Ankara 1 Mayıs'ında 'OHAL' ve 'KHK' yasağı

Ankara Kolej Meydanı'nda bu kelimeleri yazan pankart ve dövizleri polis alana almadı.

Ankara 1 Mayıs'ında 'OHAL' ve 'KHK' yasağı

HABER MERKEZİ - Ankara'da Kolej Meydanı'nda DİSK, KESK, TMMOB, ATO ve ASMMMO tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında pankart ve dövizlerde 'OHAL' ve 'KHK' krizi yaşandı. Bu kelimeleri yazan pankart ve dövizleri polis alana almadı.

Bu müdehalelerden biri de kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilen akademisyenlerin bağlı bulunduğu Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi'nin pankartına oldu. Polis akademisyenlerin pankartını 1 Mayıs alanına sokmayınca akademisyenler de bu kelimeleri keserek alana girdi.

10 EKİM ANMASIYLA BAŞLADI

Ankara’da 1 Mayıs programı, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yaşandığı alanda yapılan anmayla başladı. Yarın (2 Mayıs) görülmeye başlayacak 10 Ekim Davası’na çağrı yapıldı. Anmanın arından 10 Ekim aileleri Kolej Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting alanına geçti.

Ankara’da 1 Mayıs programı, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda ve 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yaşamını yitirenlerin anılmasıyla başladı. Sabah saatlerinde 10 Ekim aileleri ile çok sayıda sendika, meslek örgütü, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen anma öncesi, aileler temsili anıtın çevresini düzenledi.

Ankara 1 Mayıs'ında 'OHAL' ve 'KHK' yasağı - Resim : 1

KATLİAM SAATİ 10.04
Katliamın yaşandığı 10.04’te anma "Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek" sloganıyla başladı. Saygı duruşunun ardından konuşma yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün; 1 Mayıs 1977’nin ve 10 Ekim 2015’in egemen güçlerin kaosa ve katliama ihtiyacı olduğu zaman yaşandığını belirtti. Katliamlarda yaşamını yitirenlere 'adalet ve demokrasi mücadelesi' sözü veren Görgün şunları söyledi;

"Onları saygıyla anıyoruz. Türkiye’de egemen güçlere ne zaman bir kaos gerekse bir katliamla karşı karşıya kalır olduk. Türkiye’yi karanlığa götüren yoldaki ilk büyük, kitlesel provokasyon ve katliam 1 Mayıs 1977’de İstanbul Taksim’de yaşandı. Bugün onun 40’ıncı yılı. Arkasından Maraş, Çorum ve diğer katliamlar geldi ve Türkiye’yi 12 Eylül karanlığına bu yoldan, katliamlar götürdüler.

Sonra tekrar egemenlerin katliamlara, provokasyonlara ihtiyacı oldu ve 10 Ekim 2015’te Ankara Katliamı yaşandı. Biz bugün barış güvercinlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Onlara söz veriyoruz; katiller bulununcaya ve arkasındakiler ortaya çıkıncaya dek onların yakasını bırakmayacağız. Onlara sözümüz; demokrasi için mücadeleden vazgeçmemek ve aydınlık bir Türkiye’yi yaratmak olacaktır. Bu inançla anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. Onları unutmadık, unutturmayacağız."

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, 10 Ekim Davası’nın yarın görülmeye başlanacak 3. grup duruşması için de çağrı yaparak, saat 9.30’da Ankara Adliyesi’nde olmaya çağırdı.

Aileler 10 Ekim’de yaşamını yitiren 101 kişinin fotoğraflarını taşıyarak Kolej Meydanı’nda olacak.

Ankara 1 Mayıs