Bölge sakinleri yargı sürecinin devam ettiğine dikkat çekerek, "Ağaç katliamı sürüyor" diyor.
Hazal Ocak'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, Çanakkale’nin tek içme ve kullanım suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasına yapılması planlanan altın madeninin proje sahibi Alamos Gold, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan son izni de alarak "işletme izni" sahibi olmuştu. On binlerce karaçamı yok eden şirket daha önce de Danıştay kararına rağmen Çanakkale İl Özel İdaresi’nden işletme ruhsatı almıştı.
Ancak bölge sakinlerinin madene karşı açtığı dava sürüyor. İDA Dayanışma Derneği’nden Pınar Bilir, "Bildiğin üzere Çanakkale’ye 30 km uzakta bir alanda Kanadalılar Alamos Gold şirketi, Türkiye temsilcisi Doğu Biga madencilik uzun zamandır Kirazlı Balaban mevkisinde altın madeni arama ve işletme faaliyeti yapmak istemekte.
Belediye ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın açmış olduğu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) iptal davası Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş ancak Danıştay’dan idare mahkemesinin kararını bozan karar gelmişti. Bunun üzerine yapılan tüm itirazlara, basın açıklamalarına,imza kampanyalarına rağmen vali işletme ruhsatını onaylamıştı. Yargı süreci devam ediyor. Bilirkişi raporu geldi ve kurumlar bu rapora itiraz etti. Şu an mahkeme süreci bu aşamada. Ancak şirket çalışmaya devam ediyor. Ağaç katliamına devam ediyor" dedi.
"Tahmini olarak su kanallarının açıldığı, yolların açıldığı, açık ocak işletme sahasının ormansızlaştırıldığını gördük" diyen Bilir, enerji nakil hattı için trafo yapıldığını, elektrik iletim direklerinin dikildiğini, büyük bir alanda kesime devam edildiğini gördüklerini anlattı.